Māris Kučinskis
Māris Kučinskis
Foto – Valdis Semjonovs

Nesen nācāt klajā ar novērojumu, ka koalīcijā pirms vēlēšanām sākušās gaiļu cīņas. 44

Šajās cīņās vēl neknābj, bet bužina un izrāda spalvas. Aizvien vairāk uzdod valdībai visu ko, iesniedz likumprojektus, un politiķi sacenšas priekšvēlēšanu gadā. Kā gādāt lielākas pensijas, kā pazemināt vai atcelt nodokļus.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
TV24
Banka darba samaksu pārskaita tiesu izpildītājam, neskatoties, ka parādnieka apgādībā ir trīs nepilngadīgi bērni. Advokāts skaidro, vai tā var
TESTS: atbildi uz 10 vienkāršiem jautājumiem un mēs pateiksim, cik izglītots tu esi!
Lasīt citas ziņas

Cik saprotams no ornitoloģijas, tad tēviņiem ir tās krāšņākās spalvas.

Gaiļi parlamentā ir vairākumā.

Nu jā, un termins “vistu cīņas” nav dzirdēts. Vai nav sācies cīniņš par SAB direktora amatu?

Kandidāti piesakās.

CITI ŠOBRĪD LASA

Maizīša darbs ir tik slepens, ka cilvēkiem grūti novērtēt.

Ne velti Nacionālās drošības padome ar Valsts prezidentu priekšgalā izraudzīsies piemērotu kandidātu.

Jūs esot aprunājies ar prezidentu par šo tematu.

Jā, vienojāmies par apspriešanos, kad prezidents atgriezīsies no olimpiskajām spēlēm. Esošo situāciju paanalizēsim.

Kā jūs vērtējat direktora Maizīša veikumu?

Mūsu sadarbība bijusi laba. Kur esam piesaistījuši Maizīša vadīto biroju lielos investīciju projektos, drošība bijusi nodrošināta. Man neliekas, ka ar SAB direktora amatlietu jāeksperimentē, piesaistot kandidēšanai apkārt staigājušās “zvaigznes”.

Sakarā ar diviem valdības gadiem jūs pašu arī vērtē. Eksprezidents Zatlers sacīja – Kučinskis nosvērts, virza darbus uz priekšu, ar ko iemantojis cilvēku uzticību. Taču ārpolitika esot miglā tīta. Lūdzu, iepazīstiniet Zatleru ar savu kursu.

Nav “manas ārpolitikas”. Valstij ir kopējais kurss. Briselē lai bez mums nepieņem ES svarīgus lēmumus. Esam par integrāciju, gribam būt ES kodolā, bet, katru punktu rūpīgi apsverot atbalstoši nacionālajām interesēm. Šķiet, beidzot esam nonākuši līdz atklāsmei, ka jāpievienojas ziemeļnieku blokam. Starp baltiešiem un skandināviem norit intensīvāka viedokļu apmaiņa, un tie bieži ir sakritīgi, īpaši sociālajā pusē. Ziemeļu valstīm aizvien pievienojas Nīderlande. Ja mēdz būt viedokļu atšķirības, tad cenšamies saskaņot to, ko var. Kopumā Baltijas un ziemeļvalstu savienība varētu iezīmēt centrisku pozīciju.

Reklāma
Reklāma

Vai mums nevajag vairāk turēties kopā ar Višegradas grupas valstīm, kā to domā daži novērotāji?

Latvijas politiskajā spektrā, arī parlamentā ir visai liels Centrāleiropas valstu politikas piekritēju spārns. Tie tiecas pēc asākas pretstāvēšanas Briselei. Ne viss, kas nāk no Višegradas grupas, ir akceptējams, bet attiecības ir samērā ciešas. Protams, Baltijai svarīga valsts ir Polija. Ar to mūs saista enerģētiskās drošības, transporta, aizsardzības jautājumi. Agrākā redzējumā Latvijai no svara bija tranzīts. Tagad, piemēram, negaidīti parādījusies gaisa transporta niša, kad kravas no Āzijas sūta ar “Air Baltic” un caur Rīgu uz Krieviju un citur austrumpusē. Acīmredzot biznesam taisnākais ceļš ne vienmēr ir izdevīgākais, tas atrod labākus savienojumus. Taču pašlaik Latvija parāda augsto intelektuālo potenciālu jomā, kur varēšana arvien pieaug. Lēnām esam sapratuši, kur esam, kas esam un kāda ir mūsu nākotne. Un nākotnē īpaši jaunatnei jāsaprot, cik būtiski mācīties tur, kur iegūst kvalitatīvas zināšanas, lai pēc tam nav jāapmeklē lektoriji, kur Īrijas uzņēmēji stāsta par sēņu lasīšanas iespējām.

Jūs būsiet ZZS premjera kandidāts, gatavs vēl četrus gadus vadīt valdību. Kādu vēsti plānojat nodot cilvēkiem priekšvēlēšanu kampaņā?

Divu gadu laikā, kā ceru, esam piedāvājuši cilvēkiem jaunu valdības vadīšanas modeli – saprast, ko un kāpēc to darām. Neaizraujoties ar eksperimentiem un straujām kustībām, vietā liekot mērķtiecīgākus pasākumus. Pagātnē palikuši skandāli, piemēram, ap KNAB, koalīcijas partneru savstarpējie kari. Katrs dara savu darbu, un tāpēc man ne visai patīk stihiska izlaušanās gaiļu cīņās. Ekonomika, ekonomika un ekonomika būs tas, kas mūs dzīs uz priekšu. Bet sabalansētā veidā.

Lasītāji piekodināja dabūt no Kučinska apstiprinājumu, ka ZZS pirmais partneris nebūs “Saskaņa”.

Bet valsts interešu vārdā?

Tas būtu pretēji valsts interesēm. Es jau gribētu, lai izdzīvo “Vienotība”.

Vai, cik visi esat skumīgi līdzjūtīgi!

Mūsu partnerība ir pārbaudīta, un samērā skaidrs, ka ar NA tā turpināsies. “Vienotības” vēlēšanu izredzes ir neskaidras. Es būtu apmierināts ar divu partiju koalīciju, bet tas nu gan ir vēlētāju ziņā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.