Rudens velte
Rudens velte
Rudens velte

Kā jāglabā ziemas tomāti. Elgas Bražūnes padomi 0

Ziemas tomāti septembrī jānovāc. Elgai Bražūnei no ģimenes dārzniecības “Neslinko” ir trīs šķirnes – ‘Žirafe’ glabājas līdz martam (ja neapēd!), ‘Rudens Velte’ – līdz janvārim, ‘Apburošie’ stāv līdz decembra vidum.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu 142
Lasīt citas ziņas

Svarīgi ir pareizi novākt un glabāt. Nogriež pie stumbra visu ķekaru (tajā ir apmēram 8–12 augļi), gulda kastītē, lai augļi ir uz augšu un kātiņš apakšā. Ja kāds tomāts nokrīt no ķekara, to saglabā ar visu kauslapiņu.

Vislabāk likt koka vai plastmasas kastēs. Var ieklāt avīzi, ja vēlas. Gulda vienā kārtā, lai augļi elpo un nesaspiežas. Ideālas ir kastītes ar paaugstinātiem stūrīšiem, jo tās viegli sakraut grēdā citu virs citas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Glabā telpā, kurā ir nemainīga temperatūra, ideālā variantā +14…+16 °C, un sausumā. Mitrumā uz augļiem veidosies melni plankumi un puve strauji ies tālāk.

Glabāšanas laikā tomāti var mazliet sažūt. Turklāt martā to garša noteikti nebūs tāda kā tikko no siltumnīcas ņemtiem. Miza ir bieza, jo tā aizsargā tomātu. Ziemas tomātus var izmantot picām, pievienot sacepumiem, zupām, jo karsējot aktivizē aromātu.

– ‘Rudens Velte’ man pašai patīk vislabāk, jo visilgāk saglabā aromātu un garšu. Mistiski, bet uzreiz pēc Jaunā gada labā garša zūd un tomāti kļūst mīksti, ūdeņaini, – saka Elga Bražūne.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.