Franču domātājs un rakstnieks Bernārs Sordē
Franču domātājs un rakstnieks Bernārs Sordē
Bernāra Sordē personīgā arhīva foto

Vai tagad vēl varam kaut ko darīt? Vai ir jau par vēlu? 12

Man žēl, ka pēc Ukrainas mēs neveicām pietiekami dziļu Putina uzvedības analīzi. Viņš vēlējās pierādīt, ka ir spējīgs pretstāvēt Rietumiem (Merkelei un citiem).

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Lasīt citas ziņas

Es vēlētos ieteikt Eiropas Komisijai stiprināt Eiropas energoneatkarības stratēģiju. Tas ir ārkārtīgi svarīgi, jo šajā jomā Eiropa ir stipri ievainojama – tāpēc ka vāciešiem ir nopietnas intereses sadarbībā ar “Gazprom” un vairākums lielāko Rietumu energokompāniju ir saistītas ar krieviem (vai vāciešiem un krieviem). Ja Eiropa interpretē šodienas situāciju tikai kā ievainojamību pret atentātiem, ar to nepietiek. Eiropai enerģijas jomā ir jābūt neatkarīgai no Irānas, Irākas, Krievijas. Tādēļ es neesmu kategoriski noskaņots pret kodolenerģiju, varbūt tā vēl izrādīsies Eiropai noderīga.

Ja runājam par atentātiem, jāteic, ka Alepo jeb Sīrijas karš mūsu skatam atklāja sava veida puzli jeb mozaīku ar daudz un dažādām sastāvdaļām. Šī sarežģītā puzle var ieviesties arī rietumvalstīs – Marokas musulmanim nostājoties pret Alžīrijas vai Tunisijas musulmani utt. Tāpēc ir tikai viens veids, kā tikt galā ar šo komplicētību, – pārvaldīt valstis ar dažādības palīdzību. Cilvēku dažādības saglabāšana veicina valsts vienotību.

CITI ŠOBRĪD LASA

[Franču dramaturgs, rakstnieks Žans Klods] Karjērs, runājot par savu nupat iznākušo grāmatu par mieru, teica aptuveni šādi: pirms Romas impērijā tika ieviesta kristietība, Roma tika uzskatīta par vietu, kur visas ticības, tostarp budisms, varēja brīvi pastāvēt un valdīja miers. Kolīdz tika ieviesta kristietība kā vienīgā reliģija, viss sabruka. Tātad ticību dažādība nozīmēja mieru, kristietība – karu.

“Romas mācība” ir par to, kā, izmantojot dažādību, nevis tādas neauglīgas politikas kā, piemēram, “taupības” politika, vienot Eiropu un Eiropas tautas. Visās Eiropas valstīs, arī Lielbritānijā, Francijā, Vācijā un citur, ir jāsaglabā cilvēku un domas dažādība, jo tikai tad varēsim būt inovatīvi, stiprināt mūsu universitātes un neatpalikt no ASV.

Rezumējot – uzskatu, ka Eiropai jāveido neatkarīga enerģētikas politika un jārod veids, kā vienot Eiropu un Eiropas valstis, balstoties uz dažādību un dažādām pieejām domāšanā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.