Iritai Stūrītei, pirms septiņiem gadiem stājoties medniekos, pat prātā nebūtu ienācis, ka kādu dienu kluba “Gaujmala” 15 vīri viņai uzticēs biedrības vadības posteni. Attēlā: Irita kopā ar savu palīdzi medībās – Latvijas dzinējsuni Redu.
Iritai Stūrītei, pirms septiņiem gadiem stājoties medniekos, pat prātā nebūtu ienācis, ka kādu dienu kluba “Gaujmala” 15 vīri viņai uzticēs biedrības vadības posteni. Attēlā: Irita kopā ar savu palīdzi medībās – Latvijas dzinējsuni Redu.
Foto – Ilze Pētersone

Universālais palīgs – Reda 18

Pirms septiņiem gadiem Stūrīšu ģimenē uzradās vēl viens mednieks – Latvijas dzinējsuns, vārdā Reda. “Par to mums jāsaka paldies meitai,” pasmaida Irita. Lejasciema “Minhauzena” festivālā, uz kuru abi mednieki bija paņēmuši līdzi savu desmitgadīgo atvasi Leldi, viņa pamanījusi sludinājumu, ka pārdod Latvijas dzinējsuņus. Mei­tēns noplēsis lapiņu ar tālruņa numuru un pieteicies pircējos – jāpalīdz taču vecākiem un viņu klubam tikt pie kārtīga palīga. Cik reižu dzirdējusi tēvu atkārtojam, ka medības bez suņa nav labas medības. Par meitas plānu vecāki uzzinājuši tikai no kucēnu īpašnieces, kas piezvanījusi, lai pavaicātu, kad beidzot kāds brauks pēc aizrunātā suņuka? Kas atlicis Stūrīšiem – sēdušies visi mašīnā un stūrējuši uz Kurzemi, kur Vandzenē viņus gaidīja trīs mazi dzinēji. Kas pieskrējis pie Leldes pirmais, to arī paņēmuši. Tā piepildījusies meitas kvēlākā vēlēšanās pēc sunīša, bet mednieki dabūjuši teicamu palīgu.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
Lasīt citas ziņas

Reda no piecu mēnešu vecuma ņemta līdzi dzinējos, astoņos mēnešos izdzinusi pirmo medījumu. Izgājusi apmācību aplokā ar mežacūku, bet asinspēdu, rotaļājoties un ņemot līdzi uz medībām, uztrenējusi pati Irita. “Vasarā braucām uz gaidi, kad kaut ko nomedījām, gājām pa pēdām, kamēr vienā brīdī sapratām, ka Reda dzīvnieku meklē pati,” stāsta saimniece.

Kā daudzi Latvijas dzinējsuņi arī Reda ir universāls palīgs dzīvnieku un putnu medībās. “Ja esam pīlēs, viņa skatās gaisā un rej, kad tā lido, arī iznes putnu no ūdens, bebru medībās lien alā, bet dzinējmedībās saož pēdu – tūlīt ziņo un dzen medījumu; kā viņa zina, kā kurās medībās jāuzvedas?” par savas palīdzes prasmēm pabrīnās Irita.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirms pāris nedēļām kucīte savu meistarību teicami nodemonstrējusi ārzemēs – 31. starptautiskajās dzinējsuņu sacensībās Polijā –, kur tika novērtēta ar godalgotu vietu un 1. pakāpes diplomu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.