Īrisu stādīšana 2


Reklāma
Reklāma

1. Lāpstu iedur zemē, izveidojot spraugu.

Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
“Neviens nezina, kā viņu ārstēt…” izmisusi ģimene lūdz sabiedrības atbalstu mazā Roberta ārstēšanai
Lasīt citas ziņas

2. Gumu uzsēdina uz cietās malas, saknes saliek stādāmajā bedrītē, apber ar augsni un cieši piespiež.

3. Lai stādu neizlauzītu vējš, līdzās piesprauž trīs kociņus.

Lai labi augtu

CITI ŠOBRĪD LASA

Rudenī, kad zeme sasalusi, jaunie stādījumi, it īpaši modernās šķirnes, kas ir mazāk salcietīgas, jāpiesedz ar egļu zariem vai ozollapām (virsū tām liek zvejas tīklu, lai vējš neaizpūš). Apmēram 50 cm garus skuju koku zarus novieto jumtveidā īrisu stādam no visām pusēm. Tad lietavās sakneņi nepārtraukti nemirks ūdenī. Ļoti viegli to izdarīt, ja augi stādīti vagās vienā rindā. Pavasarī segumu noņem tūlīt pēc sniega nokušanas, jo īrisi agri sāk veģetāciju.

Kad segmateriāls novākts, īrisiem vienreiz dod papildmēslojumu. Ilga Viņķele iesaka lietot mēslojumu, kura sastāvā ir ļoti maz slāpekļa, piemēram, Kristalons-3 (oranžs) ar NPK 6–12–36. Jāizvairās no pārmērīgas mēslošanas, jo tas veicina sakneņu bakteriālās puves attīstību.

Ja nenodarbojas ar selekciju, vecie ziedneši no dārza jāizvāc un jāsadedzina. Tos var izlauzt vai izgriezt ar asu nazi, ko katrreiz dezinficē kālija permanganāta vai spirta šķīdumā.

Veģetācijas periodā īrisu stādījums jārušina 5–6 reizes. Starp saknēm zemi kaplē ļoti uzmanīgi, jo tās stiepjas ne tikai dziļumā, bet arī paralēli augsnes virskārtai, un jebkurš mehānisks sakneņu bojājums var kļūt par cēloni bakteriālās puves attīstībai. Pārstādot daļu cera, nevajadzētu lāpstu vai dārza dakšas durt tuvāk par 10 cm no cera.

Bīstamie tripši

No kaitēkļiem īrisiem visvairāk kaitē tripši – ļoti sīki kukainīši, kurus pašus grūti pamanīt. Savukārt postījumus uzreiz var redzēt, jo lapas bojājumu vietās zaudē apsarmi – īpašu vaskveida kārtiņu. Iesācēji kaitēkļu klātbūtni var viegli konstatēt, saņemot veselu, nebojātu lapu starp diviem pirkstiem un pavelkot svītru. Tripšu bojājumu vietā apsarmes vairs nebūs, lapa ir gaiši zaļa. Ja dārzā šādu svītru uz lapām ir ļoti daudz, tas nozīmē, ka kaitēkļi strādā intensīvi un īrisi var pat iznīkt. Ja ir lieli postījumi, jāsmidzina insekticīdi, piemēram, Aktara, lai gan katra ķīmija augam izraisa stresu.

Reklāma
Reklāma

Savā dārzā selekcionāre ķīmiskos augu aizsardzības līdzekļus neizmanto. Lai mazinātu tripšu izplatību, viņa starp īrisiem ik gadu stāda Dalmācijas zeltpīpeni (Chrysanthemum cinerariaefolium). Augs ar savu īpatnējo aromātu atbaida kaitēkļus. Zeltpīpene ir viengadīga, labi vairojas ar pašizsēju, zied līdz pat salnām.

Īrisus bieži izgrauž arī maijvaboļu kāpuri. To apkarošanai var izmantot bioloģisko preparātu Bacilons.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.