Šāds vilnis sliktam peldētājam jau var būt pat ļoti bīstams. Kovalams, Indija.
Šāds vilnis sliktam peldētājam jau var būt pat ļoti bīstams. Kovalams, Indija.
Foto – Juris Lorencs

  0

Retais nesaķer “šķidru vēderu”

Absolūti nepieciešama lieta jebkuram ceļotājam ir veselības apdrošināšana. Traumas, pēkšņas saslimšanas – tas viss diemžēl ceļā var atgadīties. Līdzi noteikti jāņem neliela aptieciņa. Retais tūrists izbraukā, piemēram, Indiju un nekad nesaķer “šķidru vēderu”.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Ārsti un ceļveži dienvidu zemēs iesaka ēst vietās ar lielu cilvēku apgrozību, kuras iecienījuši paši vietējie iedzīvotāji. Nedrīkst pusdienot it kā greznā, bet tukšā restorānā – nekad nevar zināt, vai ēdiens nav uzsildīts un pirms tam pamatīgi nostāvējies. Lai cik tas liktos dīvaini, bet visdrošāk ir pusdienot ielas ieskrietuvēs, kur ēdienu no svaigiem produktiem gatavo klienta acu priekšā.

Ieteikumi peldētājiem

Daudzu cilvēku sapnis ir kaut reizi mūžā ienirt koraļļu rifā. Tomēr rifs slēpj dažas briesmas. Nekad nestaigājiet pa to kailām kājām – gan aso koraļļu (to nobrāzumi lēni un slikti dzīst), gan jo īpaši jūras ežu dēļ! To garās adatas ir ļoti trauslas un ieduroties nolūst, atstājot miesā sāpīgas, grūti izvelkamas šķembas. Tāpēc, peldoties rifā, kājās noteikti velciet pleznas vai īpašas gumijas čības.

CITI ŠOBRĪD LASA

Īpaši uzmanīgam jābūt, peldoties lielos viļņos. Divu, pat trīs metru augsti viļņi okeānā nav nekas neparasts. Vilnim sabrūkot, veidojas spēcīga atstraume, kas velk cilvēku zem ūdens. Mazāk pieredzējis peldētājs šādos viļņos var apjukt, sarīties ūdeni un pat noslīkt. Tāpat viļņi var triekt pret krasta akmeņiem vai zemūdens klintīm, kas nereti beidzas ar traģisku iznākumu. Bīstamas ir okeāna straumes. Pats esmu iekļuvis šādā stihijā Taizemē, un tas bija viens no nepatīkamākajiem piedzīvojumiem manā mūžā. Ja peldot jūtat, ka straume jūs pēkšņi sāk nest iekšā okeānā, nevajag izmisīgi censties “pa taisno” sasniegt krastu, bet gan sākt peldēt tam paralēli. Pēc pārsimt metriem straume beigsies, un jūs mierīgi izkļūsiet malā.

Nedrīkst visu laiku baidīties

Un visbeidzot – nav iespējams ceļot, visu laiku baidoties no apkārtējiem cilvēkiem, bīstamiem ap­stākļiem un iespējamiem terora aktiem. Mana pieredze liecina, ka jebkurā zemē, jebkurā tautā labu un izpalīdzīgu cilvēku ir nesalīdzināmi vairāk nekā sliktu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.