Foto no “AGRO TOPA” arhīva

Gudri padomi dārzeņu uzglabāšanai mainīgos laikapstākļos 0

Mārīe Gailīte, “Agro Tops”, AS “Latvijas Mediji”

FOTO. Pašmāju slavenības ierodas uz Maestro Raimonda Paula koncertu “Dzintaros”
Par ko 80 minūšu telefona sarunā šodien runāja Makrons, Šolcs un Putins?
FOTO. Cilvēki joko par karu Ukrainā – par ko sapņo Ukraina bet par ko Krievija? Apskaties!
Lasīt citas ziņas

 

Latvijā pēdējos gados ir uzbūvēts daudz jaunu modernu dārzeņu glabātavu, tostarp ar aukstuma kamerām. Nereti to īpašnieki paļaujas uz jau reiz ievadītiem iestatījumiem, bet pēdējās ziemas izceļas ar mainīgiem laikapstākļiem. Kā zināms, saglabāšanas procesu ļoti lielā mērā ietekmē paša produkta kvalitāte.

CITI ŠOBRĪD LASA

 

Glabātava nav slimnīca, tā nespēj uzlabot ievietoto augļu un dārzeņu kvalitāti, tā spēj vienīgi mazināt šīs kvalitātes pazemināšanos. Tāpat saglabāšanas procesu ietekmē glabātavas aprīkojuma stāvoklis un jauda, kameras izmēri, konteineru izvietojums un pašu konteineru konstrukcija. Šos faktorus nav iespējams mainīt tieši uzglabāšanas laikā, toties pastāv citas iespējas ietekmēt uzglabāšanas procesu.

Optimālā gaisa temperatūra lielākajai daļai ilgstoši uzglabājamo produktu ir tuvu 0 oC. Ja temperatūra ir augstāka, produkta kvalitāte strauji pasliktinās, tādēļ uzglabāšanas periods saīsinās. Tādiem jutīgiem produktiem kā baltie galviņkāposti mēdz uzturēt mīnus nulle grādu, proti, ap -0,5 oC. Tas var būt riskanti, jo kāpostu sasalšanas temperatūra, pēc holandiešu pētnieku datiem, atkarībā no šķirnes un ražas gada laikapstākļiem ir tuvu -0,8 oC.

 

Gaisa cirkulēšanas iestatīšana

Uzglabājot produkciju konteineros, vadās pēc gaisa temperatūras. Temperatūra konteinera vidū, kā arī vidējā produkta temperatūra vienmēr ir augstāka par gaisa temperatūru. Ja gaisa izplatīšanas un gaisa cirkulēšanas jauda (ventilatoru jauda) ir kārtībā, ir iespējams iestatīt temperatūru optimālā līmenī. Ja nav, temperatūru nākas iestatīt nedaudz augstākā līmenī, lai novērstu iespējamu produkta sasalšanu. Tādējādi produkts saglabāsies īsāku laiku, nekā būtu iespējams.

Lai ierobežotu temperatūras starpību līdz pieņemamā līmeņa 0,5 oC galviņkāpostiem un 1 oC burkāniem, ir nepieciešama pietiekama gaisa cirkulēšana. To nodrošina dzesētāju ventilatori. Kad produkta temperatūra ir sasniegusi uzglabāšanas temperatūru, šie ventilatori vairs nestrādā nepārtraukti. Izmērot gaisa temperatūru dažādās kameras vietās, var uzzināt, vai gaisa cirkulēšana ir pietiekama. Pievēršot tam uzmanību, ir iespējams būtiski ietaupīt elektroenerģijas patēriņu. Protams, nav standarta rekomendāciju visiem dzīves gadījumiem, jo produkta elpošanas intensitāte un mitruma izdalīšana atšķiras atkarībā no paša produkta un ražas gada apstākļiem.

Var iestatīt gaisa cirkulēšanu papildus dažas minūtes pēc atdzesēšanas perioda beigām. Ja ventilatoriem ir iespējams regulēt griešanās ātrumu, to varētu samazināt rokas režīmā, bet šī nav laba doma. Var gadīties, ka šādi tiks pazemināts ventilatoru ātrums arī dzesēšanas periodā, tādējādi samazināsies dzesēšanas jauda un gaisa kustības attālums. Ja ventilatori ar samazinātu ātrumu darbojas ārpus dzesēšanas perioda, apkārt konteineriem veidojas konstanta gaisa kustība. Tas būtu labi sīpoliem, kuriem vajadzīgs zems relatīvais gaisa mitrums, bet ne tiem produktiem, kuriem nepieciešams augsts gaisa mitrums.

