Iritai Stūrītei, pirms septiņiem gadiem stājoties medniekos, pat prātā nebūtu ienācis, ka kādu dienu kluba “Gaujmala” 15 vīri viņai uzticēs biedrības vadības posteni. Attēlā: Irita kopā ar savu palīdzi medībās – Latvijas dzinējsuni Redu.
Iritai Stūrītei, pirms septiņiem gadiem stājoties medniekos, pat prātā nebūtu ienācis, ka kādu dienu kluba “Gaujmala” 15 vīri viņai uzticēs biedrības vadības posteni. Attēlā: Irita kopā ar savu palīdzi medībās – Latvijas dzinējsuni Redu.
Foto – Ilze Pētersone

Ierocim jābūt skaistam 18

Iritas arsenālā tagad divi ieroči – vācu pusautomātiskā bise “Gladius Mach 3” un 30-06 kalibra “CZ 550” čehu karabīne. Par otro kluba mednieki nosprieduši, ka tik smalkai sievietei kalibrs par niknu. Medniece savu izvēli pamato no sievišķīgām pozīcijām: “Tā taču ir tik skaista!” Kad Balvu veikalā lūkojusi pēc vītņstobra ieroča, iepaticies tieši šis Čehijā ražotais jubilejas izlaiduma modelis ar glītajiem gravējumiem – prieks ņemt rokās! Tobrīd pat prātā neienāca, ka kalibrs varētu būt par lielu. “Šaut es varu,” nosaka Irita, izmēģinājusi savu skaistuli mednieku festivālā “Minhauzens” – nekāda vaina.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Pirmais medījums atnācis dzinējmedībās – mežacūka ar pirmo šāvienu. “Izdarīju visu, kā mācīja kursos – pavilku līdzi, izšāvu un trāpīju – cūka vēl pagāja gabaliņu un nokrita,” atceras medniece. Tūlīt zvanījis vīrs: – Nu, trāpīji? Trāpīju! Pārējie pajokojuši, ka pēc viņas šāviena divi rukši metušies pāri ceļam. “Kad vīri ieraudzīja manu medījumu, atzinīgi novilka – o, jā, cūka zemē.” Prieks par pirmo medījumu gan pašai, gan vīram un arī visam kolektīvam.

Kā ar uztraukumu? “Tas atnāk brīdī, kad mežā dzirdu brīkšķus un saprotu, ka tuvojas dzīvnieks,” skaidro medniece. Otrais adrenalīna vilnis uzskrien pēc šāviena reizē ar jautājumu – vai precīzi trāpīts.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mežacūkai sekojis alnis, taču pati izcilākā trofeja iegūta pagājušā gada 30. decembrī, kad rīkojuši kopīgas medības uz lūšiem ar Grundzāles vīriem. Kaimiņi, simtprocentīgi pārliecināti, ka ielenkti vairāki dzīvnieki, sekmīgākām medībām aicinājuši palīgā gaujmaliešus, taču lūši šoreiz medniekus pārspējuši. Tad savu veiksmi provējis “Gaujmalas” kolektīvs – izlikuši mednieku līniju, jau tumsiņai tuvojoties. Iritai trāpījusies vieta pie graviņas, ieņēmusi ērtu pozīciju, lai to var labi pārredzēt. “Vēl padomāju, ka lūsis te varētu iet,” atceras medniece. Dzinēji sākuši sparīgi dzīt, pēkšņi viņa samanījusi kaut ko pavīdam. Lūsis! Šajās medībās Irita kļuva par dienas varoni, jo vienīgā tika pie medījuma. Vairāki vīri vien noteikuši, ka viņiem ar daudz lielāku medību stāžu un pieredzi ne reizi nav gadījies iegūt lūša trofeju.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.