Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto
Foto-Shutterstock

Neturēt pilnībā uzlādētu 6

Vai, nopērkot jaunu portatīvo datoru, tā akumulatoru vajag pilnībā izlādēt un tad uzlādēt līdz 100%? Tā sauktais akumulatora atmiņas efekts uz litija akumulatoriem neattiecas, un šis padoms saglabājies no laika, kad tika izmantoti niķeļa bāzes akumulatori.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Lasīt citas ziņas

Portatīvajiem datoriem visvairāk kaitē pilnībā uzlādēts un uzkarsis akumulators, kā tas parasti notiek, strādājot mājās. Lai no tā izvairītos, akumulatoru var izņemt, jo īpaši, ja datoru lietojam tikai pie darba galda un nepārvietojam. Taču šo ieteikumu nevar ņemt vērā, ja dzīvesvietā ir regulāri strāvas pārrāvumi. Ja akumulators visu laiku atrodas datorā, tas kalpo kā UPS (nepārtrauktas barošanas avots), jo nodrošina nepārtrauktu elektroenerģijas padevi un aizsargā no tīkla sprieguma krituma (zema sprieguma). Ņemot vērā, ka jauns akumulators ir daudz lētāks, nav vērts pakļaut datoru regulāram, pēkšņam izslēgšanas procesam. Ja akumulators atrodas datorā, strāvas pārrāvumu nejutīsiet.

Pēc iespējas vajadzētu izvairīties arī no akumulatora pilnīgas izlādes (dators izslēdzas, jo akumulatora ietilpība nokritusies līdz 0%). Šāds stress akumulatoram kaitē, strauji var pieaugt tā nolietojums. Vislabāk akumulatoru uzlādēt tad, kad tā ietilpība palikusi vien 20–30%.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.