Foto – Shutterstock

Ja konstatēta sausa galvas āda 1


Jādzer daudz šķidruma. Nereti tieši ziemā āda kļūst sausāka, jo organisms neuzņem tik daudz šķidruma kā iepriekš.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

Ikdienā pilnvērtīgi jāēd, uzturā ietverot B un C vitamīnu, cinku, dzelzi un proteīnu.

Jālieto piemēroti matu kopšanas līdzekļi, kas pilnībā neattīra galvas ādu no dabiskajām taukvielām un nodrošina līdzsvarotu pH līmeni.

CITI ŠOBRĪD LASA

Matus ieteicams mazgāt retāk un ar vēsāku ūdeni, jo karsts ūdens iznīcina tauku dabisko aizsargkārtu, padarot ādu sausu un savilktu.

Pirms mazgāšanas ieteicams galvas ādu izmasēt, piemēram, ar mīkstu suku, lai atbrīvotos no atmirušajām ādas plēksnītēm.

Uzskata, ka blaugznu gadījumā nav ieteicams izmantot šampūnus, kas satur sulfātus, it īpaši sodas laurila sulfātu. To ietekme uz cilvēka ķermeņa veselību nav pietiekami izpētīta. Pirms jebkura kosmētiskā līdzekļa iegādes ieteicams izlasīt tā sastāvu un noskaidrot, vai tas būs piemērotākais.

“Ja ir aizdomas par blaugznām, palīdzība numur viens ir pretblaugznu šampūns. Ja tas nelīdz, jādodas pie dermatologa, jo ne vienmēr zvīņošanās galvas ādā liecina par blaugznām. Iespējams, tā ir ādas saslimšana, piemēram, psoriāze. Arī seborejiskais dermatīts var radīt ādas apsārtumu un iekaisumu,” akcentē ārste. Tomēr šampūns vien blaugznu problēmu neatrisinās. Tas tikai regulēs tauku sekrēciju, palīdzot nesalipt raga slāņa šūnām. Ja šampūns palīdz novērst blaugznu rašanos, to iesaka lietot retāk – reizi nedēļā, toties ilgstoši.

MĪTI PAR BLAUGZNĀM

Blaugznas veidojas tāpēc, ka ir sausa galvas āda.

Patiesībā biežāk blaugznu iemesls ir pārāk taukaina galvas āda.

Matus nevajag mazgāt pārāk bieži.

Lai neveidotos blaugznas, mati jāmazgā regulāri, jo tādējādi tiek izskalots atmirušais raga slānis. Dermatoloģe gan akcentē, ka nebūt nav nepieciešams lietot tikai ārstnieciskos šampūnus. Tos ieteicams izmantot ne biežāk kā trīsreiz nedēļā. Pārējās dienās mati jāmazgā ar šampūnu, kas paredzēts biežai lietošanai.

Reklāma
Reklāma

Galvas ādas nieze liecina par blaugznām.

Iespējams, vainojams kas cits – psoriāze vai ādas iekaisums. Ja pretblaugznu šampūni nepalīdz, baltās plēksnes var rasties cita iemesla dēļ, tāpēc jāapmeklē dermatologs, kurš precīzāk noteiks diagnozi.

Blaugznas var būt tikai galvas ādā.

Patiesībā blaugznas jeb ādas zvīņas var būt ne tikai galvas ādā, bet arī uzacīs, ap ausīm, uz plakstiņiem, gar degunu – vietās, kuras ir taukainas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.