
“Elvi”: Dārzeņu un augļu “topā” patlaban – kāposti, ķirbji un granātāboli 0
Lai atvieglotu pircējam iepirkšanās procesu, nacionālais mazumtirgotājs “Elvi” kopā ar uztura speciālisti un pavāri Jevgēniju Jansoni piedāvā ziemas augļu un dārzeņu TOP5.
1. Kāposti
Grūti atrast citu dārzeni, kas būtu tikpat bagāts ar vērtīgām uzturvielām, lēts un daudzpusīgi izmantojams virtuvē. Kāposti ir ļoti bagāti ar C un K vitamīnu, tajos ir daudz šķiedrvielu un antioksidantu, kā arī glikozinolātu, kas ir pazīstami ar pretvēža īpašībām, stāsta Jansone. Lai saņemtu visvairāk vitamīnu, kāposti jāēd svaigi, jo temperatūras ietekmē daļa vitamīnu tiek zaudēta. Bet arī termiski apstrādāti kāposti paliks ļoti veselīgi, un uztura speciāliste iesaka likt lietā kulināro fantāziju, gatavojot gardus sautējumus, sacepumus un citus ēdienus.
2. Ķiploki un sīpoli
Kaut arī sīpolu un ķiploku garša un ķīmiskais sastāvs atšķiras, abos ir daudz fitoncīdu — augu antimikrobo vielu, kas ir būtiski organisma veselības palīgi ziemas periodā un gripas sezonā. Viela vārdā allicīns piešķir ķiplokiem raksturīgo smaržu un ārstnieciskās īpašības. Izejot cauri gremošanas traktam, allicīns palīdz cīņā ar infekcijām, turklāt pētījumi liecina, ka tam esot arī pretvēža un pretnovecošanās iedarbība.
3. Ziemas ķirbji
Ķirbji ir ļoti daudzveidīgi. Ozolzīļu, sviesta un dažādi citi ķirbji ir rudens un ziemas dārzeņu veselīguma līderi. Tajos ir ievērojams daudzums karotinoīdu, A un C vitamīna, kā arī kālija. Ķirbji izceļas ne tikai ar uzturvērtību, bet arī ļoti plašu lietojumu virtuvē: tos var izmantot gan zupu, gan salātu, gan otro ēdienu un pat desertu pagatavošanā, kā arī marinēt un konservēt.
4. Pomelo
Citrusauglis pomelo izceļas ar prāvu C vitamīna daudzumu. Tas ir labs šķiedrvielu avots, turklāt 100 gramos pomelo ir tikai 38 kilokalorijas. Pomelo var ēst gan tāpat, gan pievienot salātiem. “Iesaku pagatavot un nogaršot garneļu salātus ar pomelo — tā ir ļoti interesanta garšas kombinācija,” saka J. Jansone.
5. Granātāboli
Tumši sarkano krāsu šiem skaistajiem augļiem piešķir vielas punikalagīni. Tie ir īpaši spēcīgi antioksidanti, kas pārspēj pat zaļajā tējā un sarkanvīnā esošos antioksidantus. Granātābolu sula ir bagāta arī ar C vitamīnu, bet sēkliņas, no kurām tiek iegūta vērtīgā granātābolu eļļa, bagātas ar šķiedrvielām un E vitamīnu. Tomēr jāuzsver, ka šie augļi ir bagāti arī ar cukuru — 100 g mīkstuma ir aptuveni 14 g cukura, tāpēc ar granātābolu lietošanu uzturā labāk nepārspīlēt,” aicina uztura speciāliste.