Raivis Dzintars
Raivis Dzintars
Foto – Timurs Subhankulovs

  70

Atgriežoties pie Rīgas domes vēlēšanām un NA kandidātes Brokas – vai pielaide valsts noslēpumam nav apspriešanas vērts arguments?

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 71
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 125
Lasīt citas ziņas

Tas ir arguments, kura patiesumu mēs nevaram pārbaudīt. Broka jau nav vienīgā. Tāpat pielaide valsts noslēpumam netika piešķirta arī citam NA politiķim Romānam Naudiņam, kurš ir uzticams partijas biedrs, labi strādā Saeimas Tautsaimniecības komisijā. Tad ir jautājums – 
ko darīt? “Norakstīt” visus biedrus, kurus bez skaidriem pārmetumiem kāds “noņem no trases”? Mums nav nekādas informācijas, kāpēc pieņemti šādi lēmumi. Vai tas nozīmē, ka Naudiņš un Broka ir neuzticamāki Latvijai kā, piemēram, Nils Ušakovs, kuram pielaide nav atņemta.

Rīgas mēram vajadzīga pielaide?

Nē. Bet Ušakovam tāda bija, kad viņš vēl strādāja Saeimā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Atbalstāt, ka sistēma jāpārskata? Vai neuzticaties Jānim Maizītim kā Satversmes aizsardzības biroja vadītājam?

“Ķēdīte”, kurā notiek izvērtēšana, ir garāka, un tas nav vienpersonisks Maizīša lēmums. Es nezinu, kurš posms ir izšķirošais, taču manā rīcībā nav informācijas, lai apšaubītu tieši SAB vadītāja kompetenci. Pret pielaižu piešķiršanu noteikti nevar attiekties vieglprātīgi. Mums ir pamats uzskatīt, ka sistēmai ir trūkumi, bet mēs netaisīsim kādu “revolūciju” tikai tāpēc, ka atsevišķiem partijas biedriem nav piešķirta pielaide.

“Saskaņa” nupat iesniegusi Saeimā likumprojektu, rosinot ļaut atkārtoti pretendēt uz pielaides valsts noslēpumam saņemšanu un paredzēt iespēju negatīvo lēmumu apstrīdēt tiesā. Tātad jūs to neatbalstīsiet?

Mēs nebūsim “Saskaņas” sabiedrotie šajos jautājumos. Pat, ja sistēmā ir trūkumi, tad pēc “Saskaņas” ķirurgu iejaukšanās sistēma var tikt sagrauta vispār.

Kā jūs skatāties uz partiju spektru gaidāmajās Rīgas vēlēšanās? Starp valdošās koalīcijas partijām ir noslēgts sadarbības līgums, bet kā ar pārējām – Bordāna vadīto Jauno konservatīvo partiju un Bondara – Pūces Reģionu apvienības un “Latvijas attīstībai” apvienoto sarakstu?

Ja es būtu Ušakova vietā, mans mērķis būtu, lai vēlēšanās piedalās pēc iespējas vairāk partiju, kas sadala latviešu vēlētāju balsis. Jātiecas tieši uz pretējo. Ideālā situācija politiskajai izaugsmei būtu tad, ja Latvijā būtu tikai dažas, bet lielas un stabilas partijas. Skaidrs, ka tuvākajā desmitgadē nekur nezudīs tāda partija kā “Saskaņa”, aiz kuras slēpsies Krievijas impēriskās idejas. Jābūt vienai lielai nacionāli konservatīvai partijai, un tā ir Nacionālā apvienība. Ja runā par Zaļo un zemnieku savienību, es to definētu kā atsevišķu lielo pašvaldību spēku, un arī tā apliecinājusi savu vietu Latvijas politikā. Iespējams, ka vēl būtu vieta arī eiropeiskai, liberāli noskaņotai partijai, kas varētu nākt “Vienotības” vietā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.