Jānis Uzulēns zemnieku saimniecības “Jokas” īpašnieks: “Zirgos es saredzu labu biznesu, tikai, lai to iestartētu, vajag ļoti lielu naudu.”
Jānis Uzulēns zemnieku saimniecības “Jokas” īpašnieks: “Zirgos es saredzu labu biznesu, tikai, lai to iestartētu, vajag ļoti lielu naudu.”
Foto – Karīna Miezāja

Nauda kokos aug ļoti labi 0


Gudrinieki mēdz sacīt, ka nauda kokos neaugot! Patiesībā aug gan. Un mēs rūpējamies, lai mūsu kapitāls augtu ļoti labi. Tas ir ilgtermiņa bizness, un katra pozitīva darbība mežā tam nāk par labu. Atjaunojot un kopjot mežu, mēs izmantojam Eiropas fondus. Ik gadus sagatavojam ap 2000 m3 zāģbaļķu un arī malku, ko paši skaldām un pārdodam Kuldīgā. Mums ir arī gaterītis, kur sagatavojam kokmateriālus būvniecībai saimniecības vajadzībām.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Lasīt citas ziņas

Man arī pašam patīk kopt mežu. Tad redzu, kā koki pēc retināšanas ļoti strauji aug. Lielus kokus zāģēt gan nav mans aicinājums. To dara zāģeri. Domāju, ka pēc gadiem desmit zāģerus vairs redzēsim tikai kopšanas cirtēs atsevišķās vietās, jo meža tehnika, traktori kļūst aizvien mazāki un vieglāki un ar tiem var veikt pat jaunaudžu retināšanu. Es savu mežu gribu izveidot tā, lai pēc 30 – 40 gadiem tajā varētu ērti strādāt ar tehniku. Tāpēc jauno mežu cenšamies stādīt slejās. Ir gabali, kur veicam augsnes sagatavošanu, ir tādi, kur to neveicam. Atzarojam kokus dažās vietās, ne visur. Ir bijusi arī tāda pieredze – smuki atzarojam egles, bet atnāk mizgrauzis un nograuž kokiem mizu.

Saimniekoju, vairāk izmantojot kailcirti, jo izlases cirtei arī ir savi plusi un mīnusi. Izlases cirte ir apjomīgs darbs, kuru labi var paveikt tikai ļoti zinošs izpildītājs. Ar kailcirti ir vienkāršāk – viens loks noslēdzas un sākas jauns. Stādus pērkam “Latvijas valsts mežu” un privātajās stādaudzētavās. Ja vēl sakārto visas lietas, kas saistītas ar meliorāciju, tad mežs aug griezdamies. Pēc manām domām, mežam jābūt koptam, ar mežu ir jāstrādā. Es nepiekrītu variantam, pie kāda pieturas daudzi meža īpašnieki – nocērtu un mani nesatrauc, kas tur augs pēc tam. Ja tu nocērt, tad arī iestādi vietā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ir dažādi aprēķini, ka viens koks savas dzīves laikā, absorbējot ogļskābo gāzi, kompensē vienu lidmašīnas lidojumu no Ņujorkas līdz Rīgai. Mēs katru gadu iestādām kādus 20 000 koku.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.