Foto – Sergejs Akuraters

Atļautie termiņi un aizliegtās vietas 8

Vairākām zivju sugām ir noteikti lieguma termiņi, kad tās nedrīkst makšķerēt. Tas atkarīgs no nārstošanas laika. Līdakas aizliegts makšķerēt no 1. marta līdz 30. aprīlim, salates (meža vimbas) – no 1. marta līdz 15. maijam, zandartus – no 16. aprīļa līdz 31. maijam, alatas – no 16. marta līdz 15. maijam, bet akmeņplekstes – no 1. jūnija līdz 31. jūlijam.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā” 159
Kokteilis
10 iemesli, kāpēc japāņi “nenoresnē” 7
Lasīt citas ziņas

Lašus un taimiņus iekšējos ūdeņos nedrīkst makšķerēt visu gadu (izņemot Buļļupē, Sausajā Daugavā un Daugavā, posmā no ietekas jūrā virzienā augšup pret straumi līdz 700 m no Rīgas HES, kā arī licencētās makšķerēšanas nolikumos norādītajās vietās un laikā), savukārt jūras ūdeņos tos nedrīkst makšķerēt no 1. oktobra līdz 15. novembrim.

Rudenī, no 1. oktobra līdz 30. novembrim, aizliegts makšķerēt sīgas, strauta foreles un repšus (ripusus).

CITI ŠOBRĪD LASA

Platspīļu un šaurspīļu vēžus nedrīkst ķert no 1. oktobra līdz 30. jūnijam, bet vēžu mātītes ar redzamiem ikriem – visu gadu.

Visu gadu aizliegta jebkura veida makšķerēšana jūrā ietekošo upju un kanālu grīvas rajonā šādās vietās: jūras piekrastes ūdeņos Ventas grīvas rajonā 2 km rādiusā no ietekas, Daugavas, Salacas, Gaujas un Lielupes grīvas rajonā 1 km rādiusā no ietekas, pārējo upju un kanālu ietekas rajonā – 200 m rādiusā no ietekas (izņemot makšķerēšanu no moliem jūras pusē vietās, kas atļautas publiskai pieejai).

Tāds pats aizliegums noteikts 200 m posmā augšup pret straumi no līnijas, kas savieno upju un kanālu pretējo krastu vistālāk jūrā izvirzītos punktus, bet vietās, kur upju un kanālu grīvas rajonā ir izbūvēti moli, – iekšpusē starp moliem visā to garumā.

Vēl aizliegts makšķerēt 100 m posmā lejup pa straumi no aizsprostiem, slūžām, ūdenskritumiem un citām gultni aizsprostojošām ietaisēm. Nedrīkst ķert zivis no tiltiem un zem tiltu konstrukcijām, kā arī tuvāk par 50 m no noteiktā kārtībā apzīmētiem rūpnieciskās zvejas rīkiem, zivkopības sprostiem un zivju ceļu konstrukcijām, kuģu ceļā ostu akvatoriju robežās.

Jāatceras, ka pavasarī no 1. marta līdz 30. aprīlim aizliegta jebkura veida makšķerēšana no laivām un citiem peldošiem transportlīdzekļiem visās ūdenstilpēs (izņemot makšķerēšanu jūras ūdeņos un licencētās makšķerēšanas nolikumos norādītajās vietās). Šajā laikā nedrīkst makšķerēt arī kanālos un caurtecēs, kas savieno ezerus ar upēm, ezerus un upes ar Baltijas jūru vai ar Rīgas jūras līci, kā arī savieno ezerus savstarpēji. Tāpat šajā laikā aizliegts izmantot zemūdens medību rīkus (izņemot jūras ūdeņus un licencētās makšķerēšanas vai zemūdens medību nolikumos norādītās zemūdens medību vietas).

Reklāma
Reklāma

Visu gadu makšķerēšana aizliegta Daugavā – no Rīgas HES aizsprosta 700 m posmā lejup pa straumi, no Ķeguma HES aizsprosta 1 km posmā lejup pa straumi un no Pļaviņu HES aizsprosta 1 km posmā lejup pa straumi, Ventā – no Ventas rumbas Kuldīgā 500 m posmā lejup pa straumi un 200 m posmā augšup pret straumi. Aizliegts makšķerēt Salacā visā tās garumā, Engures ezera (Mērsraga) kanālā, Aiviekstē – no Aiviekstes HES aizsprosta 500 m posmā lejup pa straumi, Braslā – no Braslas HES aizsprosta 1 km posmā lejup pa straumi.

Makšķerēšanas noteikumos vēl uzskaitītas daudzas vietas, kurās makšķerēšana aizliegta noteiktos laika posmos. Pavasarī tā nav atļauta Aiviekstē, no Vesetas jaunās gultnes grīvas augšup pret straumi līdz Aiviekstes HES aizsprostam – no 16. marta līdz 31. maijam, bet Aiviekstē un Lubāna ezerā 100 m posmā uz abām pusēm no slūžām – no 16. marta līdz 15. maijam. Savukārt Lubāna ezerā, Ziemeļu dambim pieguļošajā daļā 1400 m posmā gar krastu un ezerā 600 m posmā no krasta (no Rēzeknes upes grīvas līdz dambja pagriezienam) aizliegts makšķerēt no 1. oktobra līdz 30. aprīlim. Rēzeknes upē, no grīvas (pie Lubāna ezera) augšup pret straumi līdz tiltam pie apdzīvotās vietas “Žogoti”, zivis nedrīkst ķert no 1. oktobra līdz 30. aprīlim.

Toties Daugavā, no moliem un no tās ietekas Rīgas jūras līcī 6,5 km posmā augšup pret straumi līdz augstsprieguma pārvadam Rīgas pilsētas teritorijā, kā arī Buļļupē, Loču kanālā un Sarkandaugavā makšķerēt nedrīkst no 1. maija līdz 31. maijam.

No 1. aprīļa līdz 31. maijam makšķerēt aizliegts Liel­upes baseinā šādās vietās: Lielupē – no Staļģenes tilta augšup pret straumi līdz Mūsas un Mēmeles satekai lejpus Bauskas pilsdrupām, Mēmelē – no grīvas līdz gājēju tiltam Bauskā, Mūsā – no grīvas līdz tiltam pie autosporta kompleksa, Slocenē (Pulkainē) – starp Valguma ezeru un Kaņiera ezeru, Vecslocenē un Slocenē starp Slokas ezeru un Lielupi.

Makšķerēšanas noteikumos uzskaitītas arī daudzas vietas, kur aizliegts makšķerēt no 1. oktobra līdz 30. novembrim vai no 1. oktobra līdz 31. decembrim.

Svarīgi

• Ja pieķērusies zivs, kuru nav atļauts paturēt, makšķernieka pienākums ir, izmantojot visus nepieciešamos palīglīdzekļus un paņēmienus, to saudzīgi uztvert, atbrīvot no āķa un palaist atpakaļ ūdenī. Ja nav iespējams āķi saudzīgi izņemt no zivs mutes, makšķerauklu pārgriež. Nekavējoties jāpalaiž arī tie vēži, kurus nedrīkst paturēt.

• Nēģus makšķerēt ir aizliegts!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.