Labas gaisa cirkulēšanas priekšnosacījums ir pareizs konteineru izvietojums kamerā. Proti, tā, lai gaisa kustībai nebūtu šķēršļu un tas spētu labi izplatīties visā kamerā. Praksē konteineru izvietošanā nereti tiek pieļautas kļūdas. To var kompensēt, palielinot gaisa cirkulēšanu vairāk nekā būtu vajadzīgs pie pareiza konteineru izvietojuma.

 

Atkausēšanas iestatīšana

Atdzesēšanas procesā gaiss iziet caur iztvaicētāju un mitrums kondensējas sniegā, tāpēc samazinās atdzesēšanas kapacitāte un gaisa kustība caur dzesētāju. Tāpēc var gadīties, ka gaisa plūsma netiek līdz kameras pretējai sienai, produkts kļūst siltāks, bet relatīvais gaisa mitrums pazeminās. Jo garāka ir glabāšanas kamera, jo lielāks risks, ka sekas būs katastrofiskas.

Tāpēc ir nepieciešama dzesētāja atkausēšana, ja sniega veidošanās dēļ gaisa kustība tiek apdraudēta. Atkausēt dzesētājus parāk bieži arī nav labi, jo tas kamerā dod papildu siltumu, ko nāksies izvadīt. Aplūkojot dzesētāju, var redzēt, vai ir jau pienācis laiks to atkausēt.

Atdzesējot produktu tūlīt pēc ievietošanas kamerā, dzesētājs jāatkausē biežāk (vairākas reizes dienā) nekā uzglabāšanas periodā. Tāpat, lai nodrošinātu labu gaisa cirkulēšanu, parasti ir nepieciešams ilgāk darbināt ventilatorus, nekā tas ir vajadzīgs optimālās temperatūras uzturēšanai. Šis papildu ventilēšanas laiks vienlaikus nodrošina zināmu atkausēšanu bez kameras gaisa papildu uzsildīšanas.

 

Uzglabāšanas režīms

Daudziem moderniem dzesētājiem ir paredzēti iestatījumi atdzesēšanas režīms un uzglabāšanas režīms. Atdzesēšanas režīmā ir liela temperatūras starpība starp dzesētāja virsmu un kameras gaisu. Uzglabāšanas periodā šī temperatūras starpība ir mazāka. Tādējādi vienas dzesētāja stundas darbības laikā uz tā kondensējas mazāk mitruma.

Vienlaikus mazākas temperatūras starpības dēļ samazinās arī dzesēšanas spēja, tāpēc nākas ilgāk darbināt dzesētāju. Beigu beigās uzglabāšanas režīma dēļ mitruma zudumi ir tādi paši vai pat produktam nelabvēlīgi. Lai mazinātu dzesētāja darbības laiku (un reizē mitruma zudumus), ir vajadzīgs lielāks iztvaikotājs (ar nelielu temperatūras starpību starp gaisu kamerā un iztvaikotāja virsmu).

 

Vēdināšana

Tādiem produktiem kā kāļi, rutki, sakņu selerijas, burkāni un vitlufa cigoriņu saknes augstāka CO2 koncentrācija kameras gaisā paaugstina elpošanas intensitāti, tādējādi uz produktiem veidojas vizuāli redzami bojājumi. Lai to novērstu, jāseko, lai CO2 koncentrācija gaisā nepārsniegtu 1%. Daudz var panākt ar tādiem vienkāršiem līdzekļiem kā aizslēdzama caurule aiz iztvaikotāja un ventilācijas lūka sienā.

Lielās glabātavās, kur ir daudz kameru, mēdz izmantot vadāmu vēdināšanu, ar ko ir iespējams panākt ievērojami zemāku CO2 koncentrāciju līdz pat 0,4% (kā atmosfēras gaisā). Tas prasa lielāku gaisa plūsmu cauri kamerai (un vienlaikus papildu siltumu no āra siltos laika apstākļos), tāpēc nav racionāli. Ja CO2 koncentrācija gaisā ir 0,5% vai zemāka, nepieciešamā ventilēšanas jauda ir zema.

 

Roka uz pulsa

Kaut gan modernā uzglabāšanas tehnika ir ļoti advancēta, produkcijas uzglabāšanu nedrīkst izlaist no acīm. Kvalitātes zudumi uzglabāšanas perioda beigās mēdz rasties ļoti strauji.

