Uldis Augulis: “Man ir vēlme pārņemt to izglītības daļu, kas saistās ar profesionālo izglītību, lai varam iepirkt tādu pakalpojumu, kas darba tirgum sagatavo strādājošos.”
Uldis Augulis: “Man ir vēlme pārņemt to izglītības daļu, kas saistās ar profesionālo izglītību, lai varam iepirkt tādu pakalpojumu, kas darba tirgum sagatavo strādājošos.”
Foto – Ivars Bušmanis

– Vai bērnu nodarbināšanai nākamgad paredzams pieaugums? 15


– Plānojam, ka skolēnu vasaras nodarbinātība paliks apmēram tajā pašā līmenī. Skatāmies, kā ES struktūrfondu programmas varētu pārorientēt uz lielāku bērnu un jauniešu nodarbinātību. Arī algotos pagaidu sabiedriskos darbus saglabāsim.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
Veselam
Sliktākie ēdieni un dzērieni, kas nodara vislielāko kaitējumu zobiem – zobārsts norāda, ka pirmajā vietā nav saldumi
RAKSTA REDAKTORS
“Kad viņa piedzima, es uzreiz sapratu, ka kaut kas nav kārtībā” – 4 bērnu ģimeni no Jēkabpils neveiksmes vajā viena pēc otras 49
Lasīt citas ziņas

– Kad biju aizgājusi uz NVA, man teica, ka valsts tiem uzņēmējiem, kuri pieņem darbā jauniešus, maksā.

– Uzņēmējam, kurš iesaistās šajās programmās, valsts nodrošina darbinieka minimālo algu.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Vasaras nodarbinātībā bērniem ir dažādas iespējas braukt strādāt uz ārzemēm. Apmaiņas programmās un vēl kādās citās. Kāpēc tā? Mums pašiem trūkst kas strādā!

– Liela daļa izmanto skolēnu (no 15 līdz 24 gadiem) vasaras nodarbinātību pašvaldības darbos. Ir lielāka atsaucība tajos darbos, kur esam sakombinējuši pašvaldības un valsts līdzekļus. Uzņēmēji nav tik atsaucīgi, cik varētu. Vairāk jācenšas pārliecināt viņus. Jo paļauties tikai uz izdevīgumu – samazināt savus izdevumus uz valsts rēķina – nav tālredzīgi. Uzņēmējiem jādomā par vissvarīgāko resursu – darbaspēku. Pirmā darba pieredze jādod jau laikus, lai nebūtu kā tagad – tas lielais jauniešu skaits, kas ir bez darba un neko negrib darīt. Jo viņi nezina, ko nozīmē ar darbu nopelnīt naudu.

– Jauniešiem tagad ir iespēja iegūt traktorista tiesības. Bet tad, kad viņus pieņemu darbā, viņus var norīkot tikai par putekļu slaucītājiem kaltē. Kā var reāli nodrošināt mehanizatora izglītību?

– Jā, ir problēmas profesionāli tehniskajā izglītības sistēmā, kas nespēj sagatavot reālam darbam traktoristus mehanizatorus. Dzirdēju par tādu jaunizceptu traktoristu mehanizatoru, kas kombainu grāvī uz sāniem noguldīja. Šobrīd ir pārrunas ar Izglītības ministriju – man ir vēlme pārņemt to izglītības daļu, kas saistās ar mūžizglītību, ar profesionālo izglītību, lai varam iepirkt tādu pakalpojumu, kas darba tirgum sagatavo strādājošos.

– Vai administratīvi teritoriālās reformas turpināšana un sadarbības teritoriju veidošana nozīmēs to, ka darba vietas lielākoties radīs tikai šajos lielajos attīstības centros?

– Administratīvi teritoriālā reforma nav valdības darba kārtībā. Ja kāds to grib pārskatīt, jāsaprot, ka tā nerisina nodarbinātības problēmas. Neviens nav izvērtējis situāciju pēc iepriekšējās reformas. Sadarbību var turpināt arī šobrīd. Pat tad, kad biju Bērzes pagasta padomes priekšsēdētājs, iesaistījāmies sadarbības organizācijā “Bērzes krasti”, kurā ietilpa divas pašvaldības no Dobeles rajona, divas – no Jelgavas. Darbavietas attīstīsies tur, kur būs ražošanas infrastruktūra un ceļi.

Reklāma
Reklāma

Grāmatu Svētku atbalstītāji: Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Jelgavas tipogrāfija, Latvijas Bērnu fonds, SIA “Drukātava”, “VEST-LK”, “The White Book”, “Vienotība”, Nacionālā apvienība, biedrība “Kultūras un atbalsta centrs – ICEJ Latvija”, AS “Latvijas Gāze”, Valdis Zatlers, Aleksandrs Kiršteins, Pjotrs Kotovs, Māris Roze, Tērvetes novada dome.

Sadarbības partneris: “Latvijas Dzelzceļš”

Informatīvie atbalstītāji: “Latvijas Avīze”, laikraksts “Zemgale”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.