Šanhajas ielās pie Nefrīta Budas tempļa.
Šanhajas ielās pie Nefrīta Budas tempļa.
Foto – Valda Madalāne

Dzīves telpa 0

Ķīna ir mistiska zeme. Te dīvainā veidā pamanījušās sadzīvot vairākas reliģijas: daoisms, budisms un konfūcisms.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Lasīt citas ziņas

Nefrīta Budas templi – 
lielāko budistu templi Šanhajā – no ielas tikpat kā nevar pamanīt, jo Ķīnā dīvainā veidā cieši līdzās sadzīvo pilnīgi atšķirīgi arhitektūras stili: milzīgi stikla un betona debesskrāpji, kas pārsteidz ar saviem izmēriem, un šeit ierastie namiņi ar augšup uzliektiem jumtu galiem un lauvu figūriņām.

Ķīnas pilsētās nepārtraukti notiek dzīvojamo ēku celtniecība. Tiesa, ne tālab, ka valstī ir pārapdzīvotība, bet lielākoties tālab, ka pakāpeniski tiek nojaukti vecie, neizskatīgie grausti, iedzīvotājus pārceļ uz daudzstāvu ēkām jaunajos kvartālos – dažkārt tālu no vecās vietas, pilsētas perifērijā. Ne visus tas priecē – daudziem emocionāla piesaiste vecajai vietai ir stiprāka pat par valdības piešķirto pārcelšanās pabalstu. Lauku apvidos jauni nami vecajā vietā tiek būvēti daudz biežāk.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ķīnā dzīvoklis vai māja var būt privātīpašums, taču zeme arvien pieder valstij. Pat zemnieks, kurš savulaik, rokot aku, ūdens vietā atrada Terakotas armiju, bez kompensācijas bija spiests atstāt savu iekopto zemes gabalu un pārcelties citviet.

Tomēr, pārceļoties uz citu vietu piespiedu kārtā, katrai ģimenei pienākas tikpat liela dzīvojamā platība, kāda tā bija vecajā vietā. Lai ievāktos lielākā dzīvoklī, par starpību starp vecā mitekļa un jaunā dzīvokļa platību ir jāpiemaksā pašiem.

Mūsdienīgai trīs cilvēku ģimenei ierasts dzīvot 80 – 90 kvadrātmetru dzīvoklī, kura izmaksas mēnesī ir apmēram 1000 – 2000 juaņu (139 – 277 EUR). Tēriņš par elektrību, ko lieto gan apkurei, gan sadzīves elektrotehnikas darbināšanai, ir ap 20 – 40 EUR.

Maksājot par elektrību, bieži vien noteikta naudas summa energokompānijai ir jāpārskaita avansā, un tā pakāpeniski atrēķina patērēto. Ja avanss ir nepietiekams, var palikt bez elektrības. Tas pats attiecas uz gāzi.

Tomēr daudziem nākas samierināties ar divtik šaurāku dzīves telpu, ja darbs ir valsts rūpnīcā un alga – apmēram 3000 juaņu (416 EUR). Šo atalgojumu pat divtik pārsniedz darbs līdzvērtīgā privātā ražotnē. Tāpēc dažviet ķīniešu turība aug pat straujāk nekā eiropiešiem. Uzkrājumi un vēlme iegādāties zemes īpašumus daudziem paver iespēju pārcelties uz ārzemēm. Prasme sazināties svešvalodās ir tiem ķīniešiem, kuri ir studējuši augstskolā.

Lielai daļai cilvēku darbu Ķīnā nav viegli atrast pat par valdības noteikto minimālo algu – apmēram 300 EUR mēnesī. Oficiālais bezdarbs te ir ap 4,5 – 5%. Vietējie saka – lai strādātu, ir vajadzīga liela motivācija. Varbūt tādēļ daudzi joprojām ir meklējumos, organizē savu biznesu vai strādā uz ielas. Un tur nu gan ir daudz iespēju, īpaši tirdzniecībā un dažādu pakalpojumu sniegšanā.

Reklāma
Reklāma

Pensijā vīrieši var doties pēc 60 gadu vecuma, sievietes – pēc 50 vai 55 gadu sasniegšanas. Tas ir atkarīgs no darba, ko viņas ir veikušas.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.