Foto – Shutterstock

Dažādi gadījumi 8


Atzīt laulību par neesošu var tikai Civillikumā paredzētajos gadījumos, piemēram, ja nav laulājusi dzimtsarakstu nodaļas amatpersona vai garīdznieks vai ja laulība noslēgta fiktīvi, t.i., bez nolūka izveidot ģimeni.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Kokteilis
FOTO. Tuvojas ceriņu laiks! Esi uzmanīgs – neatnes ar tiem mājās nabadzību un raizes
Viņas ir kā radītas šai lomai! TOP 5 vislabākās mammas saskaņā ar zodiaka zīmi 6
Lasīt citas ziņas

Laulība nav spēkā arī tad, ja laulātie vai viens no viņiem nav sasnieguši likumā paredzēto vecumu, taču, ja sievai iestājusies grūtniecība vai ja abi laulātie līdz tiesas spriedumam noteikto vecumu ir sasnieguši, laulību tomēr uzskata par noslēgtu. Aizliegta ir laulība pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas, bet ar vecāku vai aizbildņu piekrišanu to var darīt persona, kas sasniegusi 16 gadu vecumu, ja laulība tiek noslēgta ar pilngadīgu personu. Ja vecāki vai aizbildņi bez svarīga iemesla liedzas dot atļauju, piekrišanu var dot vecāku vai aizbildņu dzīvesvietas bāriņtiesa.

Latvijā ir aizliegta laulība starp viena dzimuma personām, starp adoptētāju un adoptēto, kā arī aizbildnim ar aizbilstamo, kamēr nav izbeigtas aizbildnības attiecības.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja laulības noslēgšanas laikā viens no laulātajiem nav varējis saprast savas darbības nozīmi vai to vadīt, arī tad laulību atzīst par neesošu. Tāpat nav spēkā laulība, kas aizliegta radniecības dēļ (radiniekiem taisnā līnijā, piemēram, tēvam ar meitu, brāļiem ar māsām un pusbrāļiem ar pusmāsām).

Ja laulības noslēgšanas laikā viena no personām atradusies citā laulībā, jaunā laulība ir nelikumīga. Taču otro laulību nevar atzīt par neesošu, ja pirmā laulība līdz tiesas spriedumam izbeigusies ar nāvi, šķiršanu vai atzīšanu par neesošu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.