Foto – Valdis Semjonovs

Ulpju ģimenē šobrīd mitinās divarpus gadus veca Napoleona šķirnes kaķu meitene Melodija ar dūmakaini melnu kažoku un viņas deviņus mēnešus vecais dēls Azars ar zeltaini svītrotu apmatojumu. Pārējie divi Melodijas pirmajā metienā dzimušie bērni aizceļoja uz citām mājām, viens šobrīd ir Latvijā, otrs – Itālijā. 0

Andris atzīst – patiesībā viņam ļoti patīk lieli suņi un agrāk viņš nodarbojies ar to audzēšanu. Bet turēt dzīvoklī liela auguma dzīvnieku nebūtu prātīgi. Aizraušanās ar murrātājiem sākās, apmeklējot kaķu izstādi Ķīpsalā. Tajā Andris un Marina pirmo reizi ieraudzīja Napoleona šķirnes kaķus, kas tiem ļoti iepatikās. Turklāt arī saruna ar šo kaķu audzētavas pārstāvjiem izvērtās jauka. Tā pēc neilga laika nepilnu gadu vecā Melodija nonāca Ulpju ģimenē. Šobrīd Melodiju var uzskatīt par Ulpju ģimenes kaķu audzētavas ciltsmāti.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Lasīt citas ziņas

Andris stāsta, ka Napoleona šķirnes minkām ir svarīga cilvēku sabiedrība, tiem ļoti nepatīk, ja tos telpā atstāj vienus. Šie kaķi vēlas uzturēties saimnieku tuvumā, bet nenāk klēpī un paši neprasās, lai paņem rokās.

– Napoleona šķirnes kaķi ir piemēroti cilvēkiem, kuri vēlas kompanjonu, nevis mīluli, kurš glaužas klāt un pats nāk rokās, – stāsta Andris. Taču, ja murrātāju paņem rokās, tas ļaujas, lai to glauda un samīļo. Kaķenīte Melodija no gadu vecās meitiņas Līnas izvairās, bet Azars gan ir liels viņas draugs – pacietīgi ļaujas čubināšanai un ņurcīšanai, neskrāpē un nekož pat tad, ja bērns mazliet stiprāk parauj aiz spalvas. Par ciemiņu ierašanos gan nepriecājas ne Melodija, ne Azars. Tad abi kaķi bēguļo un slēpjas. Dīvaini, bet izstādēs, kurās abi murrātāji jau vairākkārt piedalījušies ar ļoti labiem panākumiem, tie uzvedas prātīgi un no svešiem cilvēkiem nebaidās.

CITI ŠOBRĪD LASA

Napoleoni ir diezgan aktīvi un, neraugoties uz īsajām kājiņām, spēj diezgan augstu uzlēkt (protams, ne tik augstu kā kaķi ar parasta garuma kājām). Mēbeles un tapetes uz sienām neskrāpē. Ja kaķēnam jau mazotnē parāda, kur jāasina nadziņi, viņš to turpmāk darīs šajā speciāli ierīkotajā vietā, stāsta Andris.

Abi Ulpju ģimenes mīluļi ēdienreizēs saņem profesionālo sauso un konservēto barību. No saimnieku galda tiem nekas netiek dots, jo, kā Andris teic, negribas riskēt ar kaķu veselību, izprovocējot alerģiju vai kādu citu kaiti. Līdz šim abiem Ulpju mīluļiem ar veselību viss ir bijis kārtībā. Suņiem ar īsām kājiņām mēdz būt problēmas ar mugurkaulu, bet, par laimi, īskājainos kaķus šīs veselības problēmas neskar. Vienīgā problēma, ar ko jārēķinās kaķeņu turētājiem, – tā kā Napoleona šķirnes meitenes ir neliela auguma, bet kaķēni mēdz būt diezgan prāvi, var rasties problēmas dzemdībās. Šajā brīdī minku nevajadzētu atstāt vienu, bet sniegt atbalstu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.