Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto
Foto: Karīna Miezāja

Jāprasa nama apsaimniekotājam 8

Tomēr ne visiem iedzīvotājiem pašlaik ir iespējas šķirot sadzīves atkritumus, jo daudzu namu pagalmos ir novietoti vien parastie atkritumu konteineri.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā”
Kokteilis
Zviedrijas policija atklāj, par ko tiks izvirzītas apsūdzības no Eirovīzijas diskvalificētajam Nīderlandes māksliniekam 33
Zinātnieki apstiprinājuši! Alkohols mērenās devās ir labvēlīgs vecākiem cilvēkiem 45
Lasīt citas ziņas

“Sadzīves atkritumu šķirošana vispirms atkarīga no iedzīvotāju gribas to darīt. Viņiem būtu jāprasa nama apsaimniekotājam, lai tas izvēlas tādu sadzīves atkritumu izvedēju, kurš namu pagalmos novieto šķirošanai paredzētos konteinerus. Pašlaik praktiski visiem sadzīves atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumiem ir šādas iespējas. Diemžēl dažos uzņēmumos to negrib, tāpēc ka pēc sašķirošanas samazinās izvedamo atkritumu apjoms, līdz ar to arī par izvešanu no iedzīvotājiem saņemtā maksa,” atzīst Kaspars Zakulis.

Ministrija: sadārdzinājumu nejutīs tie, kuri šķiros

CITI ŠOBRĪD LASA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere: “Kāds būs sadārdzinājums, tas atkarīgs no tā, kā katrā pilsētā vai novadā organizēta sadzīves atkritumu apsaimniekošana. Šie aprēķini veicami katrā pašvaldībā, organizējot atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu. Statistika rāda, ka izdevumi par šo pakalpojumu veido 0,67% no visiem mājsaimniecību izdevumiem, tātad tie nav tik ievērojami.

Kaut arī nodokļa likme šogad pacelta vairāk nekā divas reizes, manuprāt, sadārdzinājums iedzīvotājiem nebūs pārlieku liels. To nemaz nejutīs tie iedzīvotāji, kuri turpmāk pievērsīsies atkritumu šķirošanai. Iedzīvotājiem jāņem vērā, ka ik gadu dabas resursu nodokļa likme pakāpeniski celsies. 2018. gadā tā būs 35 eiro, 2019. gadā – 43 eiro, bet 2020. gadā – jau 50 eiro par tonnu.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.