Foto-Shutterstock

Izvēlamies traukus dažādām virtuvēm – lai pietiktu visam un nebūtu par daudz 0

Nereti trauku un saimniecības piederumu ir vienkārši par daudz. Bet piebāzta virtuve zaudē gan jaukumu, gan omulību. Kāds ir virtuves piederumu minimums, lai saimniekošana būtu ērta jebkuram?

Reklāma
Reklāma
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 85
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 31
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā
Lasīt citas ziņas

Studentam
Kopmītnēs vai īrētā mājoklī diez vai izdosies radīt pierasto omulību, kāda valdīja vecāku mājās. Ierobežotā platība un līdzekļi lielākoties spiež izvēlēties standarta trauku komplektu. Līdz ar to piederumi būs pieticīgi un nedārgi. Lai pagatavotu visvienkāršāko maltīti nepieciešama panna, 2 l katliņš un litra kausiņš. Vislabāk izvēlēties alumīnija traukus ar pretpiedeguma pārklājumu – tos visvieglāk kopt.
Studentam vairāk jādomā par funkcionalitāti, tāpēc estētiskais aspekts paliks otrajā plānā. Izvēlamies keramiku vai fajansu. Minimālais komplekts – dziļais šķīvis, pusdienu šķīvis, lēzena bļodiņa muslim vai putrai + divas krūzītes (lai pacienātu draugu ar tēju vai kafiju). Galda piederumus pērkam pa vienam, nevis komplektā.

Pilsētniekam bez ģimenes
Nevajag aizmirst par veselīgu uzturu un ierīkot virtuves zonu arī mājās. Ēdiena gatavošanai pietiks ar 3 l katlu no nerūsējošā tērauda vai emaljas (svarīgi, lai tas derīgs gan vārīšanai, gan sautēšanai) un pannu ar pretpiedeguma pārklājumu.
Traukus var izvēlēties funkcionālus, bet stilīgus. Pietiks ar dziļo un lēzeno trauku komplektu četrām personām. Tie var būt gan no stikla, gan no keramikas. Noderīgas būs bļodiņas ar vāciņiem, ko iespējams izmantot arī pagatavotā ēdiena uzglabāšanai. Kvalitatīvs nažu, dakšiņu un karošu komplekts. Tējas un kafijas servīzes četrām personām un stilīgu glāžu komplekts.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jaunai ģimenei
Kopīga ēst gatavošana un pasēdēšana virtuvē ģimenes un draugu lokā ir jaunu ģimeņu dzīves neatņemama sastāvdaļa. Tāpēc svarīgi, lai jau pašā sākumā visi iegādātie priekšmeti būtu izturīgi, kvalitatīvi un glīti.
Lai pagatavotu maltīti visai ģimenei, nepieciešami četri trauki: 3 l katls, 5 l katls, panna un kausiņš. Piemēroti būs piederumi no nerūsējošā tērauda ar teflona pārklājumu.
Trauku komplekti jāiegādājās vismaz sešām personām – dziļie un pusdienu. Ieteicamie materiāli – keramika vai stikls. Ciemošanās reizēm noderēs tējas servīze sešām personām (tajā var pasniegt gan tēju, gan kafiju). Vēl nepieciešamas lielās krūzes ikdienas lietošanai un sešu glāžu komplekts. Nažu, dakšiņu un karošu (lielās, mazās) komplekts sešām personām.

Četru cilvēku ģimenei
Jāgatavo būs daudz, tāpēc trauki un piederumi jāizvēlas izturīgi un kvalitatīvi. Nedrīkst aizmirst arī par to, lai virtuves lietas labi izskatās. Der padomāt arī par skaistām un interesantām detaļām, kas palīdzēs radīt omulību un iedibināt ar virtuves dzīvi saistītas ģimenes tradīcijas. Visērtāk, ja iegādājas virtuves piederumu komplektu, kurā ietilpst – 5 l katls, 3 l katls, dziļa panna, lēzena panna (pankūkām un omletēm), kastrolis ar vienu rokturi (putrām un nelielu porciju uzsildīšanai).
Trauku komplekts jāiegādā astoņām personām (dziļie, lēzenie, deserta šķīvji). Divi nažu, dakšiņu un karošu komplekti, kas noderēs viesošanās reizēs. Ikdienas lielās krūzes (6), ikdienas glāzes (6) un svētku glāžu komplekts, kā arī tējas un kafijas servīze ar cukurtrauku, kanniņu krējumam un tējkannu. Materiāls – stikls, keramika. Svētkiem var izvēlēties arī ko greznāku.
Ģimenes virtuvē noteikti jābūt dažādiem produktu glabāšanas traukiem, vislabāk no ekoloģiskas plastmasas, dažādiem nažiem, rīvēm un vairākiem virtuves dēlīšiem, kas būtiski atvieglo darbošanos.

Vasaras mājai
Nevajag sekot agrākiem ieradumiem – visu, kas lieks pilsētas mājā, vest uz laukiem. Atpūtas namiņam nepieciešams tāds piederumu un trauku komplekts, kas ir ērts lietošanā, viegli kopjams un kompakti uzglabājams. Ēdiena pagatavošanai var pilnībā iztikt ar palielāku katlu un pannu. Noderīgas būs lēzenas bļodiņas, kurās vienlīdz ērti pasniegt gan zupu, gan putru, gan otro ēdienu. Ja vasarnīcu lieto tikai nedēļas nogalēs, var izmantot arī vienreizējos traukus. Vasarnīcā īpaši jāpadomā par produktu uzglabāšanas traukiem – lai beramie produkti un garšvielas te uzglabātos svaigi un neskarti ilgāku laiku. Var izmantot gan stikla, gan plastmasas burkas, arī kartona kastītes. Dārza mājiņā noteikti jābūt galda piederumu komplektam (dakša, nazis, lielā un mazā karote) un lielajām krūzēm četrām personām. Noderīga būs stikla vai keramikas kanna, kā arī dažādas bļodiņas augļu dārzeņu pasniegšanai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.