Moldovas galvaspilsētas Kišiņevas ielās izgāja desmitiem tūkstoši demonstrantu, pieprasot sodīt banku izzagšanā vainīgos.
Moldovas galvaspilsētas Kišiņevas ielās izgāja desmitiem tūkstoši demonstrantu, pieprasot sodīt banku izzagšanā vainīgos.
Foto – AFP/LETA

Cilvēki iziet ielās 3


Saistībā ar banku skandālu šā gada septembrī Moldovā sākās masu protesti, kas turpinājās teju mēnesi, pievienojoties arvien jauniem dalībniekiem. Moldovas galvaspilsētas Kišiņevas ielās izgāja desmitiem tūkstošu demonstrantu, pieprasot valstī sarīkot pirmstermiņa vēlēšanas, prezidenta Nikolaje Timofti atkāpšanos un vainīgo sodīšanu miljarda zādzībā. Šī bijusi plašākā protesta akcija kopš deviņdesmito gadu sākuma.

Reklāma
Reklāma

Oligarhi kārto rēķinus

7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

Saistībā ar gadsimta krāpšanas lietu, kas izraisīja masu ielu protestus un prasības atkāpties valdībai, oktobra vidū tika aizturēts bijušais Moldovas premjerministrs. Ģenerālprokurors apsūdzējis bijušo premjeru Vladu Filatu, kas vada proeiropeisko Liberāldemokrātisko partiju (LDPM), par 250 miljonu ASV dolāru piesavināšanos no grūtību māktās valsts banku sistēmas. Viņš valsts vadītāja amatā bija no 2009. līdz 2013. gadam un tiek uzskatīts par vienu no bagātākajiem cilvēkiem valstī. Moldovas mediji gan norāda, ka Filats kļuvis par peramo zēnu oligarhu savstarpējo rēķinu kārtošanā. Moldovas bijušo premjerministru arestēja pēc tam, kad pret viņu liecināja “Banca de Economii” bijušais padomes priekšsēdētājs Ilans Šors, kuram pavasarī tika uzrādīta apsūdzība par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Uz jauno Moldovas biznesmeni no Izraēlas krita aizdomas par naudas izzagšanas shēmas organizēšanu. Liecinot pret Filatu, viņš pats ticis sveikā cauri, atzīmē Moldovas plašsaziņas līdzekļi. Šora liecība apstiprina, ka Filats piedalījies miljardu zādzībā, tomēr viņš nav šīs shēmas organizators. Par īsto organizatoru uzskata Filata konkurentu – miljardieri Vladimiru Plahotņuku, tieši viņa kontrolē atrodas liela daļa valsts institūciju un tiesībsargājošo iestāžu. Analītiķi uzskata, ka magnāts organizējis Filata arestu, lai novērstu uzmanību no sevis un paildzinātu politisko krīzi valstī.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.