Tirza oktobra beigās laivotājiem sagādāja vairākus pārsteigumus – gan ar zemo ūdens līmeni, gan agro ledu pie aizsprostiem. Foto – Zigmunds Bekmanis

Pirmais pārsteigums – ledus 0

Pēc apmēram četriem noairētiem kilometriem parādās pirmās brīdinājuma zīmes – pakrastes meldrājā vižņo ledus. Upe pamazām kļūst platāka. Startā tā bija septiņus astoņus metrus plata, bet tagad sasniegusi jau divdesmit un vietām pat vairāk metru platumu. Tas arī saprotams, jo tuvojas mūsu pirmais pārbaudījums – Āža dzirnavu dambis, uz kura uzcelta mazā spēkstacija. Uzplūdinājumā straumes nav un pēdējo nakšu sals Vidzemē līdz pat mīnus 10 ⁰C ir pārvilcis tam plānu ledus spoguli. Sākumā ledus zem mūsu laivu ķīļiem viegli lūst, bet, tuvojoties aizsprostam, arvien grūtāk tikt uz priekšu, līdz pienāk brīdis, kad laiva uzslīd uz ledus un vairs nav vadāma, jo tas jau ir pāris centimetrus biezs. Arvīds kā pieredzējušākais no mums vēl mēģināja kapāties ar airiem, taču attālums līdz dambim bija pārāk liels un nācās padoties. Pa tikko izlauzto ūdens ceļu griežamies atpakaļ un meklējam vietu, kur izsisties krastā.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Lasīt citas ziņas

“Lai nu ko, bet to es nebiju paredzējis,” spiests atzīt Arvīds. Kaut gan kajaki ir samērā viegli, vairāk nekā kilometru tos velkot pa zemi, rokas tomēr nogurst. Turklāt ceļā līdz dambim mums jāpārvar ne tikai pļava, bet arī elektriskais gans un koka žogs ar augšpusē uzvilktām dzeloņdrātīm. Kad nu beidzot esam galā, ar baudu atkal sēžamies laivās, bet prieki ir īsi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.