Foto: Elena Veselova/SHUTTERSTOCK

Gardēžu paradīze: 6 deserti, ko pagatavot no āboliem 0

Māra Lapsa, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Ābolu deserta pagatavošana nesagādās lielas grūtības. Vajadzēs vien daudz ābolu, mazliet smaržīgu garšvielu, kādu sauju rozīņu, miltus, olas, un, skat – virtuve vai pat visa māja piepildās ar kārdinošu ābolu deserta smaržu.

Ābolu strūdele

Sastāvdaļas:

• 4 vidēja lieluma saldskābi āboli

• 1 iepakojums kārtainās mīklas

• 4 ēdamkarotes cukura

• 1 ēdamkarote kanēļa

• 50 g rozīņu

• 1 ola

Pagatavošana:

LE
LETA
Ziņas
Ielās patrulēs karavīri, par ierobežojumu neievērošanu – kriminālatbildība. Jauni plāni Covid-19 apturēšanai? 82
1 diena
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Paziņo, cik liela ir vidējā pensija Latvijā un, cik vidēji saņem pensionārs ES 59
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Jauni noteikumi, kas katram būs jāizdara pirms manikīra un friziera apmeklējuma 6
18 stundas

Saldētu kārtaino mīklu atlaidina, plāni izrullē un pārgriež vienādi uz pusēm. Ābolus nomizo, izņem serdi un smalki sagriež aptuveni 1 cm lielos gabaliņos.

Uz cepešpannas izklāj cepampapīru, uz tā liek vienu mīklas daļu, tai uzber sagrieztos ābolus, bagātīgi pārkaisa ar cukuru un kanēli. Ja vēlas, var pievienot rozīnes. Pāri ābolu kārtai uzmanīgi un līdzeni pārklāj otru mīklas daļu. Maliņas rūpīgi saspiež kopā, lai pildījums cepoties neiztecētu. Ar sakultu olu vienmērīgi noziež pīrāgu, ar dakšiņu sadur caurumiņus, lai pildījumam var piekļūt gaiss (tas ir ļoti būtiski!).

Strūdeli liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 180 °C cep aptuveni pusstundu, kamēr tā zeltaini brūna un vienmērīgi pacēlusies. Atdzisušu pārkaisa ar pūdercukuru.

Ābolu pīrāgs

Sastāvdaļas:

• 4 āboli

• 3 ēdamkarotes valriekstu

• 60 g miltu

• 180 g cukura

• 90 ml piena

• 3 olas

• 2 ēdamkarotes augu eļļas

• 2 ēdamkarotes sviesta

• 1 tējkarote cepamā pulvera

• 1 ēdamkarote konjaka

Pagatavošana:

Divas olas sakuļ ar 100 g cukura, līdz veidojas gaisīga masa. Pievieno miltus, cepamo pulveri, augu eļļu, pienu, konjaku un sajauc viendabīgu mīklu. Ābolus sagriež ļoti plānās šķēlītēs un pievieno mīklai.

Cepamo veidni ieziež ar sviestu, ieklāj mīklu un vienmērīgi izlīdzina plānā kārtiņā. Liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un cep 200 °C aptuveni 30 minūtes.

Sagatavo pīrāga virskārtu: olu sakuļ ar 80 gramiem cukura un 2 ēdamkarotēm izkausēta sviesta. Jau gatavam pīrāgam pārlej maisījumu, pārber drupinātus valriekstus un cep vēl 15 minūtes.

Ābolu putas

Sastāvdaļas:

• 500 g ābolu

• 3 olu baltumi

• cukurs

• 1 tējkarote želatīna

Pagatavošana:

Ābolus novieto uz plāts, kurā izklāts cepampapīrs, un cep sakarsētā cepeškrāsnī. Izceptos ābolus izberž caur sietu, lai atdalītos serdes un sēklas. Masai pēc garšas pievieno cukuru, atdzesē.

Želatīnu pārlej ar aukstu ūdeni, uzbriedina, pēc tam izkausē karsta ūdens peldē. Ābolu masai pievieno olu baltumus un visu kopā puto, līdz veidojas gaiša, viegla masa. Lai putas būtu noturīgas, pēc kāda laika neatsulotos, tajās iemaisa izkausēto želatīnu. Masu pilda traukā, atdzesē. Pasniedz ar pienu vai vaniļas mērci.

Ābolu tarte

Sastāvdaļas:

Smilšu mīklai:

• 200 g miltu

• 110 g sviesta

• 50 g cukura

• 60 ml ūdens

• šķipsniņa sāls

pildījumam:

• āboli

• 40–50 g sviesta

• puscitrona miziņa

• kanēlis

Tartes virsai:

• āboli

• 40 g sviesta

• cukurs

• kanēlis

Pagatavošana:

Bļodā sajauc miltus, cukuru un sāli, pievieno aukstu, gabaliņos sagrieztu sviestu. Visas sastāvdaļas ar rokām sastrādā irdenā smilšu konsistences masā. Pielej ūdeni, samīca viendabīgu mīklu, ietin pārtikas plēvē un uz stundu ievieto ledusskapī.

Gatavo tartes pildījumu: kubiņos sagrieztus ābolus liek katliņā, pievieno sviestu, no puscitrona norīvētu miziņu un kanēli. Uz lēnas uguns sautē aptuveni pusstundu.

Tartes formu ieziež ar sviestu. Smilšu mīklu ar pirkstiem vienmērīgi izlīdzina formā līdz pat apmalei, veidojot arī maliņas. Iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī cep 180 °C 13–15 minūtes, tad atdzesē.

Gatavo ābolu masu ieklāj atdzesētā smilšu mīklas tartē, virsu noklāj ar plāni sagrieztām svaigu ābolu šķēlītēm, ko pārlej ar izkausētu sviestu, kas sajaukts ar cukuru. Visbeidzot plānā kārtiņā uzber kanēli.

Tarti vēlreiz liek cepeškrāsnī un 180 °C cep aptuveni 20 minūtes. Pasniedz atdzesētu.

Ābolu un baltmaizes pudiņš

Sastāvdaļas:

• 3 skābeni āboli

• 10 baltmaizes šķēles

• 500 ml piena

• 3 olas

• 50 g rozīņu

• 1 glāze cukura

• pustējkarote kanēļa

• šķipsniņa vaniļas cukura

• sāls

• 50 g sviesta un vēl nedaudz veidnes ietaukošanai

• mannas putraimi veidnes sagatavošanai

Vaniļas mērcei:

• 1 l piena

• 6 olu dzeltenumi

• 4–6 ēdam­karotes cukura

• šķipsniņa vaniļas cukura

Pagatavošana:

Maizes šķēles liek bļodā, pārlej pienu un atstāj uz 10 minūtēm. Ābolus nomizo, izņem serdi, sagriež mazos gabaliņos. Izmērcētajai maizei nospiež lieko pienu, tad saspaida ar karoti. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Atsevišķā bļodā liek sviestu un cukuru un sakuļ līdz gaišai, gaisīgai masai. Turpinot kulšanu, pievieno olu dzeltenumus. Pieliek izmērcēto maizi, rozīnes, samaisa, bet nekuļ. Tad mīklai pievieno ābolus.

Olu baltumus sakuļ stingrās putās. Kulšanas laikā pieber šķipsniņu sāls. Sakulto olbaltumu iecilā pudiņa mīklā.

Sagatavo veidni cepšanai: ietauko ar sviesta piciņu un izkaisa ar mannas putraimiem. Veidnē lej mīklu, izlīdzina virsu, uzkaisa kanēli un cukuru. Cep cepeškrāsnī 200 °C 30–40 minūtes.

Pudiņu pasniedz, pārlietu ar vaniļas mērci. To gatavo šādi: olu dzeltenumiem pievieno cukuru un vaniļas cukuru un saputo. Tad, nepārtraukti maisot, pakāpeniski pievieno uzvārītu pienu. Pēc tam trauku ar olu dzeltenumu un piena masu liek ūdens peldē un, nepārtraukti maisot, karsē, līdz mērce sāk sabiezēt.

Cepti pildīti āboli

Sastāvdaļas:

• 4 āboli

• 4 ēdamkarotes saldas rīvmaizes

• 4 tējkarotes rozīņu

• 4 tējkarotes cukura

• 2 tējkarotes sviesta

• 1 ola

• kanēlis

Pagatavošana:

Saistītie raksti

Izvēlas vienāda lieluma ābolus, nomizo un izdobj sēklotni. No cepumiem pagatavo rīvmaizi, tos saberžot.

Sakuļ olu, sagatavo pildījumu: nomazgā rozīnes, nosusina, samaisa ar cukuru un kanēli. Ābolus apmērcē sakultā olā, pēc tam saldajā rīvmaizē, novieto uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru. Dobumus piepilda ar rozīnēm. Pildījumam var izmantot arī biezu ievārījumu, saldu biezpiena masu, sarīvētu rupjmaizi, kas saldināta ar medu, riekstus. Katram ābolam uzliek piciņu sviesta, tad ievieto sakarsētā cepeškrāsnī un izcep mīkstus. Pasniedz ar pienu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīga, tumīga, aromātiska: meksikāņu zupa ar frikadelēm 1
19 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Suns, kas nav tikai suns: Pepija gaida pandēmijas beigas, lai varētu sākt strādāt
20 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Pelni puķu dārziņam: tagad vai pavasarī?
20 stundas
MP
Maija Pastare
Praktiski
Vai priekšnieks drīkst rakstīt “WhatsaApp” no agra rīta līdz vēlam vakaram: 5 jautājumi par attālināto darbu 3
20 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ielās patrulēs karavīri, par ierobežojumu neievērošanu – kriminālatbildība. Jauni plāni Covid-19 apturēšanai? 82
1 diena
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Paziņo, cik liela ir vidējā pensija Latvijā un, cik vidēji saņem pensionārs ES 59
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Jauni noteikumi, kas katram būs jāizdara pirms manikīra un friziera apmeklējuma 6
18 stundas
LE
LETA
Ziņas
Sākta pārbaude saistībā ar premjera Kariņa nopludinātajiem attēliem no videonovērošanas ierakstiem 65
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO: Lai iekļūtu iekšā, bija jāiesaista pretterorisma vienība “Omega”. Ko policija atklāja Rīgas centrā? 3
15 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
10 ēdienu receptes ar sieru: no zupām līdz saldēdieniem 1
1 diena
EK
Elīna Kondrāte
Praktiski
Alga no 650 līdz 1000 eiro mēnesī. Kā var veidoties tik liela algas atšķirība vienā amatā? 2
1 diena
AK
Aiva Kalve
Praktiski
10 senatnīgi tautas ticējumi: būs vai nebūs īsta ziema?
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
FOTO. Lai vasarā atkal priecētu, kokveida peonijām laiks doties ziemas guļā: kā tās “iepakot”
2 dienas
PL
Praktiskais Latvietis
Praktiski
Vai vecmāmiņa var būt oficiāla auklīte un saņemt pašvaldības līdzfinansējumu? 14
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ēdienu blogera Kaspara Virsnīša recepte: perfektie vistu šķiņķīši 1
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Atkārtota inficēšanās ar Covid-19 tiek fiksēta reti, taču Latvijā divi cilvēki atkal saslimuši 1
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
Covid-19 sasniedzis arī vienīgo līdz šim Latvijā šīs slimības saudzēto novadu
9 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Parakstījušies jau vairāk nekā 10 000: Vecāki sašutuši par prasību bērniem skolās lietot sejas maskas 17
10 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
Covid-19 “nokauj” slēpošanu: Eiropa strīdas slēpošanas trašu dēļ 3
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
Jāgatavojas drošības pasākumus ievērot vismaz līdz vasaras vidum, brīdina premjers 20
15 stundas
LE
LETA
Ziņas
Epidemiologs skaidro, kāpēc bija jāaizliedz brīvdienās tirgot alkoholu 13
12 stundas
SK
Skaties.lv
Ziņas
VIDEO. No atrakciju parka Imantā nozog un piedzirda tītaru
8 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Ilze Aizsilniece: Bažas raisa iecere noteikt kriminālatbildību par Covid-19 ierobežojumu pārkāpšanu 9
12 stundas
LE
LETA
Ziņas
Sākta pārbaude saistībā ar premjera Kariņa nopludinātajiem attēliem no videonovērošanas ierakstiem 65
1 diena
ML
Māra Libeka
Stāsti
Ja statistiku par mirušo skaitu sāktu detalizēti analizēt, aina nebūtu tik dramatiska. Saruna ar infektoloģi Ludmilu Vīksnu 28
1 diena
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Paziņo, cik liela ir vidējā pensija Latvijā un, cik vidēji saņem pensionārs ES 59
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Skaistas, drosmīgas un neatvairāmas: kādas bija Džeimsa Bonda meitenes filmās no 1962. līdz 2021.gadam 1
20 stundas
PA
Pēteris Apinis
Veselam
Pēteris Apinis: Vakcīnas pret Covid-19. Ko mēs zinām par šo vakcīnu drošību? 39
1 diena
MP
Maija Pastare
Praktiski
Vai priekšnieks drīkst rakstīt “WhatsaApp” no agra rīta līdz vēlam vakaram: 5 jautājumi par attālināto darbu 3
20 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Ģitārists Kaspars Ansons dēlam devis vārdu Kastanis: man patīk lietas izdomāt, negribu visu “pēc saraksta” 11
20 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Pelni puķu dārziņam: tagad vai pavasarī?
20 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Piecgadīgā princese Šarlote nebeidz pārsteigt ar savu uzstājību: pati izlēmusi aprunāties ar karalieni Elizabeti II 10
1 diena
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
Covid-19 “nokauj” slēpošanu: Eiropa strīdas slēpošanas trašu dēļ 3
22:48
SK
Skaties.lv
Ziņas
VIDEO. No atrakciju parka Imantā nozog un piedzirda tītaru
22:16
LA
LA.LV
Ziņas
Atkārtota inficēšanās ar Covid-19 tiek fiksēta reti, taču Latvijā divi cilvēki atkal saslimuši 1
22:03