Dabiskā pievilcība 0

Keramikas izstrādājumu viens no lielākajiem plusiem – tie darināti no dabiska materiāla. Šajos traukos ēdiens vai dzēriens ilgāk saglabājas silts. Jāpiemin arī mīnuss – samērā zema mehāniskā izturība. Ja ar māla traukiem apietas nevērīgi, tajos ātri vien var izsist robus vai saskrāpēt glazūru. – Muzejos esmu redzējusi senus māla podus, kas ir pat sastīpoti ar metāla stieplīti. Tas liecina, ka agrāk cilvēki šos traukus uzskatījuši par vērtību, nevis, uzrodoties pirmajai plaisai, tos izmetuši.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
Lasīt citas ziņas

Māksliniece stāsta, ka viņa ikdienā lietojot tikai māla traukus, tāpēc nevarot salīdzināt, vai ēdiens ir garšīgāks, ja to ēd no māla vai cita materiāla trauka. – Māla krūzei ir kāda būtiska priekšrocība – dzēriens ilgāk saglabājas silts, turklāt krūzi iespējams noturēt rokās un pat tās sasildīt, – novērojusi keramiķe.

Kaut Ingrīda Žagata ir ļoti pamatīgi iepazinusi māla dabu, kļūdīties gadījies arī viņai. Reiz no cepeškrāsns izņēmusi karstu māla podu un gandrīz tūlīt palikusi zem auksta ūdens strūklas. Trauks sašķīdis drumslās, jo neizturēja strauju temperatūras maiņu. – Trauku tapšanas brīdī manī ieslēdzas praktiskais latvietis. Visam, ko taisu, primārā ir funkcija, un tad nāk klāt estētika, – savas radošās darbības kodu atšifrē keramikas mākslas meistare.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.