Makaronu – dārzeņu sacepums.
Makaronu – dārzeņu sacepums.
Foto: Shutterstock

Garda maltīte no vienkāršiem produktiem: 6 brīnišķīgas receptes 1

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 191
Lasīt citas ziņas

Lai pagatavotu sacepumu, noder viss, kas atrodams dārzeņu groziņā, ledusskapī vai palicis pāri no iepriekšējās maltītes.

Kartupeļu un sēņu sacepums

Foto: SHUTTERSTOCK

• 1 kg kartupeļu

• 300 g sēņu

• 2 tomāti

• 1 sīpols

• 1 ķiploka daiviņa

• 50 g kūpinātas cūkas krūtiņas

• 50 g siera

• 2 olas

• sviests

• pusglāze saldā krējuma

• pusglāze piena

• sāls, pipari

• zaļumi

Pagatavošana:

CITI ŠOBRĪD LASA

Kartupeļus izvāra un sastampā biezenī (ja blendē, biezenis kļūst līmīgs!), pievieno olu dzeltenumus, karstu pienu un saldo krējumu, sāli pēc garšas, iecilā saputotus olu baltumus.

Sviestā apcep sasmalcinātu sīpolu, pievieno gabaliņos sagrieztu cūkas krūtiņu, apcep, pieliek sagrieztas sēnes un sautē, līdz sula novārās. Nedaudz apcep, pievieno sagrieztus tomātus, saberztu ķiploku un daļu sakapātu zaļumu, vēl mazliet pacep. Ietaukotā veidnē liek pusi kartupeļu biezeņa. Virs tā kārto sēņu sacepumu, pēc tam izliek atlikušo kartupeļu biezeni. Pārkaisa ar sarīvētu sieru un pārliek ar sviesta piciņām. Cep cepeškrāsnī 200 °C aptuveni pusstundu. Izceptu pārkaisa ar zaļumiem.

Dārzeņu sacepums ar vistu stilbiņiem

Foto: SHUTTERSTOCK

• 4 vistu stilbiņi

• 4 lieli kartupeļi

• 100 g pākšu pupiņu

• 2 tomāti

• 1 burkāns

• 1 sīpols

• 1 maza selerijas saknīte

• 2 ķiploka daiviņas

• 150 ml saldā krējuma

• 50 g siera

• sāls, pipari

• timiāns

Pagatavošana:

Kartupeļus ar visu mizu vāra 20 minūtes sālsūdenī. Burkānus, pupiņas, seleriju arī vāra sālsūdenī 15 minūtes. Vistu stilbiņus apsāla, pārkaisa ar pipariem un eļļā uz pannas apcep. Kartupeļus nomizo un sagriež šķēlēs. Sīpolu un ķiploka daiviņas sīki sagriež un apcep. Apcep arī tomātu daiviņas. Visus dārzeņus kopā ar vistu stilbiņiem kārto cepamajā veidnē. Sieru sagriež gabaliņos, sajauc ar saldo krējumu, timiānu, sāli, pipariem un pārlej sacepumam. Cep cepeškrāsnī 200 °C 20–30 minūtes.

Makaronu sacepums ar dārzeņiem

• 300 g makaronu

• 500 g cukīni vai kabača

• 4 tomāti

• 1 sīpols

• 1 puravs

• 50 g siera

• 4 ēdamkarotes tomātu mērces

• 2 ēdamkarotes Ķīnas saldskābās mērces

• sāls, pipari

• rozmarīns

Pagatavošana:

Makaronus izvāra, ūdeni nolej, pārlej ar aukstu ūdeni, notecina. Sīpolu un purava balto daļu sagriež, eļļā apcep, pievieno sagrieztus tomātus, cukīni un visu cep aptuveni 5 minūtes. Pārkaisa sāli, piparus, rozmarīnu. Ietaukotā veidnē liek makaronus kopā ar apceptajiem dārzeņiem. Pārlej ar tomātu mērces un Ķīnas saldskābās mērces maisījumu. Pārkaisa rīvētu sieru. Cep cepeškrāsnī 200 °C aptuveni 20 minūtes.

Siera un kāpostu sacepums

Foto: SHUTTERSTOCK

• 1 kg svaigu kāpostu

• 2 sīpoli

• 400 g rīvēta siera

• 100 g sviesta vai speķa

• 4 olas

• rīvmaize

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Kāpostus un sīpolus sasmalcina. Katlā izkausētās taukvielās apcep sīpolus, pievieno kāpostus un maisot karsē. Pielej nedaudz buljona vai ūdens, pieber sāli un, šad tad apmaisot, sautē, līdz kāposti ir mīksti.

Reklāma
Reklāma

Veidni ietauko, izkaisa ar rīvmaizi, liek sautētos kāpostus kārtām ar sieru. Olas sakuļ, pieliek sāli, piparus un pārlej veidnē sakārtotajiem produktiem. Virsmai pārliek plānas speķa šķēlītes vai sviesta gabaliņus. Liek cepeškrāsnī un cep 200 °C aptuveni 20 minūtes.

Ķirbja un maltās gaļas sacepums

Foto: SHUTTERSTOCK

• 600 g ķirbja

• 600 g kartupeļu

• 2 sīpoli

• 400 g maltās gaļas

• 200 ml Ķīnas saldskābās mērces

• 3 ēdamkarotes sviesta

• 100 ml piena

• 1 ēdamkarote miltu

• rīvēts muskatrieksts

• timiāns

• sāls, pipari

• eļļa

Pagatavošana:

Ķirbi un kartupeļus nomizo, sagriež mazos gabaliņos un nelielā sālsūdens daudzumā vāra mīkstus. Tad nokāš, pielej uzkarsētu pienu un sastampā. Pieber sāli, piparus un rīvētu muskatriekstu.

Sakarsētā pannā taukvielās apcep malto gaļu, pievieno sasmalcinātu sīpolu, apcep, pieber timiānu, piparus un sāli. Pārlej Ķīnas saldskābo mērci, pusglāzi ūdens un sautē dažas minūtes. Pēc tam gaļas mērci pārliek veidnē, virsū klāj ķirbju un kartupeļu biezeni, pārliek ar sviesta piciņām un ievieto cepeškrāsnī. Cep 200 °C aptuveni 30 minūtes.

Dārzeņu sacepums

Foto: SHUTTERSTOCK

• 1 cukīni

• 2 tomāti

• 2 sīpoli

• 1 sarkanā paprika

• 1 zaļā paprika

• 1 baklažāns

• 2–3 ķiploka daiviņas

• 50 g cietā siera

• olīveļļa

• lauru lapas

• timiāns

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Baklažānu sagriež šķēlītēs, apsāla un atstāj uz 10 minūtēm. Arī cukīni sagriež šķēlēs. Sīpolus sīki sagriež, papriku un tomātus – gabaliņos. Eļļā apcep sīpolus un sakapātas ķiploka daiviņas. Pievieno cukīni, papriku, nosusinātus baklažānus, tomātus, timiānu, sāli un piparus. Dārzeņus pārliek ietaukotā veidnē, pa starpām liekot lauru lapas, pārslaka ar eļļu. Cep cepeškrāsnī 180–200 °C aptuveni pusstundu. Pārkaisa ar rīvētu sieru un pacep vēl dažas minūtes, lai siers pakūst.

Padomi!

• Lai sacepumu varētu vieglāk izņemt, veidne jāieziež ar taukvielām. Papildus var izkaisīt ar rīvmaizi.

• Dziļas veidnes ir piemērotas makaronu un dārzeņu sacepumiem.

• Apaļās un ovālās veidnēs sacepums izcepas vienmērīgāk, četrstūrveida – var stūros piedegt, bet vidū vēl nebūt gatavs.

• Jo ciešāk produktus pilda veidnē, jo ilgāks cepšanas laiks.

• Lai sacepuma sastāvdaļas savienotos vienā veselumā, pārlej kādu maisījumu, piemēram, piena un sakultu olu maisījumu, kas cepot sarecē.

• Sacepumu var pārkaisīt ar sezama sēkliņām, lobītām saulespuķu sēkliņām vai sakapātiem riekstiem.

• Ja gribas asāku garšu, var pievienot sakapātu svaigu čili.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.