Foto-LETA/AFP

– Mister Eiro, kad dolārs būs līdzvērtīgs ar eiro? 16


– Pirmais, Eiropas Centrālā banka nemēģina regulēt eiro kursu, bet gan inflāciju. Inflācijas mērķis ir nedaudz zem diviem procentiem. Vidēji tā ir nedaudz mazāk par procentu, pašlaik pat nulle. Dažus mēnešus tā pat bija negatīva.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 85
Lasīt citas ziņas

– Par spīti tam, ka ECB uzpērk valstu obligācijas, tirgū ieplūdinot daudz banknošu…

– Pie zemās inflācijas vainojami ārējie faktori – zemās naftas cenas. Šādā situācijā ECB īsteno stimulējošu politiku – tur zemas procentu likmes un veic kvantitatīvo monetārās mīkstināšanas politiku. Pie šādas monetāras politikas eiro kurss pazeminās. Kad bija tā sauktā eirozonas krīze, 2010. un 2011. gadā eiro kurss bija krietni augstāks nekā tagad. Toreiz to nekādi nevarēja skaidrot ar eiro fundamentālo stiprumu. Tolaik ASV Federālā rezervju sistēma īstenoja kvantitatīvo mīkstināšanu, bet ECB – vēl ne. Rezultātā bija zems dolāra, bet augsts eiro kurss. Tagad notiek tieši pretējais. Ja paskatās uz eiro kursu kopumā, tas ir tuvu vēsturiskajam vidējam. Zems eiro kurss makroekonomikā nozīmē, ka tāds ir priekšrocība ES eksportētājiem. Zemāks valūtas kurss samazina attiecīgās valūtas pirktspēju. Pagaidām to nejūtam, jo pie nulles inflācijas pirktspēja nemazinās.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Šī ir viena jūsu portfeļa daļa. Otra puse ir sociālais dialogs. Kas šajā jomā paveikts?

– Es iestājos par sociālo partneru ciešāku iesaisti makroekonomisko jautājumu risināšanā. Mēs izveidojām sistēmu, kā Eiropas semestra ietvaros konsultējamies ar darba devējiem un darba ņēmējiem par ES prioritātēm, pirms tiek publicēts ikgadējais izaugsmes ziņojums. Savukārt ar sociālajiem partneriem nacionālajā līmenī konsultējamies saistībā ar ziņojumiem par dalībvalstīm.

Jaunajā 2016. gada Eiropas semestrī aicināsim dalībvalstu valdības un parlamentus uz plašākām konsultācijām ar sociālajiem partneriem, lai nacionālo reformu programmas tiktu izdiskutētas ar sociālajiem partneriem.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.