Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto: SHUTTERSTOCK

Kāpēc lauku piens pēc uzvārīšanas kļūst staipīgs? 30

Daudzu ikdienas uzturā piens ir neiztrūkstoša sastāvdaļa. Lai arī šī produkta īpašības šķiet labi iepazītas, dažkārt tas sagādā pārsteigumu.

Reklāma
Reklāma
Veselam
6 pārtikas produkti, kas “pa taisno” uzaudzē punčuku
Mājas
Šie suņi mirst samērā jauni – šķirnes ar īsāko dzīves ilgumu
Tramps ir pārliecināts, ka karā uzvarēs Krievija? Par to liecina daži izteikumi 214
Lasīt citas ziņas

“No zemnieces pērku lauku pienu, to uzvāru un pēc atdzesēšanas ievietoju ledusskapī. Pēc dažām dienām piens kļūst staipīgs. Kāpēc tā notiek?” jautā Pēteris K. Iecavā.

Pienam, arī vārītam, ir noteikts derīguma termiņš. Vārot pienu, visi mikroorganismi neiet bojā, arī piena atdzesēšana, kas ir lēns process (arī tad, ja katlu ievieto aukstā ūdenī), veicina to tālāko darbību.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mikroorganismi, kas turpina vairoties pat ledusskapja temperatūrā, lēnām sadala piena olbaltumvielas, veidojot staipīgu, nepatīkamas smaržas pienu. Lai piens būtu bez pārsteigumiem, uzkarsētais produkts jāizlieto trīs dienās.

Pērkot pienu no zemnieces, ieteicams apvaicāties, kad tas iegūts (tajā dienā, iepriekšējā vai aizvakar), un, atnesot mājās, nevajadzētu pirms karsēšanas pāris dienu turēt ledusskapī. Karsēt vajag uzreiz!

Konsultējusi Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas katedras vadītāja profesore Inga Ciproviča.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.