Kopš šodienas kafejnīcu un restorānu terašu apmeklētāji var baudīt maltīti ar apkalpošanu pie galdiņa.
Kopš šodienas kafejnīcu un restorānu terašu apmeklētāji var baudīt maltīti ar apkalpošanu pie galdiņa.
Foto: Timurs Subhankulovs

No šodienas mūsu valstī atkal atļauts ieturēt maltīti kafejnīcu terasēs. Ar ko jārēķinās apmeklētājiem? 37

Ieva Ēvalde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

No šodienas mūsu valstī atkal ir atļauts ieturēt maltīti kafejnīcas vai restorāna āra terasē. Līdz ar to ir pielikts punkts pusdienošanai, piespiedu kārtā sēžot uz ietvju apmalēm un citās ēšanai nepiemērotās vietās.

Ēdināšanas uzņēmumi par iespēju atvērt āra terases iestājušies jau kopš šīs sezonas pirmajiem siltajiem pavasara saules stariem. Līdz ar to daudzas kafejnīcas bija pilnībā gatavas uzņemt klientus terasēs jau pirms nedēļas un divām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Rīgā vien apmeklētājus šodien gaida 309 āra terases, bet vēl 68 cer saņemt darbības atļaujas tuvākajā laikā. Latvijas Restorānu biedrībai (LRB) nav ziņu, cik terases varētu šodien uzņemt apmeklētājus visas Latvijas mērogā.

“Tā ir katra kafejnīcas un restorāna īpašnieka biznesa izšķiršanās,” vērtē LRB prezidents Jānis Jenzis.

Tomēr viņš pauž gandarījumu, ka nozare var sākt strādāt un elpot, bet darbinieki, kas pusi gada pavadījuši dīkstāvē, atgriezties pie darba ikdienas.

Strādās līdz 21.00

Pagājušajā nedēļā, ignorējot valdības lēmumu, kas paredzēja terašu atvēršanu vēl novilcināt, LR Saeima pauda gandrīz vienbalsīgu atbalstu kafejnīcu terašu darbības atsākšanai jau no 7. maija.

Valdībai gan jo­projām ir iespēja atkarībā no epidemioloģiskās situācijas apturēt šo pakalpojumu sniegšanu. Tāpat arī valdības kompetencē ir noteikt epidemioloģiskās drošības prasības ēdināšanai ārtelpās.

Divas dienas pirms noteiktā datuma tika publiskota informācija, ka skatīšanai valdības sēdē tiek virzīts Veselības ministrijas priekšlikums par aizliegumu āra terasēs tirgot alkoholiskos dzērienus, ko valdība vakar tomēr neakceptēja.

Toties ministri vienojās, ka klientus terasēs varēs apkalpot līdz 21.00, nevis stundu ilgāk, kā bija lemts iepriekš. Pārējā laikā tajās varēs izsniegt ēdienu līdzņemšanai.

Apmeklētājiem jārēķinās arī, ka pie viena galdiņa drīkst atrasties ne vairāk kā četras pilngadīgas personas no divām mājsaimniecībām.

Reklāma
Reklāma

Pusdienotāju skaits pie galdiņa var būt lielāks vienīgi tad, ja maltītē piedalās arī klientu nepilngadīgie bērni.

Terašu īpašniekiem jānodrošina, ka starp galdiņiem ir divu metru distance vai arī izvietotas norobežojošas sienas. Tāpat arī kafejnīcu apmeklētājiem, pārvietojoties terasē, ir jālieto sejas maskas.

LRB prezidents Jānis Jenzis norāda, ka nozare ir gatava ievērot visus epidemioloģiskās drošības pasākumus.

“Drīzumā gatavojamies parakstīt nozares un uzraugošo ministriju kopīgu memorandu ar aicinājumu mūsu kolēģiem un arī viesiem būt atbildīgiem un ievērot epidemioloģiskās drošības prasības. Mēs vēlamies ne tikai īsu satikšanos, bet iespēju pavadīt kopā ilgstošu laiku,” stāsta Jānis Jenzis.

“Papildus tam ar Darba devēju konfederācijas atbalstu esam izstrādājuši jaunas droša darba vadlīnijas darbiniekiem, kas tapušas papildus tām, ko pērn martā izstrādājām kopā ar Pārtikas un veterināro dienestu.”

Pulcē ēdinātājus piknikam

Tikmēr atsevišķos reģionos viesmīlības uzņēmumi, kā arī kultūras iestādes un vietvaras institūcijas atļauju ēdināšanas uzņēmumu brīvākai darbībai gaida ne mazāk kā paši ēdinātāji. Jau tagad ēdinātājiem tiek piedāvātas dažādas sezonālas sadarbības platformas.

Piemēram, Sigulda iecerējusi restorānu un kafejnīcu terašu iesaisti maija nogalē plānotajos pilsētas svētkos.

“Aicinām Siguldas uzņēmējus pieteikt savas āra terases dalībai svētku piedzīvojuma spēlē,” mudina svētku organizatori.

Savukārt Dobelē notiek aktīva gatavošanās ceriņu ziedēšanas laikam, līdz ar to divas nedēļas nogales maija beigās tiks atvēlētas improvizētam ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju piknikam.

Paredzēts, ka dažādu veidu maltīti, kuru brīvā dabā pilsētas viesiem piedāvās vietējie un tuvējo reģionu ēdināšanas uzņēmumi, varēs ieturēt gan pilsētas kultūras nama apkārtnē, gan arī viesu nama “Pilsētas māja” plašajā pagalmā.

Vairāk nekā pushekt­āru lielajā platībā, ērti distancējoties, viesu nama saimnieki piedāvā iespējas iebraukt ar savu ēdināšanas busiņu vai “iestumt savu vafeļpannu, kafijas ratiņus, pankūku pannas” u.c.

Viesu nams ēdinātājiem sola elektrības pieslēgumu, labierīcības, trauku mazgāšanas iespēju, kā arī piedāvā galdus, krēslus un stāvgaldus.

“Vēlējāmies sarīkot patīkamu atkalredzēšanos, tomēr to darīt, ievērojot visus striktos epidemioloģiskos nosacījumus,” stāsta viesu nama “Pilsētas māja” saimniece Anda Tivča.

“Šis laiks ir bijis sarežģīts visiem, taču mums ir izdevies izturēt. Tagad ir jāmeklē veidi, kā pastāvēt un piedāvāt savus pakalpojumus cilvēkiem arī turpmāk.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.