Tāpēc svarīgi:

* nodrošināt pietiekami daudz temperatūras sensoru starp produktiem, lai varētu gūt objektīvu priekšstatu par temperatūras lauka sadali;

* vēl pirms produkcijas ievietošanas kamerā pārbaudīt temperatūras sensorus un atdzesēšanas iekārtu tehnisko stāvokli;

* uzglabāšanas temperatūras iestatījumiem jābūt iespējami tuvāk produkta optimālai uzglabāšanas temperatūrai;

* uzglabāšanas laikā mērīt temperatūras lauka sadali starp produktiem un šos datus izmantot, iestatot gaisa cirkulēšanu;

* apskatīt iztvaikotājus pirms atkausēšanas režīma iestatīšanas un nepieciešamības gadījumā rediģēt iestatījumus;

* nepietiekamas atkausēšanas rezultāti var būt graujošāki, nekā atkausējot biežāk nekā nepieciešams;

SAISTĪTIE RAKSTI

* kontrolēt CO2 koncentrāciju kamerā;

* regulāri pārbaudīt produkcijas kvalitāti.

FOTO. Latvijā vēl retums – saimniecība, kur top produkti no aitu piena
Līdz rudenim Rīgas ostā plāno ienākt vairāk nekā simts kruīza kuģu ar teju 100 000 tūristu
Kādi ir jaunie zemnieki? Svarīgi ir turēt savu zemi ciet
Bioloģisko pienu vēl nenovērtē! Viens no lielākajiem iepirkuma kritumiem pēdējo gadu laikā
FOTO. Pašmāju slavenības ierodas uz Maestro Raimonda Paula koncertu “Dzintaros”
Par ko 80 minūšu telefona sarunā šodien runāja Makrons, Šolcs un Putins?
FOTO. Cilvēki joko par karu Ukrainā – par ko sapņo Ukraina bet par ko Krievija? Apskaties!
Krievijas politiķi vēršas pret Putinu: “Ja nepārtrauks militāro operāciju, bāreņu būs vēl vairāk”
Planētas noslēpumi: Starptautiska pētnieku grupa nākusi klajā ar jaunu diagnozi Staļinam
Lasīt citas ziņas
Vai pašreizējā ģeopolitiskā situācija ir likusi veikt pasākumus ražošanas izmaksu mazināšanai?
Augu slimības un kaitēkļi, kas uzbrūk maijā: kā ar tiem cīnīties?
Kuri pērn bija lielākie miežu audzētāji?
Latvijas mežos dominē skandināvi
Augu aizsardzība zaļuma un ražīguma krustugunīs
Kviešu cenai rekordaugsts līmenis
Krievijas politiķi vēršas pret Putinu: “Ja nepārtrauks militāro operāciju, bāreņu būs vēl vairāk”
“Nevis pirkt griķus par pieciem eiro, bet putraimus par 69 centiem?” Pārtikas cenas šogad turpinās augt
Ivars Auziņš par Kariņu: Viņš mēģina būt viens no mums
FOTO. Pašmāju slavenības ierodas uz Maestro Raimonda Paula koncertu “Dzintaros”
FOTO. Cilvēki joko par karu Ukrainā – par ko sapņo Ukraina bet par ko Krievija? Apskaties!
“Ja jūs kādu nogalināt, dabūjat piemaksu” – kāds ir atalgojums militārajos grupējumos?
Ukraina veidos mūsdienīgu bumbu patvertņu sistēmu
Arī svētdien daudzviet Latvijā gaidāms lietus
Krievija apsūdz ASV pērtiķu baku radīšanā laboratorijās Nigērijā
Aptauja: Iedzīvotāju satraukums par Covid-19 izplatību zemākais pēdējo divu gadu laikā
Planētas noslēpumi: Globālā sasilšana nav atcelta! Mitrie tropi virzās uz poliem
FOTO. Latvijā vēl retums – saimniecība, kur top produkti no aitu piena
Planētas noslēpumi: Radīts neievainojams materiāls – nevar ne sagriezt, ne caururbt
Planētas noslēpumi: Starptautiska pētnieku grupa nākusi klajā ar jaunu diagnozi Staļinam
Vai dzīvesvietu drīkst deklarēt jebkur – arī vasarnīcā?
Lasītāja: Agrāk īpašuma nodoklis bija 0,2–0,5%, bet šogad 1,5% – trīs reizes dārgāk. Kāds tam pamatojums?
Planētas noslēpumi: Teju vai neticami! Kā izskatās pasaules diženākie baseini
FOTO. Pašmāju slavenības ierodas uz Maestro Raimonda Paula koncertu “Dzintaros”
23:53
Lietuvā jau izdevies savākt Ukrainai paredzētā “Bayraktar” iegādei vajadzīgos piecus miljonus eiro
23:32
Planētas noslēpumi: Starptautiska pētnieku grupa nākusi klajā ar jaunu diagnozi Staļinam
22:40