Publicitātes foto

Gardi un veselīgi burgeri – idejas gan gaļēdājiem, gan vegāniem 0

Gardus un veselīgus burgerus var pagatavot pats! Protams, tas prasīs mazliet vairāk pūļu nekā ieiet tuvējā ātrās ēdināšanas restorānā un laiski pagaidīt, kamēr tavu ēdienu uztaisa kāds cits, tomēr mājās gatavots burgers noteikti ir šo pūļu vērts! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā receptes vegāniskam turku zirņu burgeram un tītara burgeram ar pētersīļu pesto.

Reklāma
Reklāma

Tītara burgers ar pētersīļu pesto

Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Lasīt citas ziņas

Sastāvdaļas kotletei
450 g tītara maltās gaļas
1 neliels, smalki sagriezts sarkanais sīpols
1 ķiploku spiedē izspiesta ķiploka daiviņa
2 saujas rīvēta parmezāna tipa siera
1/2 tējk. kumīna sēklu
1 tējk. saldās paprikas pulvera (lieliskas garšas nianses dos kūpinātas saldās paprikas pulveris, taču der jebkurš)
1 sauja smalki sakapātu pētersīļu
sāls

Pesto mērcei
1 saišķis pētersīļu
1 sauja mandeļu
1 sauja rīvēta parmezāna tipa siera*
sula no 1/2 citrona
2 ķiploka daiviņas
60–100g pirmā spieduma olīveļļas
sāls
* Vegāniskai mērcei nepievieno vai aizstāj ar 1/2 tējk. sausā rauga.

CITI ŠOBRĪD LASA

Cepeškrāsnī ceptiem kartupeļiem
500 g jauno kartupeļu
3 ēdamk. rapšu eļļas vai olīveļļas
4 ķiploku spiedē izspiestas ķiploku daiviņas
1 tējk. kaltēta oregano
1 tējk. kaltēta bazilika
sāls, melnie pipari

Jogurta mērcei
300 g turku jogurta
1 tējk. sinepju ar graudiņiem
2 ēdamk. Vusteras mērces
1 neliels, sarīvēts gurķis
2 tējk. smalki sakapātu diļļu un piparmētru lapu
sāls

Burgera veidošanai
4 burgeru maizītes (vislabāk izmantot pilngraudu maizītes vai Ciabatta maizi)
1 avokado
1 tomāts
1 sarkanais sīpols
Spinātu lapas, rukola vai salātlapas

Pagatavošana.
1) Gatavo jogurta mērci – no sarīvētā gurķa izspiež lieko ūdeni un pievieno jogurtu kopā ar visām pārējām sastāvdaļām. Kārtīgi samaisa līdz viendabīgai konsistencei un liek ledusskapī ievilkties.

2) Gatavo kartupeļus. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam, nomazgā un nosusina jaunos kartupeļus (nemizo). Lielā bļodā samaisa eļļu, ķiplokus un visas garšvielas. Kartupeļus sagriež daiviņās un liek bļodā, kurā sagatavots garšvielu maisījums ar eļļu. Apmaisa, lai kartupeļi ir pārklāti ar eļļas maisījumu no visām pusēm, un liek cepties cepeškrāsnī uz ~30 minūtēm.

3) Gatavo kotleti. Lielā bļodā kārtīgi samaisa visas sastāvdaļas, no iegūtās masas veido 4 kotletes ~1,5 cm biezumā. Kotletei diametrā jābūt mazliet lielākai nekā burgeru maizītei. Cep cepeškrāsnī ~20 minūtes.

4) Kamēr cepas kotlete un kartupeļi, gatavo pesto. Virtuves kombainā vai blenderī līdz viendabīgai masai sasmalcina visas sastāvdaļas, izņemot eļļu. Kad tas izdarīts, virtuves kombainam darbojoties, masai lēnām pielej eļļu (tik daudz, lai mērce iegūst bieza krējuma konsistenci). Vegāniskam mērces variantam parmezāna siera vietā liek 1/2 tējk. sausā rauga vai sieru vienkārši nepievieno.

Reklāma
Reklāma

5) Sagriež avokado, sīpolu un tomātu plānās šķēlēs. Veido burgeru – pārgriež maizītes gareniski uz pusēm. Uz sausas pannas uzsilda katru maizītes pusi ~1 min, liekot to uz pannas ar griezuma vietu. Uzsmērē katrai maizes pusei 1 tējk. pesto mērces. Uz apakšējās puses liek tītara kotleti, tai virsū vēl nedaudz pesto mērces. Papildina burgeru ar tomātu šķēlēm, sīpolu, avokado un salātlapām. Virsū liek otru maizes pusi un piespiež, caurdurot burgeram koka iesmiņu vai nazi, lai visas sastāvdaļas turētos kopā.

6) Pasniedz burgeru ar kartupeļiem un jogurta mērci.

Vegāniskais turku zirņu burgers ar pesto mērci

Sastāvdaļas turku zirņu kotletei
600 g konservētu, nosusinātu turku zirņu
1 neliels, smalki sakapāts sarkanais sīpols
1 ķiploka daiviņa
2 ēdamk. sakapātu, saulē kaltētu tomātu
1 ēdamk. sakapātu pētersīļu
2 ēdamk. olīveļļas
60 g mandeļu
sāls, pipari

Baltajai mērcei
100 g Indijas riekstu
100 g karsta ūdens
1 ēdamk. citrona sulas
1 ķiploku spiedē izspiesta ķiploka daiviņa
2 ēdamk. sausā rauga
Sāls, pipari pēc garšas

Kotletes un baltās mērces pagatavošana.

Kotletei visas sastāvdaļas, izņemot mandeles un olīveļļu, sasmalcina virtuves kombainā. Beigās pievieno mandeles un darbina kombainu, līdz masai ir viendabīga konsistence. Pārliek masu traukā un ievieto ledusskapī uz ~20 min – tā kotletes būs vieglāk izveidot. Sagatavo 4 kotletes, liek tās pannā uz cepampapīra, apslaka ar olīveļļu un cep 180 grādus karstā cepeškrāsnī ~20 min.

Baltās mērces pagatavošanai visas sastāvdaļas blendē ~3-5 min līdz viendabīgai konsistencei.

Visas pārējās burgera sastāvdaļas, kartupeļu, pesto gatavošanas un burgera veidošanas gaita ir tāda pati kā tītara burgeram.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.