Linda Riekstiņa-Šnore ir izveidojusi 400 m2 lielu ražošanas cehu, kurā nodarbina 15 cilvēkus un lielu daļa sava dizaina zīmola “Ettetete” produkcijas eksportē.
Linda Riekstiņa-Šnore ir izveidojusi 400 m2 lielu ražošanas cehu, kurā nodarbina 15 cilvēkus un lielu daļa sava dizaina zīmola “Ettetete” produkcijas eksportē.
Foto – Andris Ozoliņš

  2

Kā top bizness

Sākums bija skarbs. Lai veiktu tādu uzrāvienu, jaunajai ģimenei bija jāstrādā septiņas dienas nedēļā un visu diennakti, piedevām jātiek galā ar diviem maziem bērniem. Nedēļas beigās reizēm kontā nebija palicis ne centa, bija jāskatās, ko darīt, kā izgrozīties… Un tā divus gadus.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 skaitļiem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

Pirmo reizi par šo nodarbošanos kā biznesu varēja runāt tikai tad, kad Linda uzrakstīja pirmo LEADER projektu finansējuma iegūšanai iekārtu iegādei. Tad pirmo reizi ideja tika uzlikta uz papīra un skaitļi salikti tabulās, lai redzētu, vai ideja vispār dzīvotspējīga. Projektu apstiprināja, tā kopējās izmaksas bija 16 879,50 eiro, no kuriem 9765 eiro ir Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansējums un 7114,50 eiro bija pašu līdzfinansējums. Vietējā rīcības grupa “Zied zeme”, kā arī Lauku atbalsta dienests un AFI “Altum” Šnorēm noticēja, un tad arī pašiem meistariem kļuva vieglāk ticēt sev un iet tālāk.

Nu jau ir uzrakstīts otrais LEADER projekts, kas ir apstiprināts ar 19 875 eiro publisko līdzfinansējumu un tiks noslēgts līdz aprīļa beigām. No pagraba ražotne pārcēlās uz plašākām telpām. Šobrīd darbnīcā top bērnu krēsliņš “Rīta zvaigzne”, šūpulītis “Latvju raksti”, kāpslītis “Step up” un firmas lepnums – transformeris “Step’n’sit”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tā ir 90 cm augsta, 15 mm bieza, izturīga bērza saplākšņa konstrukcija, kurā bērns var ierāpties pats un darboties ar rokām uz virtuves galda virsmas. Salokot uz pusi, tas veido bērna galdiņu un krēsliņu. Montāžas procesu nodrošina droši fiksatori. Kāpslītis tiek apstrādāts ar laku vai krāsots ar trīs veidu ūdens bāzes krāsām. Tas ir parocīgi nelielās dzīvojamās platībās, jo aizņem daudz mazāk vietas nekā galdiņš, krēsliņš un kāpslītis atsevišķi! Šobrīd tirdzniecība, pateicoties interneta resursiem, ir ļoti vienkārša. Ieliec informāciju par preci kādā sociālā tīkla portālā un gaidi pircēju. Tikai jāprot preci pasniegt un pateikt īstos vārdus.

“Mums ir pastāvīgi veikali, ar kuriem sadarbojamies. Reizi mēnesī kādam itāļu uzņēmējam gatavojam veselu paleti. Rindā pēc kāpslīšiem vietējie pircēji stāv nedēļu vai divas,” piebilst Linda.

Ette un Tete

“Rotaļīgais nosaukums “Ettetete” tapa noklausīts no jaunākā bērna, kas visu, kas bija svarīgs, visu pasauli sauca par ette, katra mēbele bija ette. Tam vēl pievienojās vārdiņš tete (no tētis) un sanāca ettetete. Šajā vārdu kombinācijā bija kaut kas maģisks un to paturējām. Iespējams, tas mums nes veiksmi. Tagad vēlamaie, lai katram bērnam būtu sava Ette. Toties produkta zīmola grafisko dizainu veidoja mana māsa Ieva,” stāsta Linda.

“Dizainā mēģinām pieturēties pie atturīgā minimālisma stila un iztikt bez tādiem dekoriem kā puķītēm vai putniņiem. Vispieprasītākā ir baltā krāsa, ko vēlas divas trešdaļas pircēju. Tomēr toņus variējam un taisāmies izmēģināt pat melno krāsu.

Nākotnē gribam saglabāt savu produktu unikalitāti un nepadoties kārdinājumam štancēt lietas, kas jau ir tirgū. Pasaulē tāpat ir lietu pārprodukcija. Domājam par to, lai mūsu produkti nebūtu vienkārši atkārtojums, bet lai tiem būtu sava pievienotā vērtība. Produktiem, kam redzam perspektīvu, reģistrējam starptautisku dizainparaugu. Protams, tas nepasargā no plaģiāta, bet vismaz nedaudz sarežģīs dzīvi tiem, kuri paši neko nespēj. Esam reģistrējuši dizainparaugu kāpslītim galdiņam, kā arī jaunākajam produktam – modificējamam Pikleres trijstūrim “Mopitri”. Tā ir koka konstrukcijas, kas palīdz bērnam droši vingrināties.

Reklāma
Reklāma

Mūsu vīzija ir kļūt par labiem darba devējiem, kur darbinieki jūtas droši, pārliecināti par savu darba vietu, kur atalgojums ir atbilstošs, lai varētu nodrošināt ģimeni. Vēlamies sev plašākas telpas, jo pašreizējās jau ir stipri par mazu,” nākotni iezīmē zīmola “Ettetete” veidotāji.

Vērtējums: arī ērts, ne tikai smuks

Laura Grēviņa, bloga “www.viensplusviens.lv” autore un divu bērnu māmiņa: “Man mājās ir divas “Ettetete” zīmola bērnu mēbeles – krēsliņš un transformējamais kāpslītis. Lietas kalpo jau vairāk nekā gadu, ir ļoti mīļas un praksē sevi parādījušas no labās puses. Man patīk to kāpslīša dizains, tas ir foršs, saprotams un arī ērts, ne tikai smuks. Kāpslītis ir nolikts man blakus virtuvē un mazulim nav jāčīkst, kad viņš grib redzēt, ko māte tur augšā dara. Tagad viņš ātri uzrāpjas un nostājas man blakus. Tā mazulis var piedalīties ēdiena gatavošanas mistērijās. Bērns pie kāpslīša ir pilnīgi pieradis, brīvi uzrāpjas un norāpjas, mēģina to aizstumst uz to vietu, ko ir noskatījis. “Ettetete” ir ģimenes uzņēmums, kurš savu produkciju vispirms pārbauda savās mājas, ar saviem bērniem un tikai tad piedāvā pircējiem No tiem, kas ir izmēģinājuši, saņemtas tikai pozitīvas atsauksmes.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.