Foto: Marta Purmale

Jēra gaļas desiņas ar tecinātu jogurtu un zaķskābenēm 0

Gaisā uzvirmo dūmiņš un tīkams aromāts. Grilēšana iet vaļā! Lai gan šā gatavošanas veida niansēm jāpiešaujas, tomēr šādi cepts ēdiens visbiežāk padodas un garšo ikvienam. Uzmundrina sajūta, ka ir vasara un ēdienu iespējams pagatavot, atrodoties svaigā gaisā.

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 174
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā
“Krievi mūs burtiski aprīs!” Ukraiņu komandieris skaidro iespējamās kara pauzes briesmas
Lasīt citas ziņas

! Darbojoties ar grilu, jāatceras, ka nedrīkst ļaut, lai produkts apdeg. Sadegušajā slānī veidojas kancerogēnas vielas, kas var kaitēt veselībai. Labi tas, ka parasti cenšas grilēt liesāku gaļu, neliek klāt taukvielas vai neviļā miltos, kā nereti dara, cepot uz pannas.

Lieliski garšo grilēti dārzeņi – pat gurķis! Gurķi pārgriež gareniski uz pusēm, apkaisa ar sāli, uzber maltas kumina vai koriandra sēklas. Atstāj, lai nedaudz ievelkas. Nedaudz apcep un bauda – gurķis ir gards, uzņēmis sevī visas garšas. Labs gan silts, gan jau atdzisis. Vēl gurķi var sagriezt palielās šķēlēs, apziest ar garšaugu eļļu un atstāt uz nakti. Vasarā daudzi gatavo pesto, trauka augšpusē parasti nostājas eļļas kārtiņa, ko var izmantot šim nolūkam. Pēc tam gurķa šķēlēm uzkaisa sāli un apcep uz grila. Interesanta piedeva maltītei.

CITI ŠOBRĪD LASA

Grilētai gaļai lieliski piedien zemeņu čatnijs. Katliņā liek sagrieztas zemenes, sakapātu šalotes sīpolu un ķiploku, timiāna lapiņas. Vāra tāpat kā ievārījumu, kamēr nedaudz sabiezē, taču vēl jaušami ogu gabaliņi. Pievieno mazliet cukura, sāls un balzametiķa, kas pastiprina tīkamo skābumu. Līdzīga piedeva gaļai izdodas arī no rabarbera.

Konsultēja šefpavārs Raimonds Zommers

Sastāvdaļas
* 1 kg jēra gaļas (2/3 jābūt liesai gaļai, pārējais – taukums)
* tējkarote malta ingvera
* pustējkarote saberztu vai maltu koriandra sēklu
* aitas zarniņas, tās izskatās glīti, jo ir mazas (var iegādāties Rīgas Centrāltirgū, dažos lielveikalos un garšvielu tirgotavās)
* pa šķipsnai sāls un piparu
* 8 tējkarotes grieķu jogurta
* sakapātas svaigas piparmētras
* divi vidēji cukīni
* liels tomāts
* krietna sauja zaķskābeņu

Pagatavošana.
Grieķu jogurtu liek marlē vai sietā un atstāj līdz nākamajam rītam, lai notek sūkalas, liekais šķidrums. Notecināts jogurts ir stingrs, no tā ar divām tējkarotēm var izveidot glītu formu, ko dēvē par kvenelu. Jēra gaļu rūpīgi samīca kopā ar maltu ingveru un saberztu koriandru, sāli un pipariem. Pilda aitu zarnās. Gatavās desiņas apcep uz grila. Cukīni griež gareniski uz pusēm, bet tomātu sadala četrās daļās. Tos liek uz grila un apcep. Desiņām un grilētiem dārzeņiem lielisks aizdars ir zaķskābenes, ko ikviens var saplūkt un pievienot tik daudz, cik tīk. Atsvaidzinošai mērcei izmanto jogurtu, kas pārkaisīts ar kapātām piparmētru lapiņām. Pavāra piebildeJērs, jogurts un piparmētra – tā ir pasaules klasika. Grilēt var jebkurus dārzeņus, kādi vien tīk. Tie vispirms jānomazgā un jānosusina.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.