Asimina trīsdaivu.
Asimina trīsdaivu.
Foto: SHUTTERSTOCK

Eksotikas cienītājiem dārzā: brīnumainas lietas, ko iespējams izaudzēt Latvijas klimatā 3

Sandra Ruska, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
TESTS. Jūsu īkšķu novietojums, sakrustojot pirkstus, atklāj daudz par jūsu personību 12
Veselam
7 produkti, kas visiem šķiet veselīgi, taču patiesībā tādi nav 16
“Pasažieriem bez sejas maskas var tikt atteikta iekāpšana transportlīdzeklī!” Paziņojums autobusa salonā samulsina braucēju 55
Lasīt citas ziņas

“Latvijā var iegādāties asimina trīsdaivu jeb indiāņu banāna (Asimina triloba) stādus. Vai šie augi pie mums dārzā ziemo visā Latvijas teritorijā?” – jautā Lelde L. Alūksnē.

Asimina trīsdaivu.
Foto: SHUTTERSTOCK
CITI ŠOBRĪD LASA

Redzot, kā sociālajos tīklos dažs audzētājs lielās ar trīsdaivu asimina ražu, rodas kārdinājums arī citiem iegādāties šā eksota stādus. Indiāņu banāna stādus var iegādāties arī stādaudzētavā “Sakstagals”, kas atrodas Latvijas austrumu daļā, tāpēc par šā auga cimperlīgumu jautājām audzētavas īpašniecei Zaigai Graudiņai.

“Latvijas siltajā galā jeb Kurzemē šo augu var mēģināt audzēt, bet Vidzemē un Latgalē ir auklējama rotaļlieta. Ja grib indiāņu banānu audzēt Latgalē vai Vidzemē, jādomā par izteikti vēju aizsargātu vietu vai vēl labāk – jāstāda neapkurināmā plēves siltumnīcā. Jārēķinās, ka pie mums šis augs nebūs liels. Ja augam ir nodrošināta vēja aizsardzība, tas tīri labi pacieš pat pietiekami lielu aukstumu. Man tas ir ziedējis, tomēr līdz augļiem neesmu tikusi. Stādot siltumnīcā, ziemā augu nevajag piesegt,” skaidro Zaiga Graudiņa.

Pieclapu akebija
Foto: SHUTTERSTOCK
Pieclapu akebijas auglis
Foto: SHUTTERSTOCK

Audzētāja iesaka plēves siltumnīcā audzēt arī citus eksotiskus augus, piemēram, pieclapu akebiju (Akebia quinata) un trejlapu poncirusu jeb trejlapcitronu (Poncirus trifoliata). Pieclapu akebija ir vītenis, kas zied košiem ziediem un nogatavina visai interesantus augļus, kas literatūrā minēti kā ēdami.

Trejlapu ponciruss jeb trejlapcitrons
Foto: SHUTTERSTOCK
Trejlapu ponciruss jeb trejlapcitrons.
Foto: SHUTTERSTOCK

Savukārt trejlapu ponciruss ir citrusiņš, ko Latvijā var audzēt laukā. Pēc Zaigas Graudiņas teiktā, augļi ir ļoti aromātiski, dzelteni, ap 5 cm diametrā. Garša nav tik skāba kā citronam, taču nav arī tik garšīgs kā apelsīns, auglim ir greipfrūta rūgtums. No šiem augļiem vislabāk vārīt ievārījumu vai marmelādi.