Publicitātes foto

Nacistu kūrortviesnīca “Prora” 4


“Prora” vēl arvien ir lielākā viesnīca pasaulē. Taču vairāk nekā 70 gadus pēc uzbūvēšanas tā joprojām stāv tukša. Viesnīca jūras krastā, kurā viesiem bija paredzēti 10 tūkstoši numuru, atrodas Vācijai piederošajā Rīgenes salā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
Kokteilis
12 biežāk sastopamie ģimenes locekļu tipi. Noskaidro, pie kura piederi tu!
VIDEO. Latviešu puisis Zigmunds kopā ar māti nolēmuši pārcelties uz Baltkrieviju un iegādāties tur īpašumu: “Meklēs labāku dzīvi” 314
Lasīt citas ziņas

Milzīgais viesnīcu komplekss tika uzcelts laikā no 1936. līdz 1939. gadam. Tas ir spilgts Trešā Reiha arhitektūras paraugs. Saskaņā ar nacistu līderu ieceri viesnīcu bija iecerēts piepildīt ar Vācijas darbaļaudīm, kas šeit atpūstos brīvdienās. Turklāt “Prora” tika uzskatīta par lielisku vietu nacistu propagandas paušanai.

Nacionālsociālistiskās partijas kongresu teritorija
Interesanti, ka Hitlera galvenais arhitekts Alberts Špērs, kas radījis veselu virkni Trešā reiha būvju, pirms šā kompleksa projektēšanas iztēlojās, kāds tas izskatīsies drupu veidā. Šī dīvainā projektēšanas metode, kas orientējās uz to, kā ēku redzēs nākamās paaudzes, pašlaik nav retums, taču pagājušā gadsimta 30.gados tas bija salīdzinoši jauns jēdziens.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vācijas valdība pašlaik ir grūtas izvēles priekšā – ļaut vēsturiski nozīmīgajai būvei sabrukt vai tērēt lielas summas, lai atjaunotu kompleksu, kas ir sinonīms 20.gadsimta Eiropas vēstures tumšākajām lappusēm, ieskaitot bēdīgi slavenās Hitlera runas, kas tur izskanēja Trešā reiha uzplaukuma laikā.

Trešā reiha ērgļi bijušajās nacistu teritorijās
Lai gan sabiedroto spēki centās panākt, lai Vācijā un tās bijušās okupētajās teritorijās visi nacistu simboli tiktu aizvākti, vairākas ikoniskās ērgļu skulptūras ar vai bez kāškrustiem ir izdzīvojušas līdz mūsdienām. Šīs skulptūras ir redzamas, piemēram, virs nodokļu inspekcijas ēkas durvīm Bismarka ielā Minhenē, bet nu jau slēgtajā Tempelhofas lidostā vairākas vēsturiskas celtnes joprojām rotā pat seši ērgļi.

Plašāk par dažādiem fašistiskās Vācijas milzu projektiem būs iespējams uzzināt raidījumā “Nacistu megastruktūras”. Raidījumu cikla 3. sezona sāksies jau šodien, 16. maijā, plkst. 21.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.