Foto – Shuttesrtock

Kas vainas pienam?
 – no tā neiznāk rūgušpiens 1

“Kāpēc no veikalā pirkta piena nevar iegūt rūgušpienu? Ko ražotāji pievieno pienam, ka tas vairs nerūgst, bet bojājas?” Inta T. Talsos

Reklāma
Reklāma
Trampam atliek bezspēcībā vien noplātīt rokas: Putins atdzīvina 3 klasiskās Kremļa taktikas
Mēs tāpat vien nepadosimies! Ukraina sāk gatavoties sliktākajam scenārijam
FOTO. VIDEO. “Tur ir ļoti daudz VUGD automašīnu, glābēji kaut kur skrien!” Aculiecinieks ziņo par biedējošu skatu galvaspilsētas centrā 16
Lasīt citas ziņas

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāne, profesore Inga Ciproviča skaidro, ka veikalā tirgo pasterizētu pienu. – Piens ir termiski apstrādāts vismaz 72 grādu vai pat augstākā temperatūrā, lai nodrošinātu nekaitīgu produktu patērētājam. Šādā temperatūrā tiek maksimāli samazināts baktēriju skaits, tostarp pienskābās baktērijas, kas ir atbildīgas par rūgšanas procesu.

Pasterizācijas procesā izdzīvojušās baktērijas nespēj radīt rūgušpienu. Tādēļ velti cerēt, ka izdosies saraudzēt termiski apstrādātu pienu, turot to siltā vietā desmit vai vairāk stundu. Ja to dara, iegūst nevis garšīgu produktu, bet apzināti tiek bojāts piens, veidojot staipīgu, nepatīkami smaržojošu masu. – To nekādā gadījumā nedrīkst lietot uzturā, – brīdina I. Ciproviča.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja vēlas no pasterizēta piena iegūt rūgušpienu, tam jāpievieno karote skāba krējuma, kefīra vai kāda cita (nesalda) skābpiena dzēriena, jāpatur siltā vietā 10–12 stundu – un raudzēts produkts gatavs.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.