Foto: Aija Geida

Kefīra smūtiji – 5 receptes un 8 atziņas par kefīru kokteiļos 0

Kefīrs ir diētisks piena produkts, kas uzlabo zarnu darbību, paātrina vielmaiņu un palīdz samazināt svaru. No tā var pagatavot kokteiļus, dažādojot dzēriena garšu. Piedāvājam izmēģināt piecus smūtijus.

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 6
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Lasīt citas ziņas

ASV smūtiji bija populāri jau pagājušā gadsimta četrdesmitajos gados, bet pie mums šis dzēriens savu uzvaras gājienu sācis nesen. Iespējams, tāpēc, ka nebija blenderu, ar ko dzērienu ātri pagatavot. Smūtijos tiek sakulti augļi, dārzeņi vai ogas, līdz ar to sastāva ziņā tie ir vērtīgāki par iztvaicētu vai izspiestu sulu.

Smūtijus var pagatavot no piena, jogurta, sojas un mandeļu piena, paniņām, kefīra, sūkalām un pat ūdens! Ar izvēlēto šķidrumu tikai rūpīgi jāsakuļ augļi, ogas, dārzeņi vai zaļumi. Variāciju ir bezgala daudz! Vasarā smūtijiem gatavošanas beigās pievieno ledu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Svarīgi ir nepārcensties un nesalikt vienā dzērienā daudz sastāvdaļu – garšos dīvaini, un var panākt ātras kājas. Lai dominē viena sastāvdaļa, bet pārējās dod patīkamu garšas akcentu kopējā ansamblī.

Ar plūmēm un avokado

• 400 ml kefīra

• 1 gatavs avokado

• 8 žāvētas plūmes

• Tējkarote maltu linsēklu

• Ēdamkarote medus vai cukura

• 2 ēdam­karotes citrona vai dzērveņu sulas

Avokado nomazgā, notīra un sagriež gabaliņos. Plūmes nomazgā un sagriež mazos gabaliņos (cietās pirms tam izmērcē). Visas sastāvdaļas kuļ blenderī, līdz izveidojas viendabīga masa. Šis ir samērā biezs smūtijs. Ja gribas šķidrāku, var atšķaidīt ar ūdeni vai sūkalām. Garšas dažādošanai pieber izmērcētus lazdu riekstus vai mandeles.

Foto: Aija Geida

Ar brūklenēm

• 400 ml kefīra

• Liela sauja brūkleņu

• Banāns

• ½ bumbiera

• 4–5 mīkstās dateles

• Šķipsniņa malta kanēļa

Banānu nomizo un sagriež ripiņās, bumbierim izņem serdi un sagriež kubiciņos. Datelēm izņem kauliņus un pārgriež uz pusēm. Visas sastāvdaļas sablendē un lej glāzēs.

Foto: Aija Geida

Ar upenēm un ziedputekšņiem

• 300 ml kefīra

• 100 g upeņu

• 4–5 dateles vai ēdamkarote medus

• Banāns

• Tējkarote ziedputekšņu

• Tējkarote linsēklu

Svaigas vai saldētas upenes sakuļ ar kefīru, sagrieztām banāna ripiņām, maltām linsēklām un ziedputekšņiem. Pievieno smalki sagrieztas dateles vai medu un vēl mazliet sakuļ.

Foto: Aija Geida

Zaļais smūtijs

• 400 ml kefīra

• Sauja spinātu

• Selerijas kāts

• Avokado

• ½ skāba ābola

• Tējkarote čia vai citu sēkliņu

Avokado nomizo un sagriež gabaliņos. Ābolam izņem serdi un arī sagriež. Selerijas kātu sasmalcina. Spinātu lapiņas sakapā. Blenderī visu sakuļ viendabīgā masā. Ja vēlas, var pievienot mazliet sāls un maltu melno piparu.

Foto: Aija Geida

Ar tomātiem un zaļumiem

• 400 ml kefīra

• Liels gatavs sarkanais tomāts

• Ķiploka daiviņa

• 3 ēdamkarotes sasmalcinātu zaļumu (lociņi, dilles, pētersīļi)

• Ēdamkarote maltu kaņepju vai citu sēkliņu

• Šķipsniņa sāls un malti melnie pipari

Tomātu sagriež gabaliņos, zaļumus un ķiploku sakapā. Blenderī visu sakuļ viendabīgā masā. Šis kokteilis labi palīdz, ja vēderā pēc svinībām ir smaguma sajūta.

8 atziņas par kefīru smūtijos

1. Kefīra smūtijus var lietot jebkurā ēdienreizē, bet saldos smūtijus neiesaka dzert vakarā. Ar šo dzērienu var pat aizstāt ēdienreizi.

2. Piena kokteiļi atkarībā no sastāva kādam var radīt vēdergraizes, turpretī ar kefīru ir otrādi – tas nevis rada, bet atrisina problēmas.

3. Visgardākie ir tikko sablendēti kefīra smūtiji. Pastāvot istabas temperatūrā, tie atsulojas un kļūst nepatīkami skābeni.

4. Kefīru aizstājot ar paniņām, dzēriens ir vēl diētiskāks un vieglāks. Ja kefīrs šķiet par skābu, tā vietā ņem jogurtu vai lakto.

5. Smūtijs kļūst vērtīgāks, ja pievieno dažādas sēkliņas vai izmērcētus riekstus. Nevajag daudz, pietiek ar tējkaroti sēkliņu un pāris riekstiem uz glāzi.

6. Savukārt, ja vēlas barojošāku smūtiju, var pielikt pāris ēdamkarošu pilngraudu auzu pārslu.

Reklāma
Reklāma

7. Vasarā smūtijus gatavo no svaigām, bet ziemā – no saldētām ogām, tādējādi iztukšojot visus jāņogu, skābo ķiršu, upeņu un plūmju krājumus.

8. Smūtijus nevajadzētu pārsaldināt – saldo sīrupu vietā labāk izvēlēties mazliet medus, žāvētas dateles, aprikozes vai rozīnes.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.