Foto: Elena Veselova/SHUTTERSTOCK

Gardēžu paradīze: 6 deserti, ko pagatavot no āboliem 0

Māra Lapsa, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Ābolu deserta pagatavošana nesagādās lielas grūtības. Vajadzēs vien daudz ābolu, mazliet smaržīgu garšvielu, kādu sauju rozīņu, miltus, olas, un, skat – virtuve vai pat visa māja piepildās ar kārdinošu ābolu deserta smaržu.

Ābolu strūdele

Sastāvdaļas:

• 4 vidēja lieluma saldskābi āboli

• 1 iepakojums kārtainās mīklas

• 4 ēdamkarotes cukura

• 1 ēdamkarote kanēļa

• 50 g rozīņu

• 1 ola

Pagatavošana:

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Dana Reizniece-Ozola kaila izpeldas ledainā ūdenī mīnus 23 grādos: “Savā āliņģī nevarētu iekļūt bez dēla neatlaidības un āmura!” 33
14 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Dziedātāja Laura Reinika mīļotā māsa Rūta atklājusi, ka sava pirmā bērniņa gaidīšanas laiku viņa tā arī neiemācījās izbaudīt 7
13 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Neparasts gadījums – dakteris Jakovins. Krāpnieks tiesu izpildītāja mantijā? Nedēļas notikumu apskats 11
18 stundas
Lasīt citas ziņas

Saldētu kārtaino mīklu atlaidina, plāni izrullē un pārgriež vienādi uz pusēm. Ābolus nomizo, izņem serdi un smalki sagriež aptuveni 1 cm lielos gabaliņos.

Uz cepešpannas izklāj cepampapīru, uz tā liek vienu mīklas daļu, tai uzber sagrieztos ābolus, bagātīgi pārkaisa ar cukuru un kanēli. Ja vēlas, var pievienot rozīnes. Pāri ābolu kārtai uzmanīgi un līdzeni pārklāj otru mīklas daļu. Maliņas rūpīgi saspiež kopā, lai pildījums cepoties neiztecētu. Ar sakultu olu vienmērīgi noziež pīrāgu, ar dakšiņu sadur caurumiņus, lai pildījumam var piekļūt gaiss (tas ir ļoti būtiski!).

Strūdeli liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 180 °C cep aptuveni pusstundu, kamēr tā zeltaini brūna un vienmērīgi pacēlusies. Atdzisušu pārkaisa ar pūdercukuru.

Ābolu pīrāgs

Sastāvdaļas:

• 4 āboli

• 3 ēdamkarotes valriekstu

• 60 g miltu

• 180 g cukura

• 90 ml piena

• 3 olas

• 2 ēdamkarotes augu eļļas

• 2 ēdamkarotes sviesta

• 1 tējkarote cepamā pulvera

• 1 ēdamkarote konjaka

Pagatavošana:

Divas olas sakuļ ar 100 g cukura, līdz veidojas gaisīga masa. Pievieno miltus, cepamo pulveri, augu eļļu, pienu, konjaku un sajauc viendabīgu mīklu. Ābolus sagriež ļoti plānās šķēlītēs un pievieno mīklai.

Cepamo veidni ieziež ar sviestu, ieklāj mīklu un vienmērīgi izlīdzina plānā kārtiņā. Liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un cep 200 °C aptuveni 30 minūtes.

Sagatavo pīrāga virskārtu: olu sakuļ ar 80 gramiem cukura un 2 ēdamkarotēm izkausēta sviesta. Jau gatavam pīrāgam pārlej maisījumu, pārber drupinātus valriekstus un cep vēl 15 minūtes.

Ābolu putas

Sastāvdaļas:

• 500 g ābolu

• 3 olu baltumi

• cukurs

• 1 tējkarote želatīna

Pagatavošana:

Ābolus novieto uz plāts, kurā izklāts cepampapīrs, un cep sakarsētā cepeškrāsnī. Izceptos ābolus izberž caur sietu, lai atdalītos serdes un sēklas. Masai pēc garšas pievieno cukuru, atdzesē.

Želatīnu pārlej ar aukstu ūdeni, uzbriedina, pēc tam izkausē karsta ūdens peldē. Ābolu masai pievieno olu baltumus un visu kopā puto, līdz veidojas gaiša, viegla masa. Lai putas būtu noturīgas, pēc kāda laika neatsulotos, tajās iemaisa izkausēto želatīnu. Masu pilda traukā, atdzesē. Pasniedz ar pienu vai vaniļas mērci.

Ābolu tarte

Sastāvdaļas:

Smilšu mīklai:

• 200 g miltu

• 110 g sviesta

• 50 g cukura

• 60 ml ūdens

• šķipsniņa sāls

pildījumam:

• āboli

• 40–50 g sviesta

• puscitrona miziņa

• kanēlis

Tartes virsai:

• āboli

• 40 g sviesta

• cukurs

• kanēlis

Pagatavošana:

Bļodā sajauc miltus, cukuru un sāli, pievieno aukstu, gabaliņos sagrieztu sviestu. Visas sastāvdaļas ar rokām sastrādā irdenā smilšu konsistences masā. Pielej ūdeni, samīca viendabīgu mīklu, ietin pārtikas plēvē un uz stundu ievieto ledusskapī.

Gatavo tartes pildījumu: kubiņos sagrieztus ābolus liek katliņā, pievieno sviestu, no puscitrona norīvētu miziņu un kanēli. Uz lēnas uguns sautē aptuveni pusstundu.

Tartes formu ieziež ar sviestu. Smilšu mīklu ar pirkstiem vienmērīgi izlīdzina formā līdz pat apmalei, veidojot arī maliņas. Iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī cep 180 °C 13–15 minūtes, tad atdzesē.

Gatavo ābolu masu ieklāj atdzesētā smilšu mīklas tartē, virsu noklāj ar plāni sagrieztām svaigu ābolu šķēlītēm, ko pārlej ar izkausētu sviestu, kas sajaukts ar cukuru. Visbeidzot plānā kārtiņā uzber kanēli.

Tarti vēlreiz liek cepeškrāsnī un 180 °C cep aptuveni 20 minūtes. Pasniedz atdzesētu.

Ābolu un baltmaizes pudiņš

Sastāvdaļas:

• 3 skābeni āboli

• 10 baltmaizes šķēles

• 500 ml piena

• 3 olas

• 50 g rozīņu

• 1 glāze cukura

• pustējkarote kanēļa

• šķipsniņa vaniļas cukura

• sāls

• 50 g sviesta un vēl nedaudz veidnes ietaukošanai

• mannas putraimi veidnes sagatavošanai

Vaniļas mērcei:

• 1 l piena

• 6 olu dzeltenumi

• 4–6 ēdam­karotes cukura

• šķipsniņa vaniļas cukura

Pagatavošana:

Maizes šķēles liek bļodā, pārlej pienu un atstāj uz 10 minūtēm. Ābolus nomizo, izņem serdi, sagriež mazos gabaliņos. Izmērcētajai maizei nospiež lieko pienu, tad saspaida ar karoti. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Atsevišķā bļodā liek sviestu un cukuru un sakuļ līdz gaišai, gaisīgai masai. Turpinot kulšanu, pievieno olu dzeltenumus. Pieliek izmērcēto maizi, rozīnes, samaisa, bet nekuļ. Tad mīklai pievieno ābolus.

Olu baltumus sakuļ stingrās putās. Kulšanas laikā pieber šķipsniņu sāls. Sakulto olbaltumu iecilā pudiņa mīklā.

Sagatavo veidni cepšanai: ietauko ar sviesta piciņu un izkaisa ar mannas putraimiem. Veidnē lej mīklu, izlīdzina virsu, uzkaisa kanēli un cukuru. Cep cepeškrāsnī 200 °C 30–40 minūtes.

Pudiņu pasniedz, pārlietu ar vaniļas mērci. To gatavo šādi: olu dzeltenumiem pievieno cukuru un vaniļas cukuru un saputo. Tad, nepārtraukti maisot, pakāpeniski pievieno uzvārītu pienu. Pēc tam trauku ar olu dzeltenumu un piena masu liek ūdens peldē un, nepārtraukti maisot, karsē, līdz mērce sāk sabiezēt.

Cepti pildīti āboli

Sastāvdaļas:

• 4 āboli

• 4 ēdamkarotes saldas rīvmaizes

• 4 tējkarotes rozīņu

• 4 tējkarotes cukura

• 2 tējkarotes sviesta

• 1 ola

• kanēlis

Pagatavošana:

CITI ŠOBRĪD LASA

Izvēlas vienāda lieluma ābolus, nomizo un izdobj sēklotni. No cepumiem pagatavo rīvmaizi, tos saberžot.

Sakuļ olu, sagatavo pildījumu: nomazgā rozīnes, nosusina, samaisa ar cukuru un kanēli. Ābolus apmērcē sakultā olā, pēc tam saldajā rīvmaizē, novieto uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru. Dobumus piepilda ar rozīnēm. Pildījumam var izmantot arī biezu ievārījumu, saldu biezpiena masu, sarīvētu rupjmaizi, kas saldināta ar medu, riekstus. Katram ābolam uzliek piciņu sviesta, tad ievieto sakarsētā cepeškrāsnī un izcep mīkstus. Pasniedz ar pienu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Ejam sēņot ziemā! Nē, tas nav joks!
12 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Saldummīļi sarosās! Mājās gatavota saldā rulete ar aprikožu džemu un zemesriekstiem 1
12 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Vai biezs un smags sniegs neapdraud siltumnīcu? 1
13 stundas
UG
Uldis Graudiņš

Ziņas
Latvijas uzņēmums ar dēlīšiem no finiera putekļiem un plastmasas iekaro Eiropu 1
17 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Dana Reizniece-Ozola kaila izpeldas ledainā ūdenī mīnus 23 grādos: “Savā āliņģī nevarētu iekļūt bez dēla neatlaidības un āmura!” 33
14 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Dziedātāja Laura Reinika mīļotā māsa Rūta atklājusi, ka sava pirmā bērniņa gaidīšanas laiku viņa tā arī neiemācījās izbaudīt 7
13 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Neparasts gadījums – dakteris Jakovins. Krāpnieks tiesu izpildītāja mantijā? Nedēļas notikumu apskats 11
18 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Hermanis: Mums ir darīšana ar divu veidu vakcināciju: medicīnas un finanšu vakcināciju 4
11 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Princeses Diānas divi rokas pulksteņi, ko viņa nēsāja: beidzot noslēpums atklāts
13 stundas
Lasīt citas ziņas
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
Ko varam mājoklī izmainīt, lai mājsēdi padarītu pēc iespējas omulīgu? 3
18 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Kas ir domājamā daļa?
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izcilam brīvdienu ēdienam! Kalmāra gredzentiņi ar kokosriekstu pienu, kariju, ķiršu tomātiņiem un kabaci
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
moderni iekārtot mājokli: šī gada 6 aktuālākās tendences
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Saldais kartupelis ar kazas sieru: izcila vakariņu recepte izsmalcinātu garšu cienītājiem
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ātri, veselīgi un ļoti garšīgi: ķirbja – pesto sendvičmaizītes 2
5 dienas
MA
Māris Antonevičs
Ziņas
“Liela daļa Latvijas iedzīvotāju, arī viņš pats, ļoti vēlētos saņemt Krievijas vakcīnu.” Krievijas dezinformācijas apskats 33
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kariņš: Nav pamata domāt par ierobežojumu mīkstināšanu vai to radikālu mainīšanu 20
6 stundas
SK
Skaties.lv
Stāsti
“Nezinu, kur atradām spēku!” Divas sievietes izglābj Daugavā ielūzušu ģimeni ar zīdaini
3 stundas
SK
Skaties.lv
Stāsti
Saprotams, ka jaunieši grib izklaides, taču nekas nemainīsies, ja visu laiku tiek pārkāpti ierobežojumi! Policija pieķer “drifterus”
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Hermanis: Mums ir darīšana ar divu veidu vakcināciju: medicīnas un finanšu vakcināciju 4
11 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Dana Reizniece-Ozola kaila izpeldas ledainā ūdenī mīnus 23 grādos: “Savā āliņģī nevarētu iekļūt bez dēla neatlaidības un āmura!” 33
14 stundas
LE
LETA
Ziņas
Tiesībsargs Jansons atbild, vai darba devējs drīkst pieprasīt darbiniekam veikt Covid-19 testu 15
12 stundas
LE
LETA
Ziņas
Maskavas tiesa apcietina Navaļniju līdz 15.februārim 4
9 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Neparasts gadījums – dakteris Jakovins. Krāpnieks tiesu izpildītāja mantijā? Nedēļas notikumu apskats 11
18 stundas
SK
Skaties.lv
Ziņas
Jauns skandāls? Pūces stāvvietu atļaujas lietā atklājušies jauni apstākļi 23
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Nekad mūžā nespēju iedomāties, ka kādreiz to teikšu!”. Producents Juris Millers atklāj, ka pašmāju sabiedriskā TV uzdevumu šobrīd veic Krievijas galvenais TV kanāls 71
1 diena
ZB
Zigmunds Bekmanis
Laukos
“Nav brīvu vietu.” Ziemas prieki pandēmijas apstākļos. Svarīgākais, kas jāzina 1
1 diena
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
Pabriks atklāj, ka Latvijas aizsardzības resors gatavojas iepirkt kara hospitāli 17
16 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Saldummīļi sarosās! Mājās gatavota saldā rulete ar aprikožu džemu un zemesriekstiem 1
12 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Antons, Antis un Antonijs
15 stundas
SD
Sandra Dieziņa
Ziņas
“Nekad vēl tā nav bijis, ka nodod preci veikalam un tūlīt vajag vēl.” Audzis pieprasījums pēc zāļu tējām 9
1 diena
IK
Ilze Kalve
Ziņas
Jaunie imigrācijas noteikumi ir sarežģīti: Vai Latvijā dzīvojoša sieva ar bērniem varēs pārcelties pie AK strādājošā vīra? 11
1 diena
SK
Skaties.lv
Stāsti
Saprotams, ka jaunieši grib izklaides, taču nekas nemainīsies, ja visu laiku tiek pārkāpti ierobežojumi! Policija pieķer “drifterus”
21:58
SK
Skaties.lv
Stāsti
“Nezinu, kur atradām spēku!” Divas sievietes izglābj Daugavā ielūzušu ģimeni ar zīdaini
21:46
LE
LETA
Ziņas
Norvēģija nekonstatē saistību starp Covid-19 vakcīnām un nāves gadījumiem pēc vakcinācijas
21:33