Celulozes rūpnīca Somijā
Celulozes rūpnīca Somijā
Ānekoski top jaunā “Metsä Fiber” bioloģiskā celulozes rūpnīca, kurai pēc pusotra gada sākot strādāt, līdzās esošo veco slēgs. Foto – Ivars Bušmanis

  20

Baltijas uzņēmumi – par mazu Junkera plānam

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Didrihsones sekotāji viņai sagādājuši nepatīkamu pārsteigumu: “Es tiešām nezināju, ka kāds to var izdarīt…”
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
RAKSTA REDAKTORS
“Kad viņa piedzima, es uzreiz sapratu, ka kaut kas nav kārtībā” – 4 bērnu ģimeni no Jēkabpils neveiksmes vajā viena pēc otras 49
Lasīt citas ziņas

Ānekoski biorūpnīca tomēr ir unikāls projekts un par lielu pat Junkera investīciju plānam, kura ietvaros vienam projektam nedrīkst atvēlēt vairāk par 300 miljoniem. Tomēr citi projekti, it īpaši Baltijā, ir krietni mazāki – mazāki pat par minimālo summu, par kādu Eiropas Investīciju banka slēdz līgumu pa tiešo, tas ir, par 25 miljoniem (inovāciju projektiem 7,5 miljoni).

Ne tikai Baltijas valstis, pat Somija un Zviedrija ir mazas valstis, un ES investīciju fonda projekti ir grūti paceļami, atzīst Jans Vapāvouri, EIB viceprezidents. “Bankām lielie ESIF projekti ir izaicinājums, tāpēc Baltijas valstu valdībām jākļūst par partneriem projektu līdz­finansēšanā,” viņš uzsvēra un ierādīja to ceļu, ko valstu attīstības bankām vajadzētu iet. Attīstības finanšu institūcija “ALTUM” esot apmēram mēneša attālumā līdz noslēgtam līgumam.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tomass Šmits, EIB pārstāvis Baltijas reģionā, atgādina, ka mazākie projekti jāīsteno ar komercbanku starpniecību. Šāds līgums par Baltijas valstu mazo un vidējo uzņēmumu inovatīvo projektu atbalstīšanu noslēgts ar Somijas lielāko banku OP, kuras meitas banka ir arī Latvijā (bijusī “Pohjola” banka).

Nebūs tāda strikta sadalījuma – cik katrai valstij, bet kopumā 20 miljoni eiro projektiem (vērtībā no viena līdz 7,5 miljoniem) Baltijā divu gadu laikā tiks atvēlēti, otrdien solīja OP bankas vecākā viceprezidente Paivi Jāskelainena. Tiesa, OP banka Latvijā lielākoties apkalpo savus somus uzņēmējus (ap 150 klientu), taču nevienam Latvijas uzņēmējam nav liegts kļūt par bankas klientu un pieteikties “Innov­Fin” finansējumam, viņa piebilda. Uzņēmējiem jāiet uz OP banku un jāprasa EIB aizdevums, mudina EIB bankas amatpersonas.

Viedoklis

Margaritis Šins, Eiropas Komisijas galvenais runasvīrs: “Mēs esam ļoti apmierināti, ko līdz šim uzrādījis Investīciju plāns. Paskatieties uz EIB finansējumu no Eiropas Stratēģisko investīciju fonda (ESIF), Investīciju plāna sirdi. Jūs ieraudzīsiet, ka ESIF jau ir atbalstījis 57 projektus un 165 MVU finansēšanas līgumus, no kuriem labumu gūs 136 000 MVU un vidēja kapitāla uzņēmumi. Pavisam tas ir atraisījis 82 miljardus eiro jaunām investīcijām. Un tas ir tikai sākums.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.