Foto – Inese Drudze

Kā pārbauda mīkstuma blīvumu pirms augļu vākšanas? 0

Kā pārbauda mīkstuma blīvumu pirms augļu vākšanas? INDRA JELGAVAS NOVADĀ

Reklāma
Reklāma
Šī prece pazudīs no “Rimi” plauktiem! Tirdzniecības tīkls ievieš jaunu biznesa stratēģiju – kas vēl tiks izņemts no sortimenta?
Mājas
7 priekšmeti, ko saskaņā ar fen šui nevajadzētu turēt guļamistabā – tie var ietekmēt emocionālo labsajūtu
Pekina plāno pārņemt Putina impēriju? Eksperts atklāj, kāpēc diktators šoreiz ir patiesi nobijies
Lasīt citas ziņas

Augļu gatavības pakāpi raksturo mīkstuma blīvums. Augļiem gatavojoties, tas samazinās. Bumbieru un ābolu gatavības precizēšanai ērti var izmantot rokas penetrometru. Lietojot šo instrumentu, augļu mīkstuma blīvumu izsaka kilogramos uz kvadrātcentimetru. Mīkstuma blīvums ir atkarīgs no šķirnes.

Mērījumiem ņem 10 ābolus no dažādiem kokiem. Nogriež mizu aptuveni 3 cm2 laukumā un tajā iespiež penetrometru. Mērinstruments rāda pretestības spēku, kādu rada augļa mīkstums. Tādu pašu mērījumu veic arī augļa otrā pusē. Aprēķina abu mērījumu vidējo rādītāju. Testu dārzā veic ik pēc 3–5 dienām. Ja, piemēram, bumbieriem mērījums strauji mainās apmēram par 0,5 kg/cm2, tas nozīmē, ka augļi nekavējoties jāvāc.

CITI ŠOBRĪD LASA

Par optimālu vākšanas gatavību liecina arī šādas pazīmes: augļa kātiņš viegli atdalās no augļzariņa, bet sēklas vēl ir baltas. Piemājas dārzu īpašniekiem augļu novākšanas gatavību ieteicams noteikt pēc tā, cik stingrs ir mīkstums, noplūcot bumbieri koka vainaga saules pusē. Ja mīkstums vēl ir ciets, bet jau jūtams neliels sulīgums, augļi jāvāc.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.