Foto – LETA

Zemei naudu netaupa 0

Substrātu ieteicams iegādāties ar uzviju. Ja paliks pāri, maisu var aizlocīt un noglabāt, lai visu sezonu varētu papildināt augsni apkārt augiem, jo tā mēdz sasēsties vai jāpārstāda kāda puķe u.c.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Pirms stādīšanas augsni der izvēdināt. Atbrauc kopt kapiņus, atgriež maisam galu, sakrata un atslien pret koku, kamēr veic stādīšanas priekšdarbus. Ja substrāts sauss, to var daļēji samitrināt maisā. Speciālists iesaka Latvijā ražoto substrātu salaistīt, kad tas iebērts paredzētajā vietā, jo tajā jau ir aptuveni 40% mitruma. Praksē pārbaudīts – šādi sagatavota augsne spēj divas nedēļas apgādāt augu ar visu vajadzīgo.

Pirms ber substrātu, bedri zem tā krietni salaista. Zemi piepilda līdz apmalītes augšpusei. Laistot un stādot tā mazliet sasēdīsies. Tā tam jābūt, lai vēlāk ērti aplaistītu puķes un melnzeme nenotecētu kopā ar augiem domāto ūdeni.

CITI ŠOBRĪD LASA

! Vienai kapa kopiņai, kam ir 10 cm augsta apmalīte, vajag aptuveni 35 l substrāta.

Ēdelīgajiem barību atjauno

Ja vēlas uz kapa stādīt puķes, substrātu maina katru gadu, citādi nekāda skaistuma nebūs, jo substrātu piesakņo un izmanto ne tikai speciāli stādītie augi, bet arī tuvumā augošie koki, dzīvžoga krūmiņi, kas pamanās iesūtīt savas saknes gardajā maltītē. Nelīdzēs pat agrotīkla vai ģeotekstila klāšana. Pat zemē ieraktam puķu podam sakne atradīs caurumiņu apakšā. Sevišķi nejauki ir lielie lapu koki, bet priedes ir mazāk ēdelīgi kapu kompanjoni.

Izturīgākie augi, piemēram, tā sauktās rāzītes, uz kapa var augt ilgāk, vairākus gadus, un augsni maina, tos pārstādot. Ilggadīgus apstādījumus stāda speciālajā augsnē un vēlākajos gados tikai piebaro. Tiem pašiem nāksies cīnīties ar konkurentiem par barības vielām.

Speciālās kapu augsnes virskārtā vairākas reizes sezonā var ierušināt firmas “Bioefekts” gatavoto preparātu kapu stādījumiem. Tas bagātina augsni, veicina ziedēšanu un uzlabo ziemcietību. Atsevišķi preparāti paredzēti arī skuju koku un rododendru spēcināšanai, lai tie labāk augtu un ziemotu.

! Lai būtu papildu barības vielas, pirms stādīšanas vai vēlāk kapu augsnei var pievienot slieku humusu. Kūtsmēsli un komposts kapos neder, jo tie ir nezāļu pilni, reizēm uzdīgst pat dilles un tomāti.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.