Andris Jaunsleinis (no kreisās) un Gints Kaminskis
Andris Jaunsleinis (no kreisās) un Gints Kaminskis
Foto – Ģirts Zvirbulis

“Nevajag traucēt procesus” 2

Gints Kaminskis pēc ievēlēšanas jaunajā amatā sarunā ar žurnālistiem apstiprināja, ka plāno pamest Auces novada domes priekšsēdētāja amatu, ko ieņēmis 16 gadus, un turpmāk šajā pašvaldībā darbosies kā ierindas deputāts. Pagaidām gan neesot notikušas sarunas, kurš no viņa pārņems šīs pašvaldības vadību. Piedāvājam jaunā LPS vadītāja redzējumu uz citām sasāpējušām pašvaldību problēmām.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Ministrs Gerhards nupat atkal paziņoja, ka pašvaldību skaita samazināšana ir neizbēgama. Vai piekrītat viņa redzējumam?

G. Kaminskis: Manuprāt, jāļauj pašvaldībām pašām sadarboties tādās teritorijās un apmēros, kā tās vēlas. Tas jau notiek šodien. Nevajag traucēt procesus, kas paši no sevis risinās. Pašvaldības šajā virzienā jau strādā. Esam jau daudzām valstīm priekšā administratīvā iedalījuma ziņā.

CITI ŠOBRĪD LASA

No valdības pārstāvjiem izskanēja arī aicinājumi pašvaldībām pieņemt skolu tīkla optimizāciju. Vai tā vienkārši ar to samierināsieties?

Tas ir ļoti nopietns jautājums. Šeit nedrīkst izraut no konteksta vienīgi skolu likvidēšanas procesu. Mums Auces novadā ir palikušas divas vidusskolas un Auces vidusskola ir ceturtajā vietā pēc reitinga – gan skolotāju atalgojuma, gan kvalitātes ziņā esam augšgalā. Jādomā ne tikai par skolēnu skaitu, bet izglītības kvalitāti, attālumu un ceļiem. Nedrīkstam aizmirst, ka bērnam, kurš brauc divas stundas uz skolu un atpakaļ, izglītība var aiziet otrajā plānā.

Kādā veidā cīnīsieties, lai pašvaldībām tiktu kompensēti nodokļu reformas dēļ zudušie ieņēmumi?

Es noteikti atbalstu kongresa rezolūcijā iekļauto prasību par 19,6% no konsolidētā budžeta nodokļu ieņēmumiem garantēšanu pašvaldībām. Tas ir saprātīgs risinājums ne tikai tādēļ, ka pašvaldībām vajadzētu vairāk naudas, bet lai beidzot budžetā skaidri un saprotami tiktu nodalīta pašvaldību un valsts daļa. Mums tuvākajā laikā sāksies sarunas ar valdību, un ceru, ka izdosies vienoties par šiem 19,6%. Pēc mēneša varēsim redzēt, kas būs noticis.

Ko jūs domājat par pēdējā laikā arvien biežāk iekopto pašvaldību praksi veidot savus uzņēmumus, piemēram, aptiekas?

Manuprāt, nav pareizi skatīties uz to, kam pieder uzņēmums – privātajam kapitālam vai pašvaldībai. Jāvērtē, vai uzņēmums strādā likumīgi, vai izpilda valsts normatīvajos aktos noteiktās prasības. Pašvaldības nav ieinteresētas līst nozarēs, kur privāto ir pietiekami daudz un paši tiek galā. Taču, ja privāto nav vai strādā slikti, tad pašvaldībai ir visas iespējas izdarīt šo darbu labāk. Turklāt bieži vien tas ļauj ieekonomēt pašvaldības līdzekļus.

Reklāma
Reklāma

Nu jau vairākus gadus turpinās diskusijas par pašvaldību informatīvajiem izdevumiem. Vai atbalstāt tādu izdošanu?

Jā, protams! Taču šiem pašvaldību izdevumiem pēc savas būtības jābūt informatīviem, tajos nebūtu jāpublicē reklāmas, bet jāinformē iedzīvotāji, un to es noteikti atbalstu. Protams, šeit var analizēt katru konkrēto gadījumu, lai šī informēšana nepārvērstos tikai par valdošo politiķu slavināšanu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.