Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto
Foto: Karīna Miezāja

Citur sadārdzinājums lielāks 8

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma “Eko Kurzeme” (strādā Liepājā un vēl septiņos tuvākajos novados) izpilddirektors Andris Karlsons paredz, ka caurmērā pakalpojums sadārdzināsies par 15%.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Lasīt citas ziņas

Daugavpils pašvaldības uzņēmuma “Komunālās saimniecības pārvalde” vides inženieris Kaspars Laizāns vēsta, ka šogad gan ģimeņu privātmāju īpašniekiem, gan daudzdzīvokļu namos dzīvojošajiem kubikmetra nešķirotu sadzīves atkritumu izvešana maksās 9,39 eiro (bez PVN). Līdz šim bija jāmaksā 7,31 eiro par vienu kubikmetru, tādējādi sadārdzinājums būs jūtamāks. “Maksa par sadzīves atkritumu savākšanu un pārvadāšanu – 2,15 eiro bez PVN par kubikmetru, kā arī sabiedrisko pakalpojuma regulatora apstiprinātais tarifs par sadzīves atkritumu apglabāšanu atkritumu poligonā – 3,24 eiro bez PVN par kubikmetru – saglabājas līdzšinējā, bet līdz šim dabas resursu nodoklī iemaksāto 1,92 eiro vietā šogad jāmaksā 4 eiro par kubikmetru, kas sadārdzina pakalpojumu,” paskaidro Daugavpils pašvaldības uzņēmuma pārstāvis.

Šķirojot var ietaupīt

“Tā kā dabas resursu nodoklis par sadzīves atkritumu glabāšanu poligonos, visticamāk, arī turpmāk celsies, vienīgais veids, kā iedzīvotāji var samazināt šos izdevumus, ir atkritumu šķirošana,” teic uzņēmuma “Clean R” pārstāvis Guntars Levics, “jo par šķiroto atkritumu izvešanu nav jāmaksā. Arī mūsu līdzšinējā pieredze liecina, ka tiem daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem, kuri spēj vienoties par sadzīves atkritumu šķirošanu, iznākumā samazinās apsaimniekošanas izdevumi.” Tāds arī ir nodokļa mērķis – panākt, lai iedzīvotāji vairāk šķiro.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pērn Rīgā pašvaldības uzņēmuma “Rīgas namu pārvaldnieks” apsaimniekotajā 70 dzīvokļu namā Meiju ielā 2 iedzīvotāji atsaucās uzņēmuma “Clean R” un apsaimniekotāja piedāvājumam sākt sadzīves atkritumu šķirošanu. Kopš uzsākšanas trijos mēnešos tika panākts, ka pēc sašķirošanas izvedamo sadzīves atkritumu apjoms bija mazāks par 20%. Kā stāsta uzņēmuma pārstāvis, Meiju ielas nama iedzīvotāji, šķirojot atkritumus, gadā varot ietaupīt ap 100 eiro.

Arī Daugavpils pašvaldības uzņēmuma pārstāvis Kaspars Laizāns stāsta, ka pilsētas uzņēmumiem pēc to pieprasījuma “Komunālās saimniecības pārvalde” bez maksas uzstāda atkritumu konteinerus, kuros sašķirotos atkritumus izved bez maksas. Daugavpilī pašvaldība izveidojusi speciālu šķiroto savākšanas laukumu, kurā jebkurš iedzīvotājs vai uzņēmums var nodot sašķirotos atkritumus bez maksas. Sašķirotos atkritumus var arī tieši nogādāt poligonā “Ciniši”, kur tos tāpat pieņem bez maksas.

“Lielāka nodokļa likme veicinās gan sadzīves atkritumu šķirošanu, gan pārstrādi. Tā kā sašķirotie atkritumi ar nodokli netiks aplikti, ar šķirošanu iedzīvotāji var ietaupīt mēneša izdevumus,” saka uzņēmuma “Latvijas Zaļais punkts” direktors Kaspars Zakulis. Viņš gan atzīst, ka pašlaik Latvijā tiek sašķiroti tikai ap 18% sadzīves atkritumu. Bet Eiropas Savienības regulas paredz, ka nākamo desmit gadu laikā jābūt sašķirotiem ap 90% atkritumu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.