Foto – Sergejs Akuraters

Loma lielums un zivju izmēri 8

Vairāku sugu zivīm ir noteikts maksimālais loma lielums. Vienā makšķerēšanas reizē makšķernieks drīkst paturēt piecas zivis no katras sugas – akmeņplek­stes, varavīksnes foreles, līdakas, līņus, sapalus, vēdzeles, vimbas, zandartus un zušus. Makšķerējot ālantus, salates (meža vimbas), samus un strauta foreles, drīkst paturēt trīs zivis no katras sugas, bet alatas un sīgas – tikai vienu no katras sugas.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Ja jūrā, kā arī Buļļupē, Sausajā Daugavā un Daugavā (posmā no ietekas jūrā līdz Rīgas HES) makšķerēsiet taimiņus un lašus, drīkstēsiet paturēt vienu zivi no katras sugas. Pārējos iekšējos ūdeņos tos atļauts makšķerēt saskaņā ar licencētās makšķerēšanas nolikumiem.

Savukārt asaru lomam ir kopējais svara ierobežojums. Iekšējos ūdeņos vienā reizē drīkst noķert 5 kg asaru, jūrā – 10 kg asaru, kā arī 10 kg salaku. Lomā var būt ne vairāk par 10 mencām. Pārējo sugu zivis var makšķerēt bez skaita un svara ierobežojuma.

CITI ŠOBRĪD LASA

Platspīļu vēžus drīkst ķert tikai saskaņā ar licencētās makšķerēšanas nolikumu, bet šaurspīļu vēžus, dzeloņvaigu vēžus un signālvēžus – ne vairāk kā 50 gabalu no katras sugas. Vēžošana ir atļauta Makšķerēšanas noteikumu 3. pielikumā norādītājās ūdenstilpēs. Vēžus drīkst ķert ar rokām vai izmantot ne vairāk kā 5 krītiņus, kuru diametrs nepārsniedz 80 cm, sētas augstums – 15 cm un linuma acs izmērs – 20 mm. Krītiņa konstrukcijas shēmai jāatbilst noteikumu 4. pielikumā norādītajai. Aizliegts aiztikt vēžu alas un izdzīt vēžus no tām! Noteikumu pielikumā doti krāsaini attēli, kas ļauj atšķirt četras Latvijā mītošās vēžu sugas.

Attiecībā uz paturamo zivju garumu noteikts, ka makšķernieks drīkst paturēt vismaz 60 cm garu lasi un vismaz 50 cm garu līdaku, taimiņu un samu. Salatei (meža vimbai) un zandartam jābūt vismaz 45 cm, bet zutim – 40 cm garam. Strauta foreles atļautais lielums ir 30–40 cm. Mencai jābūt vismaz 38 cm garai, bet akmeņpleksti, alatu, ālantu, sapalu, sīgu, varavīksnes foreli, vēdzeli un vimbu (izņemot vimbu, kura noķerta Daugavā no Rīgas HES augšup pret straumi un kuras pieļaujamais garums nav noteikts) var atstāt lomā, ja tās ir vismaz 30 cm garas. Līnim jābūt vismaz 25 cm garam, bet asarim, kas noķerts jūras ūdeņos, – vismaz 17 cm garam. Platspīļu vēzim un šaurspīļu vēzim jābūt vismaz 10 cm garam, savukārt dzeloņvaigu vēzim un signālvēzim izmēra ierobežojumu nav.

Zivīm garumu mēra no purna gala līdz astes spuras galam, vēzim – no pieres dzelkšņa (asa izauguma pirms acīm) līdz astes plāksnīšu galam.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.