Jānis Kinna
Jānis Kinna
Foto – Timurs Subhankulovs

– Cienījamais Kinna, kā jūs vērtējat augstkalnu tūrisma biznesa izredzes ar trīs gadu viesnīcnieka pieredzi? 5

– Esam apmierināti ar savu izvēli. Visu nopelnīto cenšamies ieguldīt, darba ir ļoti daudz. Viesu māja priekš diviem darbiniekiem prasa gana pūļu, taču, ja mēs kādu cilvēku algotu, tam ienākumu par maz. Redz, mums ir trešais ēdājs – banka, kas ēd regulāri un lielos apjomos. Krīze tagad ir pārdzīvota, taču krīze iemācījusi skaitīt naudu. Grūtāk klājas nevis mūsu “gasthauziem”, bet smalkā gala hoteļiem. Tur tā masa, kas grib dzīvot “četru zvaigžņu” servisā, stipri gājusi mazumā. Ierindas austrietis agrāko jostas savilkšanu diezin vai vairs jūt. Austrija ir sociālisma zeme. Algas skala ir ļoti saspiesta. Labāk atalgotie darba ņēmēji saņem varbūt tikai divarpus reizes vairāk par, piemēram, lielveikala kasieri. Veikalā pelna ap 1000 eiro, un tur strādā samērā daudz austrumeiropiešu, bet kalnos atbildīgais par pacēlāju sistēmu saņem kādus 2500 eiro.

Reklāma
Reklāma

– To panāk ar progresīvo nodokli?

Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
Veselam
Ne vienmēr uzreiz jāķeras pie medikamentiem: 10 produkti, kas palīdz atbrīvoties no sāpēm
Lasīt citas ziņas

– Pēc tradīcijas “spiež kopā” algas. Ir arī progresīvais nodoklis, bet lielākoties tas skar cilvēkus, kam ir kāds rūpals, biznesiņš. Viņi sastāda gada ienākumu deklarāciju. 11 000 eiro peļņai ienākuma nodoklis ir nulle. No 12 000 eiro piemēro likmi 36%, no 25 000 eiro – 50%.

– Mazajiem uzņēmējiem tāds slogs?

– Sociālisms. Medicīnā – kolīdz esi sociālā nodokļa maksātājs, tā praktiski ir bez maksas. Līdzmaksājums ir ļoti simbolisks, maza naudiņa. Latvijā kompensējamās zāles ir tāda kā parodija, turpretī Austrijā ar ārsta recepti kompensācija ir reāla, nevienas zāles nemaksā vairāk par pieciem eiro. Ārstēšanas izdevumi, slimnīcu pakalpojumi arī tiek segti, uzrādot kartīti, kāda ir katram Austrijas sociālā nodokļa maksātājam.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Latvieši brauc uz jūsu viesu namu atpūsties?

– Šogad pieteikušies samērā daudz. Ziemā slēpotāju varbūt bija mazāk nekā citus gadus. Viesnīcai par piepildījumu nav jāuztraucas, bet, protams, mums latvieši ir papildu pluss.

– Kā vērtējat tūrisma biznesa iespējas Latvijā? Latgale – ezeru zeme?

– Domāju, ka viss jau notiek. Bet cik gara ir Latvijas vasara? Trīs mēnešos jānopelna, lai izdzīvotu pārējo gadu? Tas ir grūti. Var pagarināt sezonu, piedāvāt sēņošanu, ogošanu, ziemas makšķerēšanu, bet diez vai sēņotāji gribēs papildu maksāt un padzīvot viesu namā. Latvija – tīra gaisa un zaļa zeme? Tas ir bišķīt par maz pievilināšanai.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.