Foto – Shutterstock

Labas kāpnes − drošas kāpnes 1

Neatsverams aspekts ir drošība, tāpēc bieži vien kāpņu neatņemama sastāvdaļa ir margas. Tām ir divas būtiskas prasības – jāspēj noturēt cilvēku un jābūt gludām, lai netraumētu rokas. Vairākstāvu mājā nedrīkst aizmirst par maziem bērniem. Domājot par drošību, vismaz augšējā stāvā nepieciešams ierīkot režģi, lai pasargātu bērnus no kritiena. Tāpat nevajag piemirst par mājdzīvniekiem, kuri arī jutīsies drošāk, pārvietojoties pa kāpnēm ar margām, it īpaši, ja būs arī pagriezieni.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Lasīt citas ziņas

Ja mājā ir bērni, jāatceras par margu horizontālajiem un vertikālajiem balstiem, uz kā bērniem patīk kāpt vai caur ko izbāzt galvu. Izgatavojot kāpnes, šie faktori jāņem vērā. Starp margu vertikālajiem balstiem ieteicama apmēram 10–15 cm liela atstarpe.

Ļoti bīstamas ir kāpnes bez sānu vaigiem un bez margām. Tās izskatās moderni un mūsdienīgi, jo viens pakāpiena gals ir piestiprināts pie sienas, bet otrs gals ir bez stiprinājuma, taču tās nerada drošas pārvietošanās iespaidu.

UZZIŅA

CITI ŠOBRĪD LASA

• Izgatavojot kāpnes, jāatceras, ka nevienāds pakāpienu augstums ir rupja un bīstama kļūda, kas var izraisīt traumas.

• Kāpnes var būt stāvākas vai lēzenākas, bet svarīgākais ir solis. Daļa, kur tiek likta pēda, ir 26 cm. Ja ieteicamais cilvēka gājiena solis ir 45 cm, pakāpienu augstumu aprēķina šādi: 45 – 26 = 19 cm.

• Biežākā problēma, būvējot māju, – netiek atstāts pietiekami daudz vietas kāpnēm.

• Cenu ietekmē kokmateriāla izvēle, kāpņu veids (taisnās, L formas, ar vai bez starplaukumiem u.c.), kā arī kāpņu augstums un pakāpienu skaits. Aptuvenās koka kāpņu izmaksas ir 2100 eiro + PVN, lēš Oskars Priede.

SVARĪGI

• Kāpnes izgatavo aptuveni 2–3 nedēļu laikā, montāža ir atkarīga no sarežģītības pakāpes, bet ierīkošana var aizņemt pat nedēļu.

• Kāpnēm ieteicams izvēlēties cietāku koku – osi vai ozolu.

• Pakāpieni ir pakļauti slodzei un nolietojumam, tāpēc pakāpieni vaigos, savienojuma vietās jāieziež ar silikonu, lai kāpnes nečīkstētu.

• Kāpnes ar pretpakāpieniem ieteicams izvēlēties, ja mājā ir mazi bērni un starp pakāpieniem ir liels augstums. Tad zem kāpnēm neuzkrāsies arī netīrumi.

• Mērīšana ir ļoti precīzs darbs, tāpēc to labāk uzticēt kāpņu izgatavotājiem.

• Mājoklī ar maziem bērniem ieteicams kāpnes aprīkot ar režģi, lai viņi negūtu traumas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.