Foto – Karīna Miezāja

– Pirms apstiprināšanas viceprezidenta amatā jūs paudāt viedokli par it kā vienotu pensiju aprēķināšanas formulu visās dalībvalstīs… 8

– Tas gan vairāk ir jautājums par pensiju pārrobežu pārnešanu jeb cilvēku uzkrātā pensiju kapitāla summēšanos, ja viņi nav dzīvojuši un strādājuši vienā valstī. Tas attiecas uz personām, kas pārceļas dzīvot no vienas ES valsts uz otru un, iespējams, savas dzīves laikā pat vairākkārt, vai uz noteiktu laiku brauc strādāt uz citu valsti.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

I. Bušmanis: – Bet pensijas jau patlaban summējas…

– Tiesa, bet tur aizvien ir pietiekami daudz praktisku problēmu, kas būtu jārisina nodarbinātības, sociālo lietu, kvalifikācijas un darba spēka mobilitātes komisāram. Bet no savas puses es noteikti raudzīšos, lai šis jautājums tiktu nokārtots līdz galam.

CITI ŠOBRĪD LASA

M. Libeka: – Būdams viceprezidents, jūs koordinēsiet vairāku komisāru darbu. Kā tas izpaudīsies praktiski?

V. Dombrovskis: – Kā jaunums Eiropas Komisijas darba organizēšanā ir viceprezidentiem piedāvāta koordinējošā loma noteiktu komisāru darbam. Man būs jāsaista kopā ekonomikas un finanšu jautājumi ar sociālajiem un nodarbinātības jautājumiem. Pirmkārt, lai nodrošinātu ekonomisko izaugsmi, un, otrkārt, lai šīs izaugsmes augļus sajustu iespējami vairāk Eiropas iedzīvotāju. Tāpēc man būs jākoordinē gan ekonomikas un finanšu, gan finanšu pakalpojumu, gan arī sociālo un nodarbinātības lietu komisāri, arī reģionālās attīstības un vēl citi komisāri. Komisāriem uzticēto jomu nosaukumi reizēm ir ļoti līdzīgi, tomēr kompetences ir pietiekami skaidri nodalītas.

I. Bušmanis: – Ja raugās politiski, tad, protams, Eiropas Komisijas prezidents Junkers ir asprātīgi atrisinājis situāciju, lai apmierinātu visu dalībvalstu vēlmes pēc svarīgiem posteņiem – ar viceprezidentu amatiem. Bet, ja paskatās no darba organizācijas viedokļa, tad, ņemot vērā, ka ir septiņi viceprezidenti, uz katriem trim četriem komisāriem iznāk pa vienam priekšniekam. Raugoties no šīs ne visai vienkāršās struktūras, kas jums dod pārliecību, ka darbs tiks mērķtiecīgi vadīts?

– Jaunās struktūras ideja ir pašreizējo smagnējo mehānismu padarīt vadāmāku. Līdz šim katrs komisārs, katrs ģenerāldirektorāts strādāja pats par sevi un diezgan slikti koordinēja savu darbu ar pārējiem komisāriem un ģenerāldirektorātiem. Jaunā Eiropas Komisija centīsies šīs nepilnības novērst.

Viceprezidenta uzdevums ir agrīnās lēmuma pieņemšanas stadijās vērtēt, kādas iniciatīvas nāk viņa koordinācijas jomā esošajiem komisāriem, attiecīgajiem ģenerāldirektorātiem. Mans uzdevums ir panākt, lai tās atbilstu kopējām komisijas darba prioritātēm, un uzmanīt, lai neveidotos kādas pretrunas un konflikti lēmumu pieņemšanas sākumstadijā. Jautājumi uz EK kolēģiju, kas ir analogs Ministru kabineta sēdei, tiek virzīti tieši pēc viceprezidenta iniciatīvas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.