Trūkst darbaspēka 1


Pieprasījums pēc izaudzētā ir liels, taču šobrīd saimniecību vairs nav iespējams būtiski paplašināt, jo Zemgalē brīvu zemju vairs nav. Šobrīd ražotāja aizvien vairāk izjūt kvalificēta darbaspēka trūkumu. “Nav vairs kas strādā. Divas meitenes ir prom, Īrijā. Pamatā strādā darbinieki, kas mums ir uzticīgi jau gadiem. Taču vajadzētu vēl, jo realizācija ir darbietilpīga. Daudz ražojam dažādus zaļumus, līdz ar to ir liels roku darbs,” stāsta saimniece. Lai nezaudētu lojālos darbiniekus, saimniecībā viņus nodarbina arī ziemas laikā, kad darba ir mazāk. Saimniece atklāj, ka kartupeļi tiek šķiroti ar rokām, lai gan atbilstošs šķirošanas agregāts ir iegādāts.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Lasīt citas ziņas

Savulaik, strādājot pie ekonomikas prognozēm par zemnieku saimniecību optimālo lielumu, šie rādītāji sasniedza 50 – 100 ha, bet šobrīd prognozes jau pārsniegtas vairākkārt. “Tolaik prognozējām, ka Latvijas lauki sastāvēs no ģimenes saimniecībām, tāpēc būs sakārtota gan lauku vide, gan infrastruktūra. Bet tas viss aizgāja pa citu ceļu. Tolaik arī valdīja uzskats, ka vajag specializēties. Lai arī kāposti bija viena no manām mīļākajām kultūrām, tomēr nespecializējos. Kāpēc? Vienugad kāpostiem ir laba cena un raža bagātīga, bet uzreiz nākamajā gadā visi strauji palielina platības, rodas pārprodukcija un cenas ir lejā. Un tā tas notiek jau 20 gadus. Tāpēc labāk audzēju dažādas kultūras – pilnu grozu, jo ar vienu vien kultūru var noiet zem ūdens,” atklāj saimniece. Dažreiz sortimentā jeb dārzeņu grozā ir ap 20 kultūru, un klientiem tas patīkot, jo pastāv izvēles iespējas. Ar izaudzēto z/s “Meistari” savus klientus spēj nodrošināt gandrīz visu gadu, izņemot vienu mēnesi – jūniju, kad jaunā raža vēl gatavojas. Ja saimniecībā būtu nepieciešamās aukstuma kameras, tad dārzeņu sezona paildzinātos, bet saimniece neslēpj, ka tas prasītu lielus finansiālos ieguldījumus. Z/s “Meistari” līdz šim jau realizējuši vairākus ES projektus, tostarp uzbūvēta jauna noliktava, iegādāta nepieciešamā augsnes apstrādes un dārzeņu novākšanas tehnika.

Vērtējot situāciju nozarē, z/s “Meistari” pārvaldniece atzīst, ka pēdējie divi gadi dārzeņu ražotājiem ir uz izdzīvošanas robežas. Viņa pati jau reizēm apsvērusi domu, vai nevajadzētu mainīt kultūras, pievēršoties graudkopībai. Darbaspēka trūkums un zemās cenas – galvenie iemesli šādām pārdomām. Par realizāciju gan nevarot sūdzēties. Saimniece novērojusi, ka Latvijas precei ir labs noiets – pircēji labprāt tai dod priekšroku, un tas nozīmē, ka patriotisms ir cieņā. Viņa ir pārliecināta, ka šis process ir jāveicina, aicinot pircējus vairāk izvēlēties vietējos ražojumus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.