Foto: Anda Krauze

Dāvana burciņā: 4 lieliskas idejas pavārmākslas cienītājiem 0

Ja svētkos gribas kādam uzdāvināt kaut ko vienkārši pagatavojamu un skaisti iesaiņotu, varbūt tā varētu būt dāvana burciņā?

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 65
Lasīt citas ziņas

Stikla burciņa ir caurspīdīgs un ērts trauks, ko var izmantot kā dāvanas iesaiņojumu. Tajā var salikt pašas ceptus cepumiņus vai glazētas piparkūciņas, pašas gatavotus zefīrus, karameles, trifeles vai citus saldumus. Burciņā var iebērt zāļu tējas, sukādes vai karamelizētas mandeles. Var kārtām sabērt produktus, kas nepieciešami kēksa vai kāda cita našķa cepšanai. Burciņas saturs var būt arī interjera dekors, piemēram, to var piepildīt ar kaltētiem ziediem košos toņos, kaltētām, plāni sagrieztām apelsīnu, mandarīnu un citronu ripiņām, ar kanēļu standziņām vai lavandas zariņiem. Burciņa var kalpot kā iesaiņojums adītiem cimdiem, mazām rotaļlietām, dāvanu kartei vai kam citam.

Stikla traukam papildu šarmu piešķirs no lina auduma vai cita materiāla izgriezta cepurīte, kokvilnas un lina mežģīnes, dekoratīvas lentītes, piparkūciņas, eglīšu rotājumi, ogas, vēl citi krāšņi nieciņi.

Ko likt burciņā

Zefīri

CITI ŠOBRĪD LASA

• 450 ml Dansukker zeltainā cukura sīrupa
• 40 g želatīna
• 150 ml auksta ūdens
• 200 g dzērveņu
• 1 tējkarote vaniļas cukura

Želatīnam uzlej 150 ml auksta ūdens un ļauj vismaz pusstundu uzbriest. Dzērvenes sablendē (izmanto nevis lielogu dzērvenes, bet purva, jo tām vairāk sulas), pieliek vaniļas cukuru un pievieno zeltainajam cukura sīrupam. Masu lej katliņā un karsē uz lēnas uguns. Kad masa kļuvusi biezāka, pievieno uzbriedināto želatīnu. Noņem no uguns un karstu puto ar blenderi, līdz masa kļūst gaisīga un pieaug apjomā. Pilda konditorejas maisiņā un uz cepamā papīra izspiež zefīra masas piciņas, tās var likt arī ar karoti. Ļauj sastingt (jārēķinās vismaz ar pāris stundām!).

!!! Šai burciņai noteikti nevajadzētu uzskrūvēt metāla vāciņu, jo zefīrs, kas satur diezgan daudz mitruma, blīvi noslēgtā traukā iztvaikos un cepumiņi svīdīs. Ideāls risinājums – no auduma vai papīra izgriezta cepurīte, ko uzlikt burciņai.

Bezē

Foto: Anda Krauze

• 160 g cukura

• 4 L izmēra olu baltumi

• 3 g biešu sulas koncentrāta

Olas baltumus liek bļodā un ar mikseri puto, līdz veidojas gaisīgas putas. Tad, nepārtraukti putojot, pa karotei pievieno cukuru. Gatavā bezē masā cukuram jābūt izšķīdušam.

Foto: Anda Krauze

Lai cepumi iekrāsotos sarkani, vispirms konditorejas maisiņā ielej biešu sulas koncentrātu, tad – bezē cepumu masu. Spiežot masu, tā slīdēs gar biešu sulu un iekrāsosies. Krāsni uzkarsē līdz 100 °C un cep bezē aptuveni 80 minūtes. Ja gribas, lai cepumu viducītis būtu mīkstāks, cep tikai 45 minūtes. Cepumi ir gatavi, ja tie atlec no cepampapīra un, piesitot pie to apakšas, dzirdama dobja skaņa.

Biešu sulas koncentrātu var iegādāties veikalā, taču var arī pagatavot. Izspiež no bietes sulu, ielej katliņā, pieliek nedaudz cukura un uz lēnas uguns pavāra, līdz krāsa kļūst intensīvāka.

!!! Lai olu baltums labi putotos, traukam un miksera lāpstiņām jābūt nevainojami tīrām.

Karameles

Foto: Anda Krauze

• 160 g Demerara cukura (nerafinēts cukurniedru cukurs)

• 125 ml Dansukker zeltainā cukura sīrupa

• 200 ml iebiezinātā piena ar cukuru

• 100 g sviesta

• naža gals vaniļas cukura

• pekanrieksti

Sīrupu un iebiezināto pienu lej traukā, pievieno cukuru un vaniļas cukuru, karsē, līdz izveidojas bieza, staipīga masa. Lai pārbaudītu masas gatavību, ar karotīti paņem tās piciņu un ieliek traukā ar aukstu ūdeni. Ja pilīte veido bumbiņu, karamele ir gatava. Tad masai pievieno sviestu un, nepārtraukti maisot, karsē vēlreiz, masas gatavību pārbaudot tāpat kā iepriekš – piciņu iemetot aukstā ūdenī. Masā iemaisa sasmalcinātus pekanriekstus. Ja to nav, var izmantot mandeles, lazdu riekstus vai zemesriekstus, tikai tie iepriekš jāapgrauzdē. Tad gatavo masu lej silikona veidnē, ko pirms tam ieziež ar sviestu. Ja veidnes nav, var izmantot foliju – no tās uztaisa laiviņu, kur ieliet karameļu masu. Kad tā sastingusi, sagriež sev vēlamajā izmērā un ietin caurspīdīgā papīrā.

Reklāma
Reklāma

Lai paspilgtinātu karameļu sastāvdaļu garšu, masai pievieno naža galu sāls.

Sagatave šokolādes cepumiem

Foto: Anda Krauze

Burciņā –

• 50 g kaltētu dzērveņu

• 100 g tumšās šokolādes

• 60 g baltās šokolādes

• 80 g brūnā cukura

• 50 g baltā cukura

• 70 g mandeļu miltu

• naža gals sodas

• naža gals sāls

Papildus vajag –

• 70 g kviešu miltu

• 100 g sviesta

• 1 olu

Sajauc šokolādi, dzērvenes, mandeļu miltus, kviešu miltus un cukuru. Otrā traukā saputo olu ar sviestu un pievieno šokolādes un miltu masai. Visu samīca viendabīgā masā un uz 25 minūtēm ievieto ledusskapī.

Plāti izklāj ar cepampapīru, uz tās ar karoti liek šokolādes cepumu masu. Cep cepeškrāsnī 180 °C aptuveni 12–18 minūtes.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.