Foto: Shutterstock

Nokniebt, noraut vai nolauzt: kā pareizi jānovāc zemenes? 2

Inita Šteinberga, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Vesela rinda skolēnu pat ar izciliem eksāmenu rādītājiem nevienā skolā nav tikuši” – konkurss uz Rīgas skolu 10. klasēm kā “Bada spēles”
“Bet ko var gaidīt no privātās iestādes endoskopista, kurš nekad neko nav vadījis, neko vairāk par ārsta sertifikātu nav ieguvis?” Sīviņš asi vēršas pret Abu Meri
Noslēgusies telefonsaruna starp Krievijas diktatoru un ASV prezidentu. Putins paziņojis, ka…
Lasīt citas ziņas

“Ģimenē mums ir strīds – kā pareizi noraut zemeņu ogas. Lauzt vai kniebt? Vai raujot ķekars jāpietur, lai necieš pārējās ogas?” – jautā Ivars Bauskā.

“Mēs savos laukos zemenes vācam, nolaužot ar īsu kātiņu tā, lai zaļās kauslapiņas paliktu pie ogas,” skaidro zemeņu audzētāja no Zirņu pagasta Vija Arne. Ja kauslapiņas norauj, ogas strauji bojājas. Pareizi noraut ogas svarīgi, ja plānots tās realizēt. Tad kātiņi nedrīkst būt pārāk gari, jo tie savainos citas ogas.

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto: Inita Šteinberga

Ja iemanās, ogu kātiņi labi lūst, un ķekaru nevajag pieturēt. Taču ķekaru gan būtu vērts paņemt rokās un visas ogas pirms raušanas apskatīt. Šogad ogas ir lielas, smagas, sagūlušas zemē. Nereti no augšpuses oga izskatās skaisti sarkana, bet galiņš balts. Negatavas ogas nav gardas. Turklāt tā var laikus pamanīt ogas, kas sākušas bojāties. Tās salasa atsevišķā trauciņā un aizvāc no lauka.

Ogu kātiņus var arī kniebt, taču tas der tikai maziem apjomiem, jo vienkārši sāks sāpēt ienadži.

Zemeņu audzētāja skaidro, ka ievestās zemenes vāc, pirms tās pilnībā nogatavojušās, lai varētu transportēt. Ogas kļūst sarkanākas, taču negatavas norautās ogas garšas ziņā nemainās.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.