Foto – Shutterstock

TOP 6. Izteiksmīgam ēdienam – dabīgie garšas pastiprinātāji 0

Daudz lasīts par sintētiskā garšas pastiprinātāja nātrija glutamāta kaitīgo ietekmi uz organisma veselību. Vai ir atrodami kādi dabiski garšas pastiprinātāji, kuriem iedarbība ir līdzīga, bet tie nekaitē veselībai?

Reklāma
Reklāma
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 1
Neizmet, turpini izmantot – 10 praktiski pielietojumi ikdienā tavam vecajam viedtālrunim 7
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 178
Lasīt citas ziņas

Sintētiskie garšas pastiprinātāji, piemēram, E621 jeb mononātrija glutamāts, piešķir produktam izteiksmīgu un intensīvu garšu. Tas pastiprina produkta un tam pievienoto piedevu garšu. Diemžēl mononātrija glutamātu vaino pie arvien biežāk sastopamām alerģijām un astmas saslimšanas, galvassāpēm un sliktas dūšas. Pārtikas drošuma speciālisti to neiesaka, jo lielos daudzumos (vairāk par gramu dienā) tas var atstāt ietekmi uz veselību, īpaši cilvēkiem ar noslieci uz alerģiju.

Labā ziņa – dabā ir gana daudz produktu, kas darbojas kā dabiskie garšas pastiprinātāji. Tie izceļ ēdiena garšu, uzlabojot tā uzturvērtību un nebojājot ēdēja veselību.

Cidonijas, citrons, dzērvenes

CITI ŠOBRĪD LASA

Skābā garša dod spēcīgu stimulu mūsu garšas receptoriem, veicina siekalu pastiprinātu izdalīšanos un sniedz spēcīgākas garšas sajūtas. Pievienojot ēdienam nedaudz citrona sulas, kaltētu cidoniju vai dzērveņu pulveri, tiek ievērojami bagātināta tā garša. Noder ne tikai salātu mērcēm uz augu eļļas bāzes, bet arī sautējumiem, zupām, zivju ēdieniem, dzērieniem un desertiem.

Foto – Shutterstock

Sarkanie pipari

Garšvielu piedāvājumā ir gana daudz sarkano piparu: čili, asie sarkanie, Kajēnas, asā paprika un citi. Tie parasti izceļas ir stipru, ugunīgu garšu, kas latvietim vēderā lielākoties izraisa ugunsgrēku. Naža gals jau bieži ir par daudz. Ir viens izņēmums – asā paprika, kurai nav tik izteikta asa garša, toties ir labas garšu pastiprinošas īpašības.

Foto – Shutterstock

Ingvers

Šai silto zemju garšauga saknei ir patīkami pikanta garša. Tā pastiprina citu garšvielu garšu salikumu, sniedz arī patīkamu smaržu. Ingvers uzlabo gremošanu un veicina gremošanas sulu sekrēciju, tā stimulējot visa gremošanas trakta darbību, novēršot vēdera uzpūšanos un smaguma sajūtu pēc ēšanas. Turklāt tam ir antibakteriāla iedarbība, tāpēc ēdiens ilgāk saglabājas svaigs. Svaigam un kaltētam ingveram ir atšķirīga garša un smarža, katrs var izvēlēties, kas garšas kārpiņām tīk labāk. Svaigam ingveram atkarībā no tā, vai tas rīvēts vai sagriezts kubiņos, ir atšķirīga ietekme uz ēdienu: rīvēts dod pikantumu un asumu, bet gabaliņos sagriezts labāk darbojas kā garšas pastiprinātājs, jo ēdiens tad nav tik izteikti ass un var izpausties pārējās garšas.

Foto – Shutterstock

Asafetīda

Šī garšviela Latvijā maz pazīstama, plaši lietota Indijas virtuvē. Pēc garšas atgādina sīpolus un ķiplokus. Patiesībā tie ir aromātiski savvaļā augoša auga (Ferula asafoetida) sakņu sveķi, kuriem piemīt garšu pastiprinošas īpašības. Augs izskatās kā milzīgs fenhelis. Šie sveķi ir ļoti spēcīgi. Lai tos nepārdozētu, veikalos pārdod samaltus kopā ar rīsu miltiem un kurkumu, un arī tad pie ēdiena to lieto tikai šķipsniņu. Labi noder pie pākšaugu un dārzeņu ēdieniem, cepta baklažāna, picām, mērcēm, gaļas un zivīm.

Foto – Shutterstock

Cukurs

Šai saldvielai ir kāda vērtīga īpašība – tā pastiprina garšvielu un garšaugu ietekmi uz ēdienu. Cukuru sāļajiem ēdieniem pievieno mazās devās: līdz 1 tējkarotei uz litru ēdiena. Saldā garša tikpat kā nebūs jūtama, toties kopējais garšas ansamblis būs kļuvis pilnīgāks, piesātinātāks. Cukura pievienošana sāļajiem ēdieniem it kā apmāna smadzenes un liek sajust, ka ir pastiprinājusies visa garšu gamma.

Foto – Shutterstock

Anšovi

Tās ir mazas, ļoti sāļas zivtiņas ar izteiktu garšu. Populāras Vidusjūras reģionā. Reizēm tās jauc ar ķilavām, bet tie ir divi atšķirīgi produkti. Anšovus gatavo pēc īpašas receptes, ilgu laiku turot sālījumā un pēc tam olīv­eļļā. Tie piešķir ēdienam pikantumu. Pievieno mērcēm, salātiem. Veikalos nopērkami gan anšovi, gan to izstrādājums. Pēdējais ir lētāks, jo gatavots no ķilavām, un ļoti atšķiras no īstiem anšoviem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.