– Kur jūs smēlāties iedvesmu apjomīgajām politiskajām reformām Vulkānzemē? 1

Jozefs Obers: – Tas ir garš stāsts. Es 1998. gadā nokļuvu nelielās pašvaldības Auersbahas mēra amatā, izkopu tās infrastruktūru un secināju, ka mums nepieciešama ciešāka sadarbība ar iedzīvotājiem. Pēc dažiem gadiem sapratu, ka ar to nepietiek, un nodibināju Feldbahu. Mēs saņēmām atbalstu no ES pro­grammas LEADER, pēc kā es aptvēru, ka mums ir pozitīvas attīstības perspektīvas.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Kādā zinātniskā pētījumā mūsu pašvaldības attīstības iespējas izglītības, transporta tīkla un citās sfērās tika ļoti zemu novērtētas, bet es nolēmu mācīties no kamenēm. Zinātnieki saka, ka tās ir pārāk lielas, lai ar tik maziem spārniņiem palidotu, bet, tā kā kamenes šo pētījumu nav lasījušas, tās turpina lidot. Eksperti taču mēdz kļūdīties, tāpēc mēs nolēmām uzsākt jaunu attīstības procesu.

Es pazīstu šā reģiona milzīgo cilvēcisko un ainavisko potenciālu, kā arī tā skumjo stāstu par robežām ar Ungāriju un bijušo Dienvidslāviju. Gadu desmitiem mūsu reģions nepelnīti tika reducēts uz mazvērtīgu pierobežas apgabalu jeb nabadzīgu, atpalikušu “mirušo robežu” ar ļoti ierobežotām attīstības iespējām, kas iedzīvotājiem sagrāva pašapziņu. Hābsburgu laikā mūs sauca par “aizmirsto zemi”. Pēc Otrā pasaules kara mēs skaitījāmies “austriešu nabagmāja”.

CITI ŠOBRĪD LASA
Man bija svarīgi reģionālās attīstības ietvaros ne vien radīt ko jaunu, bet arī atbrīvoties no šiem aizspriedumiem. Sadarbībā ar vairākiem ekspertiem mēs izstrādājām plānu 15 gadu laikā pilnībā transformēt mūsu reģiona tēlu ne vien ārpasaules, bet arī mūsu iedzīvotāju acīs. Mēs nolēmām, ka mūsu reģionam jākļūst par mūsu zīmolu. Tā radās Vulkānzeme. Lai veiksmīgi attīstītu reģionu, tam obligāti jārada savs paš­identifikācijas zīmols. Reģionālajā politikā pietrūkst apziņas, ka jānovērtē un jā­transformē esošais, nevis jāpaļaujas tikai uz jaunradi.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.