Foto: shutterstock.com

Kas rakstīts īres līgumā? 8

Cēsu iedzīvotājiem pašvaldības dzīvokļus piešķir Cēsu novada pašvaldības aģentūra “Sociālais dienests”. Šīs aģentūras speciāliste dzīvokļu jautājumos Ieva Bambāne skaidro, ka vecā kundze var pati atnākt uz aģentūru un pēc adreses noskaidrot, vai tas ir pašvaldības dzīvoklis. Viņai jāprasa, lai vedekla, kura ir atbildīgā īrniece, parāda īres līgumu. Tad būs skaidrs, vai vīramāte tajā ierakstīta kā ģimenes locekle vai kā cita persona vai varbūt vispār nav ierakstīta. Parasti gan pašvaldība dzīvokli piešķir visai mājsaimniecībai, šajā gadījumā – visiem trim cilvēkiem.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu 142
Lasīt citas ziņas

Ja nav pašvaldības dzīvoklis, tas var būt dienesta dzīvoklis. Taču jebkurā gadījumā, ja vīramāte ir ierakstīta īres līgumā, vedekla nevar viņu izlikt tikai tādēļ, ka vīramāte viņai nepatīk! Neatkarīgi no tā, vai dzīvoklis pieder pašvaldībai, kādai iestādei vai uzņēmumam (dienesta dzīvoklis) vai privātam namīpašniekam, īres attiecības Latvijā regulē likums “Par dzīvojamo telpu īri”. Cilvēku var izlikt tikai ar tiesas spriedumu un tikai likumā “Par dzīvojamo telpu īri” 10.1 pantā paredzētajos gadījumos. Proti, ja šis ģimenes loceklis vairāk nekā trīs mēnešus nepilda dzīvojamās telpas īres līgumā noteiktās saistības; ar rupju necieņu izturas pret dzīvojamās telpas īrnieku, viņa ģimenes locekli vai citu tur dzīvojošu personu; ar savām prettiesiskajām darbībām apdraud īrnieka, viņa ģimenes locekļa vai citu tur dzīvojošu personu dzīvību vai veselību; viņam ir atņemta vai pārtraukta vecāku vara un tiesa šā cilvēka kopdzīvi ar bērnu atzinusi par neiespējamu; tīši nodara mantisku zaudējumu īrniekam, viņa ģimenes loceklim vai citai tur dzīvojošai personai.

Jebkurā gadījumā cilvēku no dzīvokļa var izlikt tikai zvērināts tiesu izpildītājs, ja ir tiesas spriedums un tiesas izdots izpild­raksts par izlikšanu. Ja vedekla gribēs vīramāti izlikt tiesas ceļā, viņai pašai tiesā būs jāpierāda fakti, uz kuriem balstīta viņas prasība par izlikšanu